Stockholm

Polisen i Trollhättan hyllas av kollegor i hela världen

Polisen i Trollhättan hyllas av kollegor runt om i världen.
1 av 4
Polisen i Trollhättan hyllas av kollegor runt om i världen. Foto: TT
På grund av deras agerande under skolmassakern på Kronan i Trollhättan.
2 av 4
På grund av deras agerande under skolmassakern på Kronan i Trollhättan. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lavin Eskandar, 20, var en av de som dog i skolmassakern.
3 av 4
Lavin Eskandar, 20, var en av de som dog i skolmassakern. Foto: Adam Ihse / Adam Ihse/TT
Polisen får beröm för sitt agerande.
4 av 4
Polisen får beröm för sitt agerande. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polisen hyllas på grund av deras agerande under massakern på skolan Kronan i Trollhättan.


Läs mer

Polisen Jonas Schånberg jobbar som yttre befäl i Linköping. I elva år har han jobbat som polis och menar att det inte fanns på kartan att poliser skulle använda dödligt våld under deras utryckningar. Men att det i dag är något man måste vara förbered på.

Det var tidigare i somras som han och en kollega åkta till Green Bay i Wisconsin i USA för att delta i en polisutbildning. Poliserna hade deltagit i en liknande utbildning strax innan skolmassakern på Kronan i Trollhättan. Två personer avled under Kronandådet och en av de var Lavin Eskandar, 20 år, som dog när han försökte stoppa mördaren.

Under utbildningen träffade de polisen från hela världen för att utbyta erfarenheter.

– Händelserna i Trollhättan i höstas var ju det som var närmast för oss som var från Sverige. Det är något som vi har i färskt minne och som vi kan dra lärdom av. Jag tycker att det poliserna i Trollhättan gjorde var otroligt modigt. Det är ju en sak att utbilda sig och prata om hur man ska agera, men en helt annan sak att göra det när det väl gäller. Och det berättade jag för de amerikanska poliserna, säger Schånberg till Ttela.

Rickard Fremark som är lokalpolisområdeschef i region Väst säger att poliserna i Trollhättan har fått mycket positiv respons och hyllas av poliskollegor i hela världen.

– Det har hört av sig poliser ända från Australien. I vanliga fall när poliser skjuter någon, brukar de få väldigt mycket kritik. Men inte i det här fallet, jag vet inte om det har att göra med att det var barn inblandade eller något annat. Men vi har fått oerhört mycket fin respons, säger Fremark.

Han berättar att flera först trodde att det varit en stort insats med poliser på plats vid skolan när gärningsmannen sköts.

– Men det var ju bara en liten polispatrull på 3-4 personer. Utomlands har man förundrats över att poliserna hade en så bra taktik. Sveriges polisutbildning i så kallad taktisk konflikthantering skiljer sig från utbildningarna utomlands. Så även om det hela såklart är en mycket tragisk händelse, med flera döda och gärningsmannen dödad av polis, är händelsen ändå lyckad ur en polisiär synvinkel, säger Fremark till Ttela.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.