Den köttätande flugan kallas för kistflugan och är extremt besvärlig att bli av med.
1 av 2
Den köttätande flugan kallas för kistflugan och är extremt besvärlig att bli av med. - Foto: Wikipedia/TT
Yngve Brodin, flug- och myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet är nu oroad för att flugan ska sprida sig till andra delar av Sverige.
2 av 2
Yngve Brodin, flug- och myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet är nu oroad för att flugan ska sprida sig till andra delar av Sverige. - Foto: TT

Köttätande fluga hittad svenska bostadshus – lägger ägg i öppna sår

Den köttätande flugan kan bland annat lägga sina ägg i sår hos både djur och människor. Om arten inte stoppas inom kort kan den sprida sig i Sverige.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det var i fjol som den nya flugarten, som även kallas för "kistfluga", upptäcktes i ett svenskt bostadshus i Kallinge i Blekinge. Då fanns den fruktade flugan i tre lägenheter. Nu finns den i sex, rapporterar Aftonbladet.

– Det är en flugsort som vi inte gärna vill ha i Sverige. Den plågar inte bara djur utan kan även ge sig på människor och lägga sina ägg i öppna sår, vilket kan leda till infektion, säger Yngve Brodin, flug- och myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet, till TT via Aftonbladet.

Den köttätande flugan har tidigare påträffats på den amerikanska kontinenten, men hur den hittat till Sverige är fortfarande oklart. Yngve Brodin ser att det skulle kunna finnas två möjliga förklaringar i dagsläget – klimatförändringen eller att flugan kommit hit med en transport.

– För tillfället har vi många arter som kommer söderifrån på grund av just klimatförändringen, men det kan också vara så att de tagit sig hit med någon transport.

Och nu oroar han sig för att flugan kan komma att sprida sig till fler platser i Sverige. Det är nämligen väldigt besvärligt att bli av med just den här köttätande flugan. Eftersom flugan lägger sina ägg i avloppsrör och vattenledningar är det svårt att hitta fluglarverna, vilket är ett måste för att utrota flugan.

Yngve Brodin uppmanar personer i Blekinge att kontakta sitt miljökontor om de ser en större grupp småflugor inomhus, skriver Aftonbladet.

Flugan har fått smeknamnet eftersom den gräver sig ner i jorden och lägger sina ägg i begravda kistor.

Som parasit kan den infektera mag- och tarmkanalen, urinvägarna och öppna sår hos människor.

Flugan är känd för sina angrepp på alla typer av djur och i trängda situationer kan de till och med döda ett större djur.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att den fruktade monsterfästingen, som bär på en dödlig sjukdom, nu finns i Sverige.

/
/
/
Är du rädd för att
Tack för din röst!