Lördag 21 Maj
Stockholm

Sveriges näst största p-bolag hittar på ny avgift – kan vara olaglig

För en tid sedan sattes en ny skylt upp vid en infart till en parkering i Sisjön väster om Göteborg. Bilderna är dock från andra tillfällen.
1 av 4
För en tid sedan sattes en ny skylt upp vid en infart till en parkering i Sisjön väster om Göteborg. Bilderna är dock från andra tillfällen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt skylten ska bilister nu tvingas betala en extra avgift på 60 kronor om de skulle få böter och inte betala i tid.
2 av 4
Enligt skylten ska bilister nu tvingas betala en extra avgift på 60 kronor om de skulle få böter och inte betala i tid. Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt lag måste dock alla som får p-böter få en påminnelse hem i brevlådan först.
3 av 4
Enligt lag måste dock alla som får p-böter få en påminnelse hem i brevlådan först. Foto: TT Nyhetsbyrån
Anledningen är bland annat att den gula pappersremsan som visar senaste betalningsdatum och som sätts fast på vindrutan kan blåsa bort eller försvinna. Om detta skulle hända får bilisten aldrig veta om p-boten och kan därför inte klandras för att inte betala.
4 av 4
Anledningen är bland annat att den gula pappersremsan som visar senaste betalningsdatum och som sätts fast på vindrutan kan blåsa bort eller försvinna. Om detta skulle hända får bilisten aldrig veta om p-boten och kan därför inte klandras för att inte betala. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ett av landets största parkeringsbolag har hittat på en ny påminnelseavgift – som kan vara både olaglig och strida mot praxis i branschen.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För en tid sedan sattes en ny skylt upp vid en infart till en parkering i Sisjön väster om Göteborg. Enligt skylten ska bilister nu tvingas betala en extra avgift på 60 kronor om de skulle få böter och inte betala i tid.

– Vi har alltid skickat ut påminnelser, enda skillnaden är att vi nu tar betalt för våra omkostnader i samband med dessa och våra jurister anser att vi har rätt att ta ut en sådan avgift. Men parkera rätt från början så behöver du inte bry dig, säger Fredrik Westergård, p-bolaget Apcoa parkings kommunikatör, till Göteborgs-Posten.

Enligt lag måste dock alla som får p-böter få en påminnelse hem i brevlådan först. Anledningen är bland annat att den gula pappersremsan som visar senaste betalningsdatum och som sätts fast på vindrutan kan blåsa bort eller försvinna. Om detta skulle hända får bilisten aldrig veta om p-boten och kan därför inte klandras för att inte betala.

P-botEn p-bot. Bilden är från ett annat tillfälle. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Apcoa parking är näst störst i landet när det gäller privata parkeringsbolag. Det är praxis inom branschen att den första betalningspåminnelsen inte kostar något. Apcoas största privata konkurrent, Q-park, har inga planer på att göra likadant.

– Absolut inte, jag anser inte att det är förenligt med svensk lag utan en oskälig avgift som inte ska pådyvlas kunden. Min uppfattning är att en sådan avgift inte följer lagen om kontrollavgift, säger vd Peder Ståhlberg till tidningen.

Att Apcoa nu valt att ta betalt för att skicka ut en påminnelse hem i brevlådan är något som även Lena Karlsson, vd för Svepark, parkeringsbolagens branschorganisation, är kritisk mot.

– Att första påminnelsen är avgiftsfri är en rimlig praxis och vi tycker inte detta är en bra utveckling. Vi har fått frågor kring avgiften från många håll och kommer att diskutera frågan på vårt nästa styrelsemöte, säger hon till GP.

P-botBilden är från ett annat tillfälle. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Före 1984 använde p-bolagen ett annat regelsystem, något som Apcoa nu stödjer sig mot. Men efter det kom en ny lag som skulle hjälpa branschen att undvika oklarheter. Enligt förarbetena till lagen är det gamla regelsystemet både konstlat och principiellt tveksamt att använda.

– De tar en rövare och hoppas att det fungerar. Man kan inte ta ut en påminnelseavgift om det inte finns något ingånget avtal. För det första undrar man ju vem bolaget ingår avtalet med, föraren eller bilägaren? Bilägaren är den som får betala böterna och påminnelseavgiften men vad händer om någon annan kört bilen? Jag vill ha det här rättsligt prövat, säger Conny Larsson, jurist och expert på parkeringsfrågor, till GP.

Har du fått en p-bot?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela