Attacken inträffade på den psykiatriska akutvårdsavdelningen på Sankt Görans sjukhus i Stockholm.
1 av 3
Attacken inträffade på den psykiatriska akutvårdsavdelningen på Sankt Görans sjukhus i Stockholm. - Foto: TT
Sant Görans sjukhus i Stockholm.
2 av 3
Sant Görans sjukhus i Stockholm. - Foto: TT
Mannen står nu åtalad för försök till mord.
3 av 3
Mannen står nu åtalad för försök till mord. - Foto: TT BILD

Mordförsök på sjukhus: Var glad – jag kommer hjälpa dig att dö

Mannen tog sig in på kvinnans rum på den psykiatriska akutvårdsavdelningen och försökte strypa henne med en handduk.


En 20-årig man står åtalad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, efter en attack mot en kvinna i mitten av maj i år.

Händelsen utspelade sig på en psykiatrisk akutvårdsavdelning vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Både mannen och kvinnan befann sig på en låst avdelning där patienterna inte ska kunna gå in och ut som de vill. Men i förhör har det framgått att dörrarna mellan rummen varit öppna.

En timme innan mordförsöket betedde sig mannen enligt personalen "psykotiskt" och bad personalen om att få sitt skärp tillbaka, vilket han inte fick och därefter återvände till sitt rum.

Mannen väckte kvinnan under natten efter att ha tagit sig fram till hennes säng. Sedan attackerade han kvinnan genom strypningsförsök med en handduk, samtidigt som han sa "var inte rädd, var glad, jag kommer hjälpa dig att dö." Hon fick flera blåmärken på både halsen och underkäken efter attacken.

Enligt personalen ska hon ha sagt att det började svartna för ögonen och att hon tänkte att nu är det kört, skriver Aftonbladet. Tack och lov lyckades hon mitt i paniken ändå få in sina händer mellan handduken och hakan så att hon fick luft.

Den åtalade mannen blev inskriven på avdelningen dagen innan, då han enligt förundersökningen ska ha sagt att han ”var splittrad i det onda och goda inom sig” och att det onda inom honom var att han "skulle döda någon för att komma till Allah".

Enligt mannens advokat Douglas Bildberg kan den åtalade mannen varken förneka eller bekräfta anklagelserna på grund av sitt tillstånd.

– Det känns som att bevisningen för fällande dom finns, men jag vill inte gå in på mer detaljer, säger åklagaren Anna Diedrich till Aftonbladet.

Det här är den andra incidenten på kort tid. För knappt en vecka rapporterade Nyheter24 om en våldtäkt som inträffade vid samma akutvårdsmottagning, men på en annan avdelning.

Elizabeth Haking, chefläkare på Stockholm läns landstingsområde, menar att hela tiden jobbar med säkerheten på de olika vårdavdelningarna. Hon anser att det är svårt att göra en bedömning kring hur farlig en person med psykisk sjukdom kan vara eftersom det ”väldigt snabbt kan vända”. Men Elizabeth understryker att patienter inte ska behöva vara oroliga för sin säkerhet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är säkerheten tillräckligt hög på Sveriges sjukhus?
Tack för din röst!