Söndag 9 Maj
Stockholm

Sa att han var 16 år – nu döms mannen som vuxen och utvisas

När den unga kvinnan inte ville ha sex med mannen både hotade och knivskar han henne i ansiktet. Bilderna är från ett annat tillfälle.
1 av 3
När den unga kvinnan inte ville ha sex med mannen både hotade och knivskar han henne i ansiktet. Bilderna är från ett annat tillfälle. Foto: TT Nyhetsbyrån
Vilket straff mannen skulle få var svårare att avgöra eftersom hans ålder var omtvistad.
2 av 3
Vilket straff mannen skulle få var svårare att avgöra eftersom hans ålder var omtvistad. Foto: TT
Nu har HD kommit fram till att mannen med största sannolikhet är över 20 år gammal. Han döms därför till fängelse. Bilden är från ett annat tillfälle.
3 av 3
Nu har HD kommit fram till att mannen med största sannolikhet är över 20 år gammal. Han döms därför till fängelse. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Jessica Gow/TT

Domen anses får stor betydelse för framtiden i fall där det är svårt att åldersbestämma gärningsmannen.

Kommentera (47)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När den unga kvinnan inte ville ha sex med mannen hotade han henne och knivskar henne i ansiktet. Både tingsrätten och hovrätten kom fram till att mannen var skyldig till grov misshandel. Men vilket straff han skulle få var svårare att avgöra. Det berodde på att mannen påstod att han bara var 16 år när han sökte asyl i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tingsrätten skulle mannen kunna ha varit 16 år gammal och dömde honom därför till ungdomsvård. Hovrätten gjorde däremot en annan bedömning. Där tyckte man att mannen var över 21 år och dömde honom till fängelse.

Domen överklagades till Högsta domstolen. Nu har HD kommit fram till att mannen med största sannolikhet är över 20 år gammal. Han döms därför till fängelse i ett år och tre månader. Han ska därefter utvisas från Sverige i fem år.

Enligt utredningen ska mannen vid flera tillfällen ha använt sig av flera olika id-handlingar. Experter har kollat på magnetröntgenbilder av hans tänder, en metod som dock inte anses helt säker för att kunna bestämma en fast ålder. Men i det här fallet tycker Högsta domstolen av bevisen räcker för att fastställa att mannen med största sannolikhet är över 20 år och därför räknas som vuxen.

Domen är viktig på ett rent principiellt plan eftersom man nu tror att den kommer att få stor betydelse i andra fall där gärningsmannens ålder är svår att fastställa, skriver Dagens Nyheter.

Kommentera (47)
Kopiera länk
Dela