Det var för ett år sedan som regeringen startade utredningen om en läns- och landstingsindelningen.
1 av 4
Det var för ett år sedan som regeringen startade utredningen om en läns- och landstingsindelningen. - Foto: GOOGLE MAPS / EMOJIPEDIA
Västernorrlands län som vi är van att se det.
2 av 4
Västernorrlands län som vi är van att se det. - Foto: TT BILD
Vad tycker du om indelningen?
3 av 4
Vad tycker du om indelningen? - Foto: TT bild
Sverige.
4 av 4
Sverige. - Foto: GOOGLE MAPS

Nu ska Sverige delas upp – i sex nya jättedelar

I dag presenteras ett förslag på hur Sverige i framtiden ska delas in i storregioner.


Det är en indelningskommitté som lämnat in ett så kallat delbetänkande, alltså ett förslag på hur Sverige i framtiden ska delas in i nya storregioner eller "län". Under torsdagseftermiddagen hölls en presskonferens där förslaget lades fram.

Det handlar om totalt sex nya storregioner som är tänkt att ersätta Sveriges nuvarande landsting och regioner. 21 län föreslås bli 6 län. I dag presenterades tre av dem – Norrlands län, Svealands län och Västra Götalands län. Tanken är att dessa ska vara införda i januari 2019.

Bland annat ska landets fyra nordligaste län slås ihop och bilda Norrlands län. Där ska det ingå 885 000 invånare som är fördelade på 44 kommuner. Detta något glesbefolkade område är tänkt att få ungefär en miljard kronor varje år från staten och EU, rapporterar Gefle Dagblad.

Bildkälla: Google maps

I Svealands län är det tänkt att ingå 1,9 miljoner invånare fördelat på 64 kommuner.

Vilka städer som blir residensstäder kommer regeringen att bestämma.

Det är också tänkt att länen ska styras av direktvalda parlament. De ska ha egen beskattningsrätt och ansvar för sjukvård, infrastruktur, kulturfrågor, regional utveckling och planering.

Sammanslagningen för Norrland, Svealand och Västra Götaland kan komma att ske i januari 2019. De övriga tre länen presenterades inte i dag, utan ska fortsätta att utredas, och får också vänta till 2023.

Att dela in Sverige i storregioner har varit en politisk fråga i flera decennier. Den nuvarande indelningen av länen kommer från Axel Oxenstiernas indelning från 1634.

Det som man tänker ska bli bättre med de nya storregionerna är bland annat sjukvården och en minskad byråkrati.

Det var för ett år sedan som regeringen startade utredningen om en läns- och landstingsindelning. Dagens förslag är dock bara ett så kallat delbetänkande. Slutbetänkandet kommer senast den 31 augusti 2017 och alla kommuner ska vara med i beslutsprocessen, skriver Gefle Dagblad.

Lan
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Verkar den nya indelningen bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.