Måndag 8 Aug
Stockholm

Lurade polisen att någon placerat bomber i staden – nu åtalas mannen

Mannen ringde SOS Alarm tre gånger på samma dag – med falskt larm.
1 av 3
Mannen ringde SOS Alarm tre gånger på samma dag – med falskt larm. Foto: TT
Nu åtalas han.
2 av 3
Nu åtalas han. Foto: Bertil Ericson/TT
Polisen säger att det händer ofta.
3 av 3
Polisen säger att det händer ofta. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den 20-åriga mannen ringde tre larmsamtal på en och samma dag. Nu åtalas han. Polisen menar att falska larm kommer in regelbundet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Falkenberg ringde en 20-årig man vid tre tillfällen under samma dag 112 och berättade att det fanns utplacerade bomber och en pågående skottlossning i Falkenberg. Samtalen ringdes i slutet av juni.

Nu åtalas mannen för falsklarmen och även för att ha hotat två polismän i samband med gripandet.

– Han har då brutit mot någonting som helt enkelt kallas för "falskt larm". Det vanligaste är att man får böter men det kan leda till fängelse, säger Hans Lippens, presstalesperson för polisen region väst, till Nyheter24.

Det första samtalet från 20-åringen handlade om en bomb som placerats utanför polisstationen. I åtalet går att läsa att polisen bland annat fick flytta på en frihetsberövad person som en säkerhetsåtgärd.

Nästa larm gällde bomber utplacerade på socialkontoret och att någon skulle gå "loss" med automatvapen. Polisen fick utrymma området. Nästa larm handlade om en skottlossning vid en bro i Falkenberg. En polis fick då skickas till området för att undersöka.

När polisen grep mannen attackerades poliserna samt polisbilen som fick plåtskador enligt åtalet. 20-åringen nekar till anklagelserna.

Men hur vanligt är det här?

– Det händer faktiskt med jämna mellanrum. Oftast händer det närmare helgen när någon vill se om polisen faktiskt kommer, säger Hans Lippens.

Han fortsätter med att berätta att det ibland handlar om att personen inte exempelvis fick komma in på en nattklubb och säger att vakterna är stökiga. Ibland kastar folk smällare och säger att det pågår en skottlossning.

– Det är dock inte jättevanligt att man faktiskt går vidare i ett sånt här ärende. Det här åtalet har drivits eftersom det fanns gemensamma mönster.

Oftast ringer förövaren larmnumret 112 och därför är man anonym. En anledning till att polisen inte alltid kan gå vidare med ärendet.

– Polisen måste alltid ta saker på allvar även om vi misstänker att det kan vara ett påhitt, säger Hans Lippens till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi hade ett ärende tidigare där det var en flicka som ville påkalla uppmärksamhet genom att berätta att hon skulle ta livet av sig. Det är en gränsdragning där eftersom man alltid måste ta det på allvar, även om det i den här gången var ett så kallat "falskt larm" – vilket flickan medgav.

Hans Lippens fortsätter med att berätta att allt måste tas på allvar och i vissa fall kan polisen skicka ärendet vidare vid behov. Men att folk också givetvis ska undvika att ringa in falska larm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.