Eddie Nielsen, 24, har Sveriges största och kanske dyraste samling.
1 av 14
Eddie Nielsen, 24, har Sveriges största och kanske dyraste samling. - Foto: Privat/Warner Bros
Eddie Nielsen.
2 av 14
Eddie Nielsen. - Foto: Privat
Horokruxerna och böckerna i ett vitrinskåp.
3 av 14
Horokruxerna och böckerna i ett vitrinskåp. - Foto: Privat
En signerad Lord Voldemort, med hans trollstav.
4 av 14
En signerad Lord Voldemort, med hans trollstav. - Foto: Privat
Den gyllene kvicken.
5 av 14
Den gyllene kvicken. - Foto: Privat
Även i köket är det Harry Potter-inspirerat.
6 av 14
Även i köket är det Harry Potter-inspirerat. - Foto: Privat
På sängen syns det att Eddie gillar Slytherin.
7 av 14
På sängen syns det att Eddie gillar Slytherin. - Foto: Privat
Några trollstavar och figurer.
8 av 14
Några trollstavar och figurer. - Foto: Privat
Böcker.
9 av 14
Böcker. - Foto: Privat
Den här känner ni nog igen...
10 av 14
Den här känner ni nog igen... - Foto: Privat
Synd att de inte kan röra sig.
11 av 14
Synd att de inte kan röra sig. - Foto: Privat
I köket.
12 av 14
I köket. - Foto: Privat
Köket.
13 av 14
Köket. - Foto: Privat
En koffert med Slytherin-kläder.
14 av 14
En koffert med Slytherin-kläder. - Foto: Privat

Eddie, 24: "Jag har Sveriges största Harry Potter-samling"

När Eddie var liten mobbades han i skolan. Han valde då att fly in i Harry Potters magiska värld. Nu han han Sveriges största samling.


När Eddie Nielsen, 24, var 9 år gammal frågade han snällt en bibliotekarie om han fick läsa Harry Potter och de vises sten. Bibliotekarien sa givetvis ja, och Eddie fastnade direkt. Snart var Eddie fast i en värld han kunde drömma bort sig i, och Harry Potters värld blev en tillflykt för Eddie, som mobbades som barn.

– Det var en värld man kunde drömma bort sig till, men som ändå var verklig. Man trodde att det fanns häxor och trollkarlar lite överallt, som hade en egen värld som man ville vara en del av, berättar Eddie för Nyheter24.

När Eddie var 11 år köpte han en liten nyckelring med Harry Potter-motiv. Därefter gjorde han en egen trollstav, och klädde väggarna med affischer. Sedan dess har samlingen blivit större – och Eddie satsar på att ha Sveriges största samling. Han har redan samlat en hel del, som du kan se i bildspelet ovan.

– När jag läste böckerna ville jag vara med i gemenskapen som finns i Harry Potter. Att få komma till en plats där ingen känner en, där det finns magi och du får göra saker som du aldrig skulle trott var sant. Det ville jag väldigt gärna göra när jag var liten – att komma bort i från allt elände. När jag började samla kände jag att jag hade en liten bit av den världen, som jag kunde gömma mig i om det blir jobbigt någon gång. Därför fastnade jag för det.

Något av det första Eddie köpte, som var i den dyrare prisklassen, var tidsvändaren och de andra horokruxerna. Han ville ha en bit av varje elevhem. Men alla saker går inte att hitta i Sverige. Därför beställer Eddie ofta från USA och Storbritannien, och sparar till en resa till Orlando för att köpa replikor som inte går att hitta på Internet.

Varje månad köper han även Harry Potter-godis för 3 000 kronor, och det äts ofta upp lika fort som det har kommit.

– Jag vill att alla ska få ta del av Harry Potter. Vill man äta, så absolut – bara ta för dig. Jag vill att andra, som kanske inte har de pengar som krävs, ska få chansen att få ämna hur det är att ta del av det här.

Bildkälla: Privat

Hans samling är värd 80 000 kronor

Eddies samling är inte liten. Den tar plats i alla rum i hans lägenhet, och vissa saker får inte ens plats. 3D-modellerna av Hogwarts och Hogwarts Express får stå hos hans mamma.

I nuläget har Eddie lagt över Eddie lagt över 80 000 kronor på sin samling. När Nyheter24 talas vid med Eddie väntar han på ett paket som innehåller bland annat dödsätare-masker, Lord Voldemorts utstyrsel och Quidditch-tillbehör.

I framtiden önskar Eddie kunna spela Quidditch i ett lag i Göteborg, och skulle vilja inta positionen som sökare.

– Jag har älskat att springa i hela mitt liv, så det skulle vara kul, och att få vara den som avgör i en match.

Ditt favoritelevhem är Slytherin, varför då?

– Jag känner mig hemma där för att Slytherin står för att man vill nå någonstans i livet. Man vill bli något speciellt, kunskap och chefspositioner. Där känner jag att jag hör hemma. Men jag är inte ond på det sättet.

Men i filmerna målas de inte upp som så goda personer?

– Nej, det gör de inte. Men det finns snälla också. Snape var ju en Slytherin, och han blev god till slut. Han påminner så mycket om mig själv. Han var själv ganska mobbad, när han var liten. Men han kunde spela ett spel med världens största trollkarl, det är något jag fascineras av. Jag försöker intala mig själv att jag också hade kunnat göra det där. Han är väldigt mystisk som person.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Manda som har ett rum fullt av Harry Potter-prylar.

/
/
rum
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

1 timme sedan
Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.