Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Personal på Hemköp slår larm om fusk och möglig mat

- 06/10/2016, 12:33 -
Mat
1 av 5

På Hemköp i Vällingby i Stockholm säljs färdiglagad mat över disk. Bilden till höger är dock från ett annat tillfälle.

TT Nyhetsbyrån

Matbutik
2 av 5

Det handlar till exempel om potatissallad, kycklingspett eller kycklingwok med nudlar.

Maträtter
3 av 5

Det finns även en salladsbar där kunder själva kan plocka ihop vad de vill ha.

Fusk
4 av 5

Nu slår dock flera i personalen larm om att det fuskas rejält med datummärkningen på maten.

Hemköp
5 av 5

"Detta är väldigt grava anklagelser som vi förstås tar på största allvar", säger Claes Salomonsson, tillförordnad presschef på Hemköp, till Nyheter24.

TT Nyhetsbyrån

Personer på en matbutik i Stockholm vittnar om hur färdigmat säljs över disk – långt efter att utgångsdatumen passerats.

På Hemköp i Vällingby i Stockholm säljs färdiglagad mat över disk. Det handlar till exempel om lasagne, potatissallad, kycklingspett eller kycklingwok med nudlar.

DelikatessDelikatessdisken på Hemköp i Vällingby

I matbutiken finns även en salladsbar där kunder själva kan plocka ihop vad de vill ha. Både salladsbaren och färdigmaten hanteras av personal i matbutikens delikatessdisk.

Salladsbaren på Hemköp i Vällingby

Nu slår dock flera i personalen larm om att det fuskas rejält med datummärkningen på maten.

Nyheter24 har pratat med personer som både jobbar och som tidigare jobbat runt matbutikens delikatessavdelning. De vittnar om hur färdigmat säljs över disk – långt efter att utgångsdatumen passerats.

– Ser man mögel plockar man bort det, men inte hela maträtten. Saker både luktar och smakar illa, men det viftas bort av cheferna. Det är ett systematiskt matfusk. Jag tycker att det är jättesnuskigt, säger en tidigare anställd i matbutiken.

Personal berättar att den färdiga maten i delikatessdisken kan ligga framme så länge som upp till två veckor efter matens utgångsdatum.

– Om till exempel en paj går ut dagen efter kan man ändå öppna den trots att man vet att den inte kommer att säljas på en vecka. Det finns ingenting som reglerar att vi varje morgon måste kolla varje maträtt för att se om något är för gammalt, säger en nuvarande anställd.

Enligt Livsmedelsverket får butiker visserligen sälja livsmedel efter att bäst före-dag har passerat "eftersom livsmedlet i de allra flesta fall är fullt ätbart även efter detta datum". Men enligt lag är det alltid säljarens ansvar att se till att livsmedlet inte är otjänligt eller osäkert.

Det ska också ha förekommit klagomål från kunder om att maten både luktar och smakar illa, enligt uppgifter till Nyheter24.

– Vissa kunder har kommit tillbaka med till exempel kycklingspett och klagat på att det smakade syrligt, som det kan göra när det börjar bli gammalt, säger en person som jobbar i butiken.

HemköpBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Anledningen till datumfusket ska vara att Hemköp i Vällingby vill spara pengar genom att undvika att mat kastas så långt det bara går.

– Det ska vara så lite svinn som möjligt. De beställer för mycket, säljer ingenting, och sen säljer de för fullpris med andra utgångsdatum. Man lurar kunderna, säger en tidigare anställd.

Varför gör butiken inte mindre beställningar?

– Om de inte beställde in lika mycket skulle de tjäna mindre på det, dels för att det kan ta slut om de skulle sälja för mycket en dag, och dels för att det blir större fraktkostnader om de beställer in mindre.

När Nyheter24 kontaktar Jesper Jangeborg, chef för Hemköp i Vällingby, hänvisar han till Claes Salomonsson, tillförordnade presschefen på Hemköp.

– Detta är väldigt grava anklagelser som vi förstås tar på största allvar, säger Claes Salomonsson och fortsätter:

– Jag har pratat med butikschefen som är oförstående till de här uppgifterna. Några klagomål från kunder har inte framförts. När det gäller färskvaror i delikatess- och salladsdisken finns det i dag väldigt klara och tydliga regler för hur det ska skötas,

Det är väl en sak att det finns regler, och en annan att de inte följs?

– Så är det ju. Men det som talar för honom är att det finns dokumentation. Han säger att han har följt rutinerna. Men det får vi granska nu.

Kan du garantera att all färdigmat som säljs i delikatessen på Hemköp i Vällingby inte är dålig eller hälsofarlig?

– Man kan aldrig garantera någonting. Men jag kan garantera att vi tar detta på största allvar och kommer att följa upp vad som är sant och inte sant, säger Claes Salomonsson.

Läs också om hur Axfood tvingades återkalla blandfärs efter salmonellalarm, och om den viktiga skillnaden mellan datummärkning på maten.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Brukar du handla på Hemköp?