De båda systrarna hittade sin drömhund, en vit samojed-tik på Blocket. Men allt förändrades till en mardröm då de insåg att hunden inte fanns.
1 av 16
De båda systrarna hittade sin drömhund, en vit samojed-tik på Blocket. Men allt förändrades till en mardröm då de insåg att hunden inte fanns. - Foto: Wikipedia/TT
Bedragaren lyckades lura systrarna på 14 800 kronor-
2 av 16
Bedragaren lyckades lura systrarna på 14 800 kronor- - Foto: TT
Bedragarens första mail till systrarna.
3 av 16
Bedragarens första mail till systrarna. - Foto: Privat
4 av 16
- Foto: Privat
5 av 16
6 av 16
- Foto: Privat
7 av 16
- Foto: Privat
8 av 16
- Foto: Privat
Det första mailet från transportföretaget.
9 av 16
Det första mailet från transportföretaget. - Foto: Privat
10 av 16
- Foto: Privat
11 av 16
- Foto: Privat
12 av 16
13 av 16
14 av 16
15 av 16
16 av 16

Systrarna lurades på 15 000 kronor på Blocket – nu vill de varna andra

De två systrarna Alma och Johanna hittade sin drömhund på Blocket. Men drömmen förvandlades till en mardröm när det visade sig att hunden var en bluff.


Allt började med att de två systrarna som är 16 och 18 år, just flyttat till en gemensam lägenhet och ville ha en hund. De vände sig då till Blocket i sin jakt på en potentiell, fyrfota vän.

Efter en tids letande hittade de sin absoluta drömhund, en vit, fluffig samojed-tik. Försäljaren, som hette "Maria", svarade på systrarnas mail efter några dagar.

Svaret de fick var skrivet på knackig svenska. Försäljaren förklarade att hon hastigt tvingats flytta till London då hennes son varit med om en svår olycka. I lägenheten där hon bodde i London tilläts dock inte husdjur, vilket gjorde att hennes älskade hund Bella behövde ett nytt hem.

– Det lät väldigt bra och seriöst först. Hon skrev att Bella hade chip, pass, alla vaccinationer och försäkring hos Agria, berättar en av systrarna för Nyheter24.

Bildkälla: Privat

Försäljaren skrev också att systrarna kunde få hunden gratis, förutom en fraktkostnad på 3800 kronor. Transporten skulle genomföras av ett bolag vid namn Euro Express Delivery INC. Systrarna fick också en agent vid namn "Eva" som skulle ha hand om Bella under flygningen.

Men samma dag som det var sagt att Bella skulle transporteras till Sverige får systrarna ett mail från agenten. Där skriver hon att Bella saknar en rabiesspruta samt måste transporteras i en speciell bur.

Hon skriver att om systrarna inte betalar en extra kostnad på 1000 kronor för rabiessprutan och 10 000 kronor för hyra av den speciella buren inom 48 timmar kommer hunden att sättas i karantän i sex månader. I mailet framgår också att de 10 000 kronorna kommer betalas tillbaka så fort hunden levererats.

Bildkälla: Privat

Systrarna betalade pengarna i god tro.

– Vi satt utanför lägenheten och väntade på hennes transport, men när hon inte kom började vi söka efter information om transportföretaget och försäljaren, säger en av systrarna.

Karen Erlbacher på Jordbruksverket säger att det inte finns någon som helst sanning i påståendet om att en speciell bur skulle krävas.

– Nej, det stämmer inte. Det finns inga regler runt just burarna när det gäller transport av djur mellan EU-länder. Det finns mått och vikt som inte får överskridas men inget annat.

Det systrarna sedan hittade efter några sökningar på google fick dem att få en rejäl klump i magen. På en blogg hittade de ett helt inlägg dedikerat till bedragaren "Maria" där flera personer skrivit att de lurats eller hållit på att bli lurade av bedragarna.

Bildkälla: Faksimil Thildes blogg

Bildkälla: Faksimil Thildes blogg

Bildkälla: Faksimil Thildes blogg

Tomas Becker är kundsäkerhetschef på Blocket och han bekräftar att systrarnas ärende plockats upp av Blocket. Han berättar också att den här utformningen av bedrägerier är ganska ovanliga, men förekommer.

– Det brukar gå till så att i steg två av kommunikationen kommer en lång, invecklad historia om att på grund av olika omständigheter finns produkten utomlands. Det brukar förekomma även med bilar, säger han till Nyheter24.

Syftet ska enligt Becker vara att ge den potentiella köparen en känsla av att det är omöjligt för dem att se produkten i verkligheten. Becker säger också att Blocket inte tillåter försäljning av importerade hundar, vilket också står i den tips-lista som varje personen som köper ett djur via sajten länkas till automatiskt.

I månaden får polisens bedrägericentrum in cirka 1000 anmälningar om bedrägerier, och enligt Becker är 20 procent av dem från Blocket. Men sedan 2008 har antalet bedrägerier kopplade till sajten minskat.

Sedan det sista mailet från systrarna har "Maria" slutat svara. Och de 14 800 kronor som de redan lagt ut är antagligen borta för alltid. Händelsen är polisanmäld men chansen att ärendet löses är liten.

– Man känner sig ju så himla dum. Och det här var pengar vi jobbat och sparat ihop. Det känns hemskt, avslutar systrarna.

*Systrarna heter egentligen något annat.

Nyheter24 har tidigare avslöjat att bloggaren Catrin Hedlund lurar sina följare på pengar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sålt eller köpt något via Blocket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.