Stockholm

Nu sänks bensinpriset – så här mycket billigare blir det att tanka

Bensinpriset sänks.
1 av 2
Bensinpriset sänks. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Oljepriset har gått ner efter Brexit.
2 av 2
Oljepriset har gått ner efter Brexit. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det kan vara så att semesterfirare kan glädjas åt en billigare bilsemester.


Läs mer

Lagom till bilsemestern blir bensinen billigare. Priset har på några veckor sjunkit med över 50 öre litern. Det som ligger bakom är ett lägre oljepris efter Storbritanniens Brexit-omröstning.

Riktpriset är nu för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer 13:07 kronor. Och för att visa att det är den aktuella Brexit-omröstningen som ligger bakom så var priset innan denna 13:62 kronor per liter den 22 juni.

– Det råder inget tvivel om att Brexit har dämpat förväntningarna på marknaden. Vi såg att oljepriset innan brexit låg på runt 50 dollar fatet. Nu ligger det på cirka 45 dollar, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea till TT.

Men ibland följs inte alls bensin- och råoljepriset åt. Förra sommaren fanns ett kraftigt underskott på bensin i USA. Därför importerade man bensin från Europa. Då föll inte priserna bensin lika mycket som på olja.

Olja är enligt Thina Saltvedt ett investeringsobjekt och i oroliga tider väljer investerare statsobligationer och valutor som yen istället.

Ett orosmoment kring oljeproduktionen är att Opec-länderna, alltså de länder som mest exporterar olja, trots flera försök inte kommit överens om att bromsa produktionen. Exempelvis Iran pumpar olja för fullt sedan sanktionerna har lyfts.

Analysen från Nordea är dock att oljan kommer att stiga i priset inom kort, rapporterar TT via UNT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.