7 myter och mysterier om att flyga som du alltid undrat över

- 25/09/2016, 10:56
Det finns en hel del myter om regler på flygplan.
1 av 4

Det finns en hel del myter om regler på flygplan.

Attribution Edwin Leong via Wikimedia Commons / TT Nyhetsbyrån

Är det till exempel sant att ingen får lov att stå upp när piloten är på toaletten?
2 av 4

Är det till exempel sant att ingen får lov att stå upp när piloten är på toaletten?

Martin Abegglen/Flickr

Och kan man bli hög på luften från syrgasmaskerna?
3 av 4

Och kan man bli hög på luften från syrgasmaskerna?

TT Nyhetsbyrån

Nu reds mysterierna ut.
4 av 4

Nu reds mysterierna ut.

Attribution Edwin Leong via Wikimedia Commons

Vad man får och inte får göra på flygplan har länge omgetts av en del rykten och myter. Här är svaret på några av dem.

1. Kan din elektroniska utrustning verkligen orsaka problem på ett flygplan?

Bildkälla

Svar: Nej.

En iPad kan inte självmant slå ut ett flygplans navigeringssystem. Däremot kan det bli problem om alla i flygplanet har sina elektroniska prylar igång samtidigt. Regeln om att stänga av sina prylar finns dock mest i förebyggande syfte.

2. Är det sant att ingen får stå upp när piloten är på toaletten?

Bildkälla

Svar: Ja.

När lampan med säkerhetsbältet lyser ska alla passagerare sitta ner. Det här beror dock inte på att det kan uppstå oväntad turbulens, utan oftast bara att piloten måste ta en paus och gå på toaletten.

I dessa fall är det kabinpersonalens försteman som har i uppgift att vakta dörren till cockpit för att förhindra att någon obehörig tar sig in där.

3. Kan man bli hög på luften från syrgasmaskerna?

Bildkälla

Svar: Nej.

Du kan inte bli hög på syre. Du kan däremot känna dig mer avslappnad. Det är faktiskt bristen på syre som gör att du kan känna dig "hög" och flygplanen är därför utrustade med syrgasmasker så att du kan hålla dig alert om trycket plötsligt skulle falla.

4. Måste alla flygplan utrustas med en askkopp på toaletten trots att det väldigt länge har varit förbjudet att röka ombord?

Bildkälla

Svar: Ja, otroligt nog.

Enligt USA:s myndighet FAA ska alla flygplan vara utrustade med askkoppar ombord, en regel som flygbolag över hela världen följer. Regeln infördes 1973 efter att en osläckt cigarett ledde till att en privatjet kraschade. Så även om rökning ombord har varit förbjudet i närmare två decennier är askkopparna kvar för säkerhets skull.

5. Är det sant att flygplan dumpar toalettavfall i luften?

Bildkälla

Svar: Haha, nej.

Men ett tag var det faktiskt så pass många människor i USA som trodde att flygplan medvetet dumpade sitt avloppsvatten i luften att luftfartsmyndigheten tog fram ett informationsblad för att motbevisa ryktena. Det har dock förekommit läckor från flygplan, men om något träffar dig är det mest troligt att det kommer från en fågel.

6. Måste kabinpersonalen vara en viss storlek?

Bildkälla

Svar: Ja.

Kabinpersonalen måste vara över 157 centimeter långa för att nå upp till de högsta hyllorna och klara av att placera ut rutschkanorna i en nödsituation. Men kabinpersonalen får heller inte vara för långa. Är du över 188 centimeter kan det vara ett problem att gå upprätt i gångarna. Och när det kommer till midjemått finns det inga strikta regler, bara du klarar av att servera läsk under turbulens.

7. Kan du fastna på toaletten om du spolar medan du sitter ned?

Bildkälla

Svar: Nej.

Det stämmer inte även om toaletten kan låta lite konstigt och ge ifrån sig ett högt svischande ljud. Flygplanstoaletter har ett stängt vakuumsystem nära avfallstanken som suger ner allt som ligger ovanför hålet, men de är designade för att inte skapa ett vakuum mellan toaletten och sitsen.

Det är resesöksajten Skyscanner som plockat fram svaren på myterna.

Läs också om paret som upptäckte att de hade hela planet för sig själva, eller om flyget som försenades nästan tio timmar – för att piloterna var för fulla.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Hade du hört om någon av de här myterna tidigare?