Stockholm

​5 personer berättar: "Därför har vi BDSM"

Från BDSM-filmen Secretary.
Från BDSM-filmen Secretary. Foto: Secretary

I dag är det den internationella BDSM-dagen. Nyheter24 har talat med 5 personer som är aktiva inom BDSM, subkultur såväl som erotisk praktik.


Läs mer

I dag är det den internationella BDSM-dagen.

BDSM står för bondage, disciplin, sadism och masochism och kan ses som en erotisk praktik och subkultur. En subkultur som kan upplevas sluten, men som tycks växa sig allt större. På Nordens största community finns det i dag över 145 000 medlemmar.

Nyheter24 har talat med 5 aktiva utövare.

Jasmine, 25.
Roll: Dominant
Kinks: Rep, sadism, fear play, predikament bondage och disciplin.

Jasmine var egentligen ointresserad av sex i allmänhet, och sexdebuterade när hon var 20 år. Men hon menar att om hon hade känt till BDSM tidigare hade hon kanske varit mer intresserad av sex.

– Jag minns att jag hade fantasier från att jag var femton år, och att jag som barn var sadistisk mot dockor. Men det var först när jag var 20 år och läste en Ottar-artikel om en tjej som berättade vad hon praktiserade. När jag läste det kände jag att “shit, det finns ett namn för det här! Det finns andra som jag!” berättar Jasmine för Nyheter24.

Vad betyder BDSM för dig?

– Det är ett sätt, för mig, att få ha en sida av mig som inte är så accepterad i vanliga fall. Om man går runt och bär på ett kink är det lätt att skämmas för det. Men om man får lov att visa det får man vara sårbar, inför någon som accepterar det och det känns väldigt bra.


Hur skiljer det sig från vaniljsex?

– Jag kan ha vaniljsex, men det är inte samma sak. I vaniljsex är det som att man följer en förbestämd plan, hur det ska vara och hur det ska kännas. Inom BDSM är jag friare att göra som jag och min partner egentligen vill, och efteråt känner jag mig avslappnad och stark.

Bildkälla

Karolina, 39.
Roll: Undergiven
Kinks: Smisk, lättare bondage, fysisk övermanning/fasthållning, disciplin, smisk, slav och analsex.

39-åriga Karolina kom in på BDSM efter en skilsmässa. Länge hade hon haft fantasier om att styras sexuellt och ha hårdare sex. En tid efter skilsmässan började hon experimentera – men märkte att det inte var hårt nog. Då började hon praktisera BDSM.

– Det var som att hitta hem, berättar hon för Nyheter24.

Hur får det dig att må?

– Jag njuter sexuellt, men det är också en befrielse att helt få lämna över ansvar och tankar till någon annan. På det sättet är BDSM också vila och frigörelse. Det får mig att känna mig sexig och stark.

Vad händer om du inte får utöva det?

– Jag blir sexuellt otillfredsställd, och rastlös.

Bildkälla

Sanna, 35.
Roll: Switch
Kinks: Maktförskjutning, disciplin, smärta, fear play, bondage och rep.

– Anledningen att jag håller på med det är för att det är givande för mig. Det är roligt, underhållande och det känns bra. Om jag inte hade tyckt att det var roligt hade jag inte hållit på med det. Det är så enkelt.

Men för Sanna, som har varit aktiv inom BDSM sedan hon var 15 år, betyder BDSM även något helt annat. En trygghet.

– Jag känner mig inte trygg med folk som kommer utifrån BDSM-världen. De förstår samtycke så knackigt. Samtycke har inget med någon intuitiv förståelse för varandra att göra. Det kan finnas en empatisk förståelse för varandra, men det kräver dialog.

Hur upptäckte du att du gillade BDSM?

– De flesta av oss har gått i en skola med en lärare som utövar makt i klassrummet. Redan i låg- och mellanstadiet fascinerade det mig, den sortens interaktion. En asymmetrisk men ändå respektfull interaktion, som fascinerade mig och fick sexuella dimensioner för mig när jag var 10-11 år.

Vad betyder det för dig?

– Jag känner mig hemma, jag känner mig trygg och jag känner mig fri. Det är frihet. Det är lugn. Samtidigt som det är fruktansvärd djup åtrå och sexuell lust på samma gång, men det finns en underton av lugn och trygghet och hem. En hemkänsla. Det är otroligt kärleksfullt.

Bildkälla

Johannes, 34.
Roll: Dominant
Kinks: Age play/incest play, rape play, strypning, analsex/täjning, fysiska övertag, disciplin, förnedring, bondage och smisk.

Johannes var 13-14 år när han började dras mot BDSM och incest i form av noveller på internet. I samma veva sexdebuterande han och beskriver det som att han alltid ägnat sig åt maktförskjutande lekar.

– Jag har vetat att jag gillar BDSM så länge jag kan minnas att jag haft en sexualitet. Som yngre förstod jag väl inte exakt vad det handlade om men så fort jag kom i kontakt med de begreppen blev det självklart för mig.

Hur känner du dig när du har BDSM?

– Jag känner en djup tillfredsställelse som inget annat ger. Jag känner mig som mig och väldigt nära de jag har sex tillsammans med. För mig är det min sexuella läggning, något jag behöver få utlopp för, för att känna mig lycklig och hel.

Johannes tog det lugnt, trevande, med BDSM fram tills han var 20 - 25 år. Då började han gå på klubbar.

– Jag har haft vaniljsex med andra, men när det inte har funnits element av maktförskjutning har det alltid känts otillräckligt. Bra, men inte som det skulle. Som att äta mat som är okej, men bukfylla istället för att äta god mat som en blir nöjd av.

Bildkälla

Rebecka, 21.
Roll: Switch/undergiven
Kinks: Bondage, ConNonCon och powerplay.

Rebecka har alltid varit nyfiken på BDSM, men det var först när hon var 19 år som hon kom i kontakt med det. Då exploderade nyfikenheten.

– Jag dejtade en tjej, en erfaren dom, som introducerade mig till en massa nya sätt att ligga. Genom att experimentera byggde vi tillsammans en starkare tillit och djupare intimitet, BDSM gjorde att sex handlade mer om oss som hela personer är om att stimulera en person till orgasm, en rätt tråkig idé som BDSM gjorde mig mer uppmärksammad om och kritisk till.

Vad skulle du säga är skillnaden på BDSM och vaniljsex?

– För mig handlar BDSM mycket mer uttalat om tillit och kommunikation, respekt för gränser och kunskap för att kunna tänja på dem. Det är givetvis vad "vanligt" sex ska betyda också, men det kräver ett extra tydligt snack för att en ska kunna njuta av att släppa all kontroll, eller att låna den av någon annan för en stund.

Rebecka beskriver det som att BDSM för henne närmre personen hon ligger med. Det är inte ett måste för henne att praktisera, men det är skönt att släppa kontrollen.

– Det är en speciell lättnad som kommer efter BDSM-sex, som att en tränat hårt eller tagit sig genom en psykiskt ansträngande uppgift. Adrenalin. Aftercare är enormt viktigt för att jag ska må bra, hur hårt eller lätt en än har lekt behövs ett safe space där närhet och ömhet också får utrymme - för det är extrem närhet, tillit och respekt som för mig är anledningen till att jag i första hand utövar BDSM, berättar hon för Nyheter24.

Bildkälla

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.