Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Flera sexuella övergrepp anmälda på We Are Sthlm:s premiärdag

- 17/08/2016, 07:48 -
Åtta anmälningar om sexuella ofredanden på We Are Sthlm har inkommit inatt.

Åtta anmälningar om sexuella ofredanden på We Are Sthlm har inkommit inatt.

TT

Trots förebyggande arbete har åtta anmälningar om sexuella ofredanden på festivalen We Are Sthlm inkommit inatt.

Det har knappt gått ett dygn sedan festivalen We Are Sthlm hade sin premiärdag för i år. Men redan har polisen mottagit åtta anmälningar om sexuella ofredanden, uppger Ekot.

Enligt uppgifter till TV4 ska polisen även ha avstyrt ett bråk där en person var beväpnad med ett järnrör.

– Jag stoppar konserten om jag ser något från scenen. Jag kommer kalla på vakter och fråga vad personerna gör där, sade festivalens stora namn Linda Pira i en intervju med DN tidigare i veckan.

Förra året inkom nämligen 19 anmälningar om sexuella ofredanden under We Are Sthlm, varav en anmälan ledde till åtal. Nu har festivalen allas ögon på sig och deras förebyggande arbete mot övergrepp har fått stor uppmärksamhet.

I år stod det klart att fler poliser ska vara på plats. Dessutom sätts övervakningskameror upp. Dessutom kommer man snabbare hålla förhör efter att ett brott begåtts.

– Genom bättre övervakning så kan vi hålla koll på vad som händer, kanske känna igen gärningsmän och till och med hinna förhindra brott innan de begåtts, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen till Nyheter24.

Trots det förebyggande arbetet har alltså åtta anmälningar om sexuella ofredanden inkommit till polisen i natt. Arrangören Stockholm Stad kan ännu inte ge några officiella siffror.

– Vi får en officiell siffra från polisen först kl 15 i morgon, så innan dess kan vi inte uttala oss om det här, säger Lisa Nilsson, kommunikationsansvarig för We are Sthlm och Stockholms kulturfestival, till Aftonbladet.

– Oavsett siffra så välkomnar vi anmälningarna. Det är jätteviktigt att de görs, både ur ett samhälls- och festivalperspektiv, säger hon till Aftonbladet.