Håkan, Marie och deras fyra barn.
1 av 2
Håkan, Marie och deras fyra barn. - Foto: Privat bild
Nu har en insamling startats för att ge Håkan den hjälp han behöver.
2 av 2
Nu har en insamling startats för att ge Håkan den hjälp han behöver. - Foto: Privat bild

Håkan får ingen hjälp för sin sjukdom – nu har insamling startats för vård utomlands

Håkan Fant är sängliggande och troligen sjuk i borrelia men det finns ingen hjälp att få i Sverige utan han tvingas nu söka sig till Tyskland.


Helvetet startade för fyra år sedan för familjen Fant. Pappan i familjen, Håkan, drabbades av ryggskott och fick medicinering för problemet. Det ledde i sin tur till att ett virus som funnits i kroppen spreds och besvären blev bara värre och värre.

Läkarna i Sverige vet inte vad felet är men kiropraktorer och massörer som Håkan gått till tror det handlar om borrelia. Ett test gjordes i Sverige men det visade inte på att han var drabbad av den fästingsburna sjukdomen. Problemet är dock att Sverige inte har samma tester som andra länder och kan därmed missa borrelia i vissa fall. Familjen åkte därför till Tyskland för att ta nya prover.

– Det är skrämmande att den svenska sjukvården inte kan hjälpa en och att man sen måste bekosta den själv där det går att få hjälp, säger Marie Fant till Nyheter24.

Proverna visade en mängd olika infektioner och det pekar på att de är borreliarelaterade. Nu har familjen bestämt sig för att åka till Tyskland för att få den behandling som behövs. Den nödvändiga hjälpen är däremot dyr. Behandlingen kostar mellan 100 000-250 000 kronor. Pengar de inte har, därför har en insamling startats av familjens kompisar, paret Roger och Ulrika.

– Jag själv hade önskat att någon hade gjort samma sak om man hamnade i samma situation, jag tycker inte det är uppoffrande det jag har gjort, jag har skrivit en text och startat en hemsida, säger Roger.

Bildkälla: Privat bild
Marie med familjens fyra barn.

"Han sa att det var en bra dag"

Håkans kropp bryts ner allt mer och han är så gott som sängliggande dygnet runt. Han har svårt att andas, har svullna ben, knän och mage, knutor i musklerna och han skakar.

Senaste gången Roger träffade sin kompis var det en av hans bra dagar, enligt Håkan själv.

– Han sa att det här var en bra dag men så var det inte, för honom var det kanske det, bättre än det brukar vara men för en utomstående var det en riktigt sjuk person som nästan bad om ursäkt för att han var tvungen att gå att lägga sig, berättar Roger.

I söndagskväll startade paret insamlingen. Drygt två dagar sedan har det redan kommit in 63 000 kronor från kompisar och helt främmande människor.

– Det känns helt fantastik och att det är människor som inte har en aning om vilka vi är, jag visste inte att det fanns en sådan godhet, säger Marie.

"Glada att det finns hjälp att få"

Marie berättar att hon är evigt tacksam mot Roger och Ulrika samt de som har hjälpt familjen. Och trots att alla pengar ännu inte är insamlade kommer Håkan åka till Tyskland för att få sin behandling.

– Det känns jobbigt att jag inte får vara med honom på flera veckor, säger Marie samtidigt som det blir tyst i telefonen, hon har svårt att få fram orden men fortsätter ändå.

– Men vi är väldigt glada att det finns hjälp att få.

Om du också vill hjälpa till kan du gå in på "hjalphakan" för information om hur du enkelt kan hjälpa familjen Fant.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.