Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Matilda protesterade mot rasister i Pride House – blev nerbrottad och utkastad

- 02/08/2016, 20:21 -

Det främlingsfientliga gänget skapade obehag på Prideområdet. Matildas tysta protest ska ha fått henne nerbrottad och utslängd.

Matilda, 31, besökte Pride House i Kulturhuset i Stockholm tillsammans med några vänner under Prideveckan i onsdags.

På ett café i lokalerna satt ungefär 15-20 män vid ett långbord, som Matilda direkt kände igen från en rasistisk aktion som hade inträffat tidigare under dagen.

Nyckelpersonen i det främlingsfientliga sällskapet ska vid tillfället ha varit iförd skyddsväst på överkroppen och en Donald Trump-keps på huvudet.

Sällskapet försökte enligt Matilda provocera henne och vännerna och få över dem till deras bord, vilket hon upplevde som obehagligt.

När nyckelpersonen i det främlingsfientliga sällskapet gick för att beställa fika så tog Matilda tillfället i akt att genomföra en tyst visuell protestaktion mot sällskapets närvaro.

Bildkälla: Privat

– Min kompis tog kort på mig när jag ställde mig bakom honom i kön och höll upp ett stort papper framför mig där det stod "Inga rasister på våra gator!" Sen gick allt jättefort. Jag såg hur en av Kulturhusets chefer sa till en ordningsvakt och pekade på mig. Ordningsvakten kom gående snabbt mot mig med bestämda steg och då förstod jag att något var fel, säger Matilda till Nyheter24.

Hon säger att hon frågade ordningsvakten direkt om hon skulle lägga bort lappen, men fick inget svar. Istället ska han ha tagit tag i hennes arm hårt och försökt ta lappen ifrån henne.

Diskussionen som uppstod därefter filmades sen av en person i sällskapet, vilket kan ses i filmklippet längst upp i artikeln.

Matilda berättar att ordningsvakten försökte ta tag i henne igen när kameran stängts av, varpå hon fick panik och slet sig loss ur hans grepp. Då ska det ha kommit ytterligare två ordningsvakter till platsen som alla tre tryckte ner henne och höll fast henne mot golvet.

– Jag fick världens panikångest och slet mig loss ur deras grepp, men trillade ihop på golvet och låg och skakade av ångest. Mina vänner som var med försökte gå in och ställa upp sig som en slags sköld runt mig för att ge mig utrymme medan jag gick igenom panikångestanfallet, säger Matilda.

Enligt henne fördes hon sen till Kulturhuschefens kontor tillsammans med två vänner, där de fick chans att andas ut lite och samla sig.

– Allt var så kaosartat, jag gick in i chock. När det kommer tre stora män som tar tag i min kropp så är det kört. För en redan traumatiserad person så funkar det inte, säger Matilda.

Hon berättar också att de ska ha uppfattat Matilda som att hon var våldsam och skrek mycket, men hon menar att det var ett ångestskrik i samband med att hon försökte slita sig loss från ordningsvakterna och att det är svårt att se skillnad på någon som är våldsam och någon som har svår ångest.

– Kulturhusets säkerhetschef sa till mig att det tydligen var snack om att polisen skulle omhänderta oss enligt lagen om våld mot tjänsteman och att vi skulle vara tacksamma för att vi kom lindrigt undan som släpptes, säger Matilda.

Efter det som inträffade i onsdags har hon deltagit i möten mellan Stockholm Pride, RFSL-grupper och berörda aktivister. Aktivisterna vill att arrangörerna för Pride ska inrätta en handlingsplan och utbildning för volontärer och vakter inför kommande års arrangemang.

– Pride House är ju upprättat för personer som oss, som nu i själva verket blev otrygga och utslängda. Som vanligt skyddas rasister och nazister som gör folk rädda. Det är så jävla provocerande att jag inte ens ska få känna mig trygg en enda vecka under året, säger Matilda.

Hon understryker att bemötandet från RFSL:s sida däremot har varit fantastiskt efter det som inträffade och att de verkligen har tagit sig tid att lyssna på alla parter och erbjudit stöd.

Matilda känner däremot att Stockholm Pride inte alls har tagit situationen på allvar och att deras agerande har varit under all kritik.

– Det kändes inte så otippat att jag som melanint queer person blev påhoppad. Men jag kommer aldrig i hela mitt liv hålla käften. De kommer aldrig få tysta mig, säger hon avslutningsvis med eftertryck.

Bildkälla: Privat

Christian Valtersson, ordförande för Stockholm Pride, kommenterar händelsen enligt följande:

– Det har kommit en del frågor kring händelsen på Kulturhuset och det har spekulerats en del i sociala medier. Stockholm Pride har avvaktat med kommunikation kring händelsen eftersom vi ville hinna höra alla sidor av historien och inte bidra till spekulationer och ryktesspridning.

Han säger vidare att det har förekommit två grupperingar på Kulturhuset och personer från båda grupperingarna har vid olika tillfällen blivit tillsagda och sedan avvisade från platsen då de brutit mot Kulturhusets ordningsregler.

– Avvisningarna gjordes av ordningsvakter och vid en av situationerna upplevde en aktör ingripandet som mycket obehagligt. Efteråt har personen mått dåligt och Stockholm Pride har haft en dialog med olika inblandade aktörer och samtalat om hur trygga rum ytterligare kan säkerställas i framtiden, säger Christian Valtersson till Nyheter24 via Stockholm Prides presschef Evelina Kogsta.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om högerextrema Nordisk Ungdom som tog sig in i Pridetåget i lördags. Det förekom även försök till grov misshandel mot barn som gick i sällskapet tillsammans med Refugees Welcome Stockholm under samma arrangemang.

Är säkerheten under Prideveckan tillräcklig i dagsläget?