Lena, 37, hittade den sjuka skylten: "Blev väldigt illa berörd"

- 20/09/2016, 13:58 -
Lena Gunnarsson såg den rasistiska skylten och tog ner den.
1 av 3

Lena Gunnarsson såg den rasistiska skylten och tog ner den.

Privat

Rasistiskt budskap.
2 av 3

Skylten sattes upp i Haga i Örebro.

Privat

Rasism budskap.
3 av 3

Jag blev väldet illa berörd eftersom jag uppfattade skylten som “kör snabbt så att ni kör över och dödar invandrarbarn,”

Privat

I söndags upptäckte Lena en rasistisk skylt i Örebro: "Lika stort problem som det rasistiska budskapet i skylten att ingen kände sig manad att ta ner skylten."

En rasistisk skylt med texten “kör snabbt invandrade barn” har satts upp i området Haga, nära det segrerade området Oxhagen i Örebro.

Det var 37-åriga Lena Gunnarsson som upptäckte skylten när hon var på väg till stan i söndags. Hon hann bara se skylten hastigt och hade inte tid att stanna, men blev upprörd över dess budskap.

– Jag blev väldigt illa berörd eftersom jag uppfattade skylten som “kör snabbt så att ni kör över och dödar invandrarbarn,” berättar Lena för Nyheter24.

Ungefär två timmar senare var Lena på väg hem och stannade till vid skylten. Hon såg då att skylten visade en person som kastade iväg ett föremål.

– Jag blev fortfarande illa berörd när jag såg bilden närmre. Men jag såg att man kan tolka bilden som att man ska köra snabbt så att bilarna inte får något kastat på sig. Det är fortfarande illa, men inte lika illa. Det är fortfarande hets mot folkgrupp.

Lena tog själv ner skylten på vägen hem, men upprörs över att ingen gjorde det tidigare.

– Det är ett lika stort problem som det rasistiska budskapet i skylten att ingen kände sig manad att ta ner skylten under de två timmar som gått, förklarar hon.

Samtidigt kan hon förstå att en del kanske inte vågade ta bort skylten.

– Det rör sig ju många invandrare i området som borde ha känt sig kränkta. Men om man tillhör en utsatt och diskriminerad grupp är man kanske rädd för att göra fel, för man vill vara den välartade medborgaren. Att riva ner en skylt kanske känns som att gå över gränsen för det accepterade, menar Lena.

När Nyheter24 når polisen i Örebro har de nyss fått höra talas om skylten.

– Vi har nyss skickat över det här till polisen som är chef för områdespoliserna, berättar Anders Sjöberg, polisområdeskommunikatör i Bergslagen, till Nyheter24.

– I dagsläget måste vi se om skylten finns kvar eller om det finns fler skyltar.

Skylten har inte polisanmälts, men Sjöberg menar att de kan göra en egen anmälan.

Skylten är ju nu borttagen. Vad ska man göra om man ser kränkande skyltar?

– Det är alltid svårt att bedöma, för först måste man känna att man har bärighet i en anmälan – att det är ett brott som har begåtts. Det kan inte jag säga här och nu, ja eller nej.

– Vi behöver utreda vad uppsåtet med skylten är – om den är uppsatt som ett skämt eller om man vill väcka rasistiska tankar och det vill man antagligen i det här fallet. Det är en ganska sjuk grej att skriva, säger Sjöberg till Nyheter24.

Polisen i Örebro har inte mer information om skylten.