Enligt lag ska den anställda själv kunna bestämma om den arbetar iförd "kvinnokläder" ena dagen och "manskläder" den andra.
1 av 3
Enligt lag ska den anställda själv kunna bestämma om den arbetar iförd "kvinnokläder" ena dagen och "manskläder" den andra. - Foto: TT Bild
 september 2015, blev Alfie Martins  diskriminerad när hon jobbade för ett taxibolag med utbildning och teknisk support för andra chaufförer.
2 av 3
september 2015, blev Alfie Martins diskriminerad när hon jobbade för ett taxibolag med utbildning och teknisk support för andra chaufförer. - Foto: TT BILD
Caitlyn Jenner är en känd transperson som får sin röst hörd. Tyvärr gäller det verkligen inte alla transpersoner i arbetslivet, mörkertalet för trakasserier och diskriminering är stort.
3 av 3
Caitlyn Jenner är en känd transperson som får sin röst hörd. Tyvärr gäller det verkligen inte alla transpersoner i arbetslivet, mörkertalet för trakasserier och diskriminering är stort. - Foto: Stella Pictures

Facket: Män måste tillåtas ha "kvinnokläder" på jobbet

Arbetsgivare som tvingar sina anställda att bära könsbestämda kläder på jobbet kan fällas för diskriminering, enligt Unionen.


Det är tragiskt att det här ens ska behöva vara ett ämne för diskussion i dagens samhälle.

Men frågan gällande rätten att bära de kläder en själv vill är fortfarande på tapeten. I alla fall när det rör sig om könsöverskridande uttryck inom arbetskläder.

Det är sedan 2009 förbjudet att diskriminera personer med ett könsöverskridande uttryck eller identitet, vilket innebär att en person som inom arbetslivet bryter mot den normen inte får behandlas sämre.

Ändå sker diskriminering och trakasserier fortfarande på arbetsplatser och mörkertalet är stort, då få anmäler sina arbetsgivare.

I september 2015, blev Alfie Martins diskriminerad när hon jobbade för ett taxibolag med utbildning och teknisk support för andra chaufförer.

Alfie hade på sig kjol på jobbet, men hennes chef krävde då att hon skulle ha manlig uniform på sig när hon utbildade, för att hon inte skulle skrämma iväg nya chaufförer. Chefen försvarade sitt beslut med att Alfie hade ett manligt personnummer.

Efter att ha blivit inkallad till ett möte av VD:n sa Alfie upp sig från arbetsplatsen och gjorde även en anmälan till Unionen, som ledde till att hon fick skadeståndsersättning,

– Jag kan inte jobba för en sådan chef och det var jättetråkigt för jag trivdes jättebra under de åtta år jag jobbade där, säger Alfie till DN, som har försökt att nå taxibolagets VD för en kommentar.

I samband med att Prideveckan i Stockholm inleds i dag, måndag, presenterar fackförbundet Unionen en ny rättsutredning, där det undersöks vilka möjligheter och rättigheter en arbetsgivare har när det kommer till att påverka sina anställdas kläder.

Den anställda ska utifrån diskrimineringslagen själv kunna bestämma om den arbetar iförd "kvinnokläder" ena dagen och "manskläder" den andra.

– Det finns några begränsningar, man har inte nödvändigtvis rätt att bära en superkort klänning eller väldigt urringat, men då handlar det mer om vad som är lämplig klädsel för alla på jobbet, säger Peter Tai Christensen som är likabehandlingsexpert på fackförbundet Unionen.

Detsamma gäller om arbetsgivaren tvingar en anställd att välja mellan två olika könsspecifika uniformer, alternativt inte kan erbjuda kvinnliga uniformer i större storlekar. Det kan utgöra en grund för diskriminering.

Från och med nästa år måste alla arbetsgivare aktivt förebygga diskriminering av personer med ett könsnormöverskridande uttryck.

Här kan du läsa om världens sjukaste kvinnodiskriminerande lagar som finns fortfarande än i dag. Du kan också läsa om rektorn som anmäldes för att den kallade en person för hon istället för hen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du upplevt diskriminering på en arbetsplats?
Tack för din röst!