Förundersökningsledaren valde att lägga ner fallet eftersom han ansåg att kvinnans bröst varit lätta att komma åt.
1 av 3
Förundersökningsledaren valde att lägga ner fallet eftersom han ansåg att kvinnans bröst varit lätta att komma åt. - Foto: Wikimedia/TT
Den nu friade mannen är en av spelarna i hockeylaget Björklöven från Umeå.
2 av 3
Den nu friade mannen är en av spelarna i hockeylaget Björklöven från Umeå. - Foto: Wikimedia
Nu får uttalandet skarp kritik.
3 av 3
Nu får uttalandet skarp kritik. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Han frias från sexuellt ofredande – för att kvinnan hade "gigantiska bröst"

En uppmärksammad förundersökning mot en hockeyspelare från Umeå läggs ner, på grund av att kvinnan hade stora bröst.


Det var efter en lagfest på restaurang Marité i Östersund som hockeyspelaren från Björklövenspelare anmäldes för sexuellt ofredande och misshandel, det förstnämnda för att han tagit en kvinna på brösten.

Men utredningen lades ner eftersom det ansågs att det inte fanns tillräckligt med bevisning för att det ska ha varit ett brott. Under dagen kommenterade förundersökningsledaren Mikael Lundberg fallet för Västerbottens-Kuriren.

– När det gäller det sexuella ofredandet så stod de vid ett barbord och så kommer han i fyllan och hänger armarna om två stycken bakifrån, och då råkar han snudda till bröstet på den ena. Och det hör till saken att de hade gigantiska bröst. Det var inte svårt att nudda dem, är man på fyllan och hänger sig över nån, ja du kan ju förstå hur det kan ha gått till, säger Lundberg.

Efter uttalandet har Lundberg mötts av massiv kritik. Expressen lät bland annat överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem kommentera Lundbergs uttalande, och han ställde sig minst sagt kritisk.

– Det är helt idiotiskt sagt. Så får man aldrig uttala sig. Det är fullständigt vidrigt. Det är ett sensationellt uttalande, skulle jag vilja säga. Totalt omdömeslöst och rättsvidrigt. Överhuvudtaget får man aldrig någonsin komma in på såna spekulationer. Målsägandes berättelser ska vägas mot vad den misstänkte uttalat. Då får man inte komma med egna spekulationer om hur lätt det kan vara att nudda någon, säger Alhem till Expressen.

Även den välkända brottsmålsadvokat och opinionsbildaren Elisabeth Massi Fritz anser att förudersökningsledare Lundbergs uttalande om att kvinnornas utseende skulle ha spelat in i bedömningen om fallets nedläggande.

– Att ta på en kvinnas bröst oavsett storlek på brösten är ett sexuellt ofredande. En kvinnas ska inte behöva ta skulden för ett sexuellt ofredande och för att hon har för stora bröst. Då går det för långt i detta tafsande som så många kvinnor och flickor får utstå, säger hon till Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att över hälften av alla anmälningar om ofredanden på festivaler läggs ner.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.