Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tusentals har försökt – därför kan du inte lämna kyrkan på 10 sekunder

- 27/09/2016, 11:15 -
Internetsajten Offentligt.se hjälper människor att gå ur svenska kyrkan.
1 av 3

Internetsajten Offentligt.se hjälper människor att gå ur svenska kyrkan.

TT/Faksimil Offentligt.se

På tre dygn har över 3700 människor lämnat.
2 av 3

På tre dygn har över 3700 människor lämnat.

TT

Sajten lovar att lämna Svenska kyrkan på 10 sekunder.
3 av 3

Sajten lovar att lämna Svenska kyrkan på 10 sekunder.

Faksimil Offentligt.se

De senaste dagarna har tusentals personer försökt lämna Svenska kyrkan via sajten Offentligt.se. Men funkar det verkligen?

Allt fler väljer att lämna Svenska kyrkan. Redan i september i år har fler gått ur kyrkan än under hela 2015.

Genom att lämna Svenska kyrkan betalar man mindre skatt, ungefär 1 procent, vilket är en av flera anledningar till att många lämnar.

Att lämna kyrkan tar tid. En blankett ska fyllas i och i vissa fall ska ett brev med en anledning skickas till ens församling. Men i lördags, den 24 september, lanserades sajten Offentlig.se som kanske kan vara startskottet på en efterlängtad digitalisering. På tre dagar har 3 725 personer valt att lämna Svenska kyrkan via sajten.

Sajtens grundare, som vill vara anonym, berättar för Nyheter24 att han är programmerare i grunden. I lördags fick han en idé om att göra det lättare för folk att utträda, och slog upp hemsidan samma dag.

– Det är upp till folk själva om de vill lämna kyrkan. Själv tror jag på vetenskap och är därför inte medlem, berättar han för Nyheter24.

På hemsidan står det att man kan lämna Svenska kyrkan på tio sekunder. Efter att ha skrivit in ditt personnummer skriver du en digital signatur. Sen är det klart. Inga personuppgifter sparas, enligt grundaren. Ansökningarna mejlas därefter till församlingarna.

Faksimil Offentligt.se

Men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. I kyrkoordningen som Svenska kyrkan går efter finns det bara två sätt att lämna. Dels genom ett personligt besök hos ens lokala kyrkoherde, vilket är ytterst ovanligt, och dels via ett brev med en personligt underskrift. Alltså penna på papper – inte digitalt.

– Jag tycker det är besynnerligt. Den enda anledningen jag ser är att de vill försvåra utträden. När norska kyrkan tillät utträden online så tappade de cirka 10 000 medlemmar på en dag, berättar Offentligt.se:s grundare.

– Vi har noterat den här hemsidan och egentligen leder det bara till mer arbete för våra församlingar. De måste då skicka ett brev till folkbokföringsadressen och där måste personen signera sin ansökan om utträde, säger Patrik Lidin, biträdande rättschef för Svenska kyrkan, till Nyheter24.

Så det tar långt ifrån tio sekunder att lämna kyrkan som hemsidan påstår. Svenska kyrkan har själva ett alternativ på deras hemsida där man kan beställa en blankett och få den hemskickad.

Men hur tänker Svenska kyrkan kring digitala framsteg och en eventuell övergång till elektroniska signaturer, via till exempel BankID?

– Vi jobbar för fullt med att de tekniska förutsättningar för alla små lokala församlingar. Men vi är inte där än. Frågan kommer antagligen att lyftas då det blir allt säkrare att signera digitalt och då får man ändra i kyrkoordningen om det blir aktuellt, säger Patrik Lidin.

– Svenska kyrkan är på väg in i elektronikåldern. Men just den här frågan ligger inte uppe just nu.

Att tänka på innan du lämnar Svenska kyrkan är att du inte kan rösta i kyrkovalet, få en begravningsceremoni i kyrkan samt kan inte gifta dig med en gudstjänst på ceremonin.

– Dessutom tappar man den nationella, lokala och internationella gemensamheten som kyrkan står för, säger Patrik Lidin till Nyheter24.

Svenska kyrkan pratar dessutom om säkerhetsrisker med liknande elektroniska "lösningar".

– Den externa webbtjänst som nu erbjuder digitalt utträde har ingen förankring i Svenska kyrkan, och öppnar dessvärre för förfalskningar, säger Svenska kyrkans ställföreträdande generalsekreterare Erika Brundin, i ett pressmeddelande.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Lailal som anser att hennes dotter inte är mindre muslim för att hon går i kyrkan.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Vill du gå ur Svenska kyrkan?