Livsfarlig mygga hittad i Sverige – kan leda till dödlig sjukdom

- 05/08/2016, 08:55 -
En farlig myggart har hittats i Sverige.
1 av 3

En farlig myggart har hittats i Sverige.

Svenska Dagbladet

Nilfebersmyggan som sprider West Nile Fever.
2 av 3

Nilfebersmyggan som sprider West Nile Fever.

Wikimedia

Cykeln om hur viruset sprids.
3 av 3

Cykeln om hur viruset sprids.

Wikimedia

Nilfebersmyggan har för första gången skådats i södra Sverige – och det är oklart hur utbredd en är.

En dödligt farlig mygga har skådats för första gången i Sverige. Nilfebersmyggan sprider sjukdomen West Nile Fever och kan i värsta fall angripa nervsystemet och leda till döden.

Det är ännu oklart hur utrbedd den är i Sverige då det än så länge bara skådats en enda mygga i Simrishamn där det ironiskt nog var myggforskaren Anders Lindström, som jobbar vid Statens veterinärmedicinska anstalt, som upptäckte myggan efter en middag i föräldrarnas trädgård, skriver Kvällsposten.

Det är klart att nilfebersmyggan påträffades i Danmark för något år sedan – och det var inte svårt att artbestämam myggan då den ser speciell ut.

– Den är gulbrun på mellankroppen och bakkroppen är obandad, den är helt mörk. Och det är inte så vanligt bland svenska stickmyggor, säger Anders Lindström till Kvällsposten.


Sjukdomen West Nile Fever sprids av ett fågelvirus och oftast är det myggor som inte är intresserade av däggdjur som bär på smittan. Nilfebersmyggan bryr sig inte särskilt mycket och hoppar fritt mellan fåglar och däggdjur – och blir därför en kritisk faktor i smittspridningen.

Sjukdomen har inte heller några symtom för de flesta. Vissa kan få influensaliknande symptom och feber. Och om det går illa kan viruset angripa nervsystemet och leda till döden.

– Det händer, men jag tror att det är lite som med tbe – ett fåtal blir sjuka och ett ytterligt fåtal av dem blir så sjuka att de dör. Det är alltså inte så att alla dör, men man vill naturligtvis inte ha sjukdomen, säger Anders Lindström till Kvällsposten.

Viktigt att poängtera är att myggan är ofarlig så länge den inte stuckit en fågel som bär på viruset – och sjukdomen har inte hittats bland svenska fåglar. Nordligaste fynden är i nuläget i Tjeckien men är samtidigt vanligt återkommande i södra Europa.

Anders Lindström har varit i södra Sverige för att hitta flera och se var de har sina larver. Undersökningen har dock varit utan framgång. Han tror att just den enda myggan som hittades kan ha kommit med en lastbil eller annan transport.

Läs också om den fruktade suzukiiflugan som är ett hot mot våra älskade bär – eller om de äckliga parasiterna som finns i svenska sjöar som kryper under huden.