Erik Anersén, deltagare i TV4:s program Riktiga Karlar, är öppet rasistisk på Facebook.
Erik Anersén, deltagare i TV4:s program Riktiga Karlar, är öppet rasistisk på Facebook. - Foto: TV4/Faksimil Facebook

Hitlerhälsning och muslimhat – här är sanningen bakom TV4:s "Riktiga karlar"

Nyheter24 avslöjar att Riktiga Karlar-deltagaren Erik Arnesén sprider rasism och hat på internet. Nu erkänner TV4 att de brustit i castingen.


I fjol mötte TV4 stark kritik när de rekryterade Youtube-profilen Louise Andersson Bodin som hade uttalat sig rasistiskt på sin Youtube-kanal. Artisten Adam Tensta valde att lämna sin intervju i direktsändning som protest mot rekryteringen, och det hela slutade med att Andersson Bodin fick sparken.

Nu kan Nyheter24 avslöja att Riktiga Karlar-deltagaren, som hade premiär på torsdagen, Erik Arnesén har delat rasistiska artiklar och inlägg på Facebook.

Arnesén gillar sidor som "Folkomrösta om invandringen i Sverige", "Kriminellt.com – vi hänger ut våldtäktsmän & pedofiler", "NEJ till gratis körkort och alla andra särrättigheter för invandrare" och "Om den svenska flaggan kränker dig kan jag hjälpa dig att packa."

På sin Facebook-sida har Arnesén delat flera artiklar från sajter med högerextrema kopplingar, så som Avpixlat och Fria Tider. Även artiklar som talar för att invandring ger negativa konsekvenser, som att invandringen kan leda till inbördeskrig, delas flitigt på hans Facebook.

Faksimil Facebook

Faksimil Facebook

Han har även delat flera bilder som kan uppfattas som rasistiska.

2011 publicerade Arnesén en bild på en person som gör nazi-hälsning. Det är oklart om bilden föreställer Arnesén själv.

Faksimil Facebook

2012 delade han en bild på ett flygblad från 1922. Flygbladet utannonserade en skyttefest där det även skulle förekomma “Boll- och äggkastning på n****r”. Om detta kommenterade Arnesén “Fan det måste vara dags snart igen hahaha.”

Faksimil Facebook

När produktionsbolaget sökte deltagare till tv-programmet lät de män söka in, men gjorde även street casting. Enligt programmets exekutiva producent Gustav Carlsson har även research gjorts av produktionsbolaget.

När Nyheter24 når Carlsson över mejl kände han inte till innehållet som Arnesén har delat på sin Facebook.

Hur ställer sig TV4 till Arneséns åsikter?

– TV4 har en tydlig värdegrund som präglar vårt innehållsarbete, men vi kan inte styra vad samtliga som medverkar i våra program uttrycker privat - även om vi inte står bakom de åsikter som uttrycks utanför programmet. Exakt var gränsen går är en avvägning och vi gör den bedömningen löpande och från fall till fall, skriver Carlsson i ett mejl till Nyheter24.

Nu tar tv-kanalen avstånd från åsikterna och menar att de har brustit i sitt researcharbete.

– Med det sagt kände vi inte till att deltagaren i fråga delat den här typen av innehåll. Vi tar starkt avstånd från det och vi tycker det är olyckligt att detta missats i castingarbetet. Här har det brustit, det är något vi ser allvarligt på, som vi nu diskuterar med produktionsbolaget och som vi tar med oss i vårt framtida arbete, skriver Gustav Carlsson.

Nyheter24 har sökt Erik Arnesén som avböjer intervju. Han kommer fortsätta medverka i programmet, meddelar TV4.

Glöm inte att ladda ner vår app för för fler nyheter.

/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.