Åtta anmälningar om sexuella ofredanden på We Are Sthlm har inkommit inatt.
Åtta anmälningar om sexuella ofredanden på We Are Sthlm har inkommit inatt. - Foto: TT

Sexuella övergreppen ökar på We Are Sthlm – trots förebyggande insatser

Fler anmälningar om sexuella övergrepp på ungdomsfestivalen We Are Sthlm har inkommit.


Igår rapporterade Nyheter24 om de sju anmälningar om sexuella ofredanden som skedde på stadsfestivalen We Are Sthlm:s premiärdag. Nu har ytterligare tio anmälningar inkommit beträffande festivalens andra dag . Detta uppger Aftonbladet.

– Det är viktig att säga att siffrorna är jättepreliminära, och de siffror jag har fått från polisinsatschefen på plats nu i kväll är tio sexuella ofredanden, säger Stockholmspolisens presstalesperson Carina Skagerlind, till Aftonbladet.

I fjol anmäldes närmare 20 fall om sexuella ofredanden under festivalen, som nu tillsammans med polis har vidtagit åtgärder i hopp om att minska övergreppen. Bland annat har övervakningskameror satts upp och fler poliser är på plats.

De sju anmälningarna som gäller sexuella ofredanden på festivalens premiärdag är dubbelt så många som i fjol, då det inkom tre den första dagen, skriver DN.

Trots den ökade polisnärvaron på festivalen har bår polisen och festivalens projektchef Eva Widgren förväntat sig att anmälningarna skulle öka i år, efter en vår av debatter kring sexuella övergrepp och vikten att anmäla.


– Det är fortfarande alldeles förr tidigt att göra en analys. Anmälningarna ökar och självklart är det inga positiva siffror, men vi hoppas att det handlar om att människor, kvinnor och tjejer, har blivit bättre på att anmäla och att mörkertalet minskar, säger Skagerlind till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

IMF höjer global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) höjer prognosen för global tillväxt 2024 ett snäpp, till 3,2 procent. Det är 0,1 procentenhet högre än vad IMF:s ekonomer såg framför sig i januari.

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

På onsdagen röstar riksdagen om den nya könstillhörighetslagen. Samtidigt har en ny opinionsmätning eldat på "oron, ilskan och frustrationen" inom Moderaterna för lagförslaget.

Kvinna hittad död – man anhållen

En man har anhållits efter att en kvinna hittats död i sitt hem i Kungsbacka, rapporterar Kungsbacka-Posten.

Åklagaren: Tonåringarna var på plats vid mordet

Två tonårspojkar har häktats för grovt skyddande av brottsling efter mordet på en 39-årig man i Skärholmen i förra veckan. Enligt åklagare Ove Jäverfelt befann de sig på platsen när skjutningen inträffade. Vi har uppgifter som tyder på det, säger han.

Totalstopp i trafiken – masskrock på riksväg 55

En krock mellan tre personbilar har skett på riksväg 55, söder om Flen. Enligt uppgifter från polisen handlar det om fem inblandade personer.