Onsdag 22 Sep
Stockholm

Sexuella ofredanden stort problem i skolorna: "Blivit normaliserat"

Skolorna är den fysiska platsen där flest sexuella ofredanden anmäls.

Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt en rapport från polisen är skolan den fysiska plats där ungdomar utsätts för sexuellt ofredande. Skolverket är medvetna om problemet och säger att skolorna är dåliga inom förebyggande arbetet, det rapporterar Ekot i dag.

– Det blir tyvärr ofta ett reaktivt perspektiv. Man reagerar när någonting har hänt, säger Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket till Ekot.

I våras tog polisens underrättelseenheten NOA fram en rapport om sexuella ofredanden av ungdomar. Rapporten visar anmälningar från personer upp till 17 år de senaste fem åren fram till februari i år. Och den visar att ofredanden på sociala medier är störst med 2 224 anmälningar men att skolan är den fysiska plats där flest anmälningar sker med 1 081 stycken.

– Man måste börja långt innan någon blir utsatt för en sexuell trakassering och se på vilka relationer som finns i skolan. Ofta framkommer det i forskning att det är en normalisering av sexuella trakasserier som ligger i botten till brottsliga handlingar även i det offentliga rummet, säger Hugo Wester.

Det hela kommer också efter att det kommit in extremt många anmälningar till polisen rörande sexuella ofredanden på sommarfestivaler.

Ekot har även pratat med 16-åringarna Helena och Bella som känner igen sig i problemen.

– Om man var kompis med en kille så kan han ha gjort nåt, typ tafsat lite, men så tänkte man inte så mycket på det för det är det man gör, säger Helena till Ekot.

Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela