Lördag 19 Jun
Stockholm

Advokaten till våldtäktsoffer: "Känn efter i en vecka"

Baharak Vaziri, VD och grundare av Advokatbyrån Vazir, möter hård kritik efter sitt uttalande om våldtäkter.
1 av 8
Baharak Vaziri, VD och grundare av Advokatbyrån Vazir, möter hård kritik efter sitt uttalande om våldtäkter. Foto: TT BILD / Faksimil Facebook
Företagets kritiserade Facebookinlägg
2 av 8
Företagets kritiserade Facebookinlägg. Foto: Facebook
Advokatbyrån Vaziri beskriver sig själva som "lagens änglar".
3 av 8
Advokatbyrån Vaziri beskriver sig själva som "lagens änglar". Foto: Facebook
Ida Östensson från organisationen FATTA! riktar hård kritik mot advokatbyråns uttalande.
4 av 8
Ida Östensson från organisationen FATTA! riktar hård kritik mot advokatbyråns uttalande. Foto: Facebook
Många andra ifrågasätter också formuleringarna.
5 av 8
Många andra ifrågasätter också formuleringarna. Foto: Facebook
Inlägget skapar upprörda känslor.
6 av 8
Inlägget skapar upprörda känslor. Foto: Facebook
Många recensioner inkom på advokatbyråns Facebooksida, som nu har stängt av kommentarsfunktionen.
7 av 8
Många recensioner inkom på advokatbyråns Facebooksida, som nu har stängt av kommentarsfunktionen. Foto: Facebook
Det anses att personer som jobbar inom rättsväsendet bör ha koll på frågorna gällande en eventuell samtyckeslag.
8 av 8
Det anses att personer som jobbar inom rättsväsendet bör ha koll på frågorna gällande en eventuell samtyckeslag. Foto: Facebook

"Känn efter i en vecka om du verkligen ville ha samlag, i annat fall är det bara att gå och anmäla en våldtäkt" skriver advokatbyråns VD.

Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Baharak Vaziri, VD och grundare av Advokatbyrån Vaziri, har hamnat i ordentligt blåsväder efter ett provocerande uttalande på advokatbyråns Facebooksida.


Hennes uttalande gäller ett aktuellt förslag om en ny samtyckeslag, som ska läggas fram den 5:e oktober.

En samtyckeslag skulle innebära att personer som har sex med varandra måste vara helt säkra på att alla inblandade känner sig okej med det.

I dag krävs det att en person ska ha använt hot, våld eller utnyttjat en person som inte kan göra motstånd, för att personen ska kunna åtalas för våldtäkt eller sexuella övergrepp.

Efter att advokatbyrån publicerade bilden har upprörda reaktioner flödat in på deras Facebook-sida det senaste dygnet, bland annat från Ida Östensson, grundare av organisationen FATTA! som arbetar mot sexuellt våld och för en samtyckeslag.
Nu har Advokatbyrån Vaziri valt att ta bort recensionsfunktionen, och i och med med det även den massiva kritiken.

När Nyheter24 når Baharak Vaziri har hon förståelse för kritiken och att det är ett känsligt ämne.

– Vi visste att folk skulle reagera över det vi skrev. Om det finns någon form av kränkning i det här med ångerveckan så har de fått det om bakfoten. Ingen på vår advokatbyrå är för våldtäkter, det vore ju helt sjukt. Vi vill bara att man ska se på konsekvenserna av en samtyckeslag. Man måste se två steg längre fram, säger Baharak Vaziri.

Hon erkänner att hon ännu inte vet hur samtyckeslagen är tänkt att fungera, men säger att hon har svårt att se hur man skulle kunna undvika att ställa kränkande frågor till brottsoffer under en rättegång.

– Många rättsfall är en ord mot ord-situation. Då måste man gå in djupare. "Var du inbjudande? Hur såg du ut? Har du har haft sex på det här sättet tidigare?" Sådana frågor kommer ställas, inte bara "sa hon nej?" Jag hoppas att jag har fel. Men jag är övertygad om att det här kommer bli ett bakslag för alla offer. De kommer önska att de aldrig gick igenom rättsprocessen.

Baharak säger också att de som blir falskt anklagade för att ha begått en våldtäkt måste ha en rättssäkerhet.

– Det finns många föreningar och kvinnoorganisationer som tänker ”det finns väl inga kvinnor som ljuger om våldtäkt”. Men jag har haft fall där åtal har väckts på grund av falska angivelser där det senare har uppdagats genom ljudupptagningar att det var lögn.

Men enligt en undersökning från BRÅ har bara knappt en procent av alla våldtäktsanmälningar kunnat bevisas vara falska, vilket Nyheter24 har skrivit om tidigare.

– Tanken är jättegod. Om en samtyckeslag skulle leda till att fler våldtäktsmän döms, då hade ju jag som kvinna aldrig gått ut med ett sådant här uttalande. Det som måste ske är en attitydförändring och vissa tror att det kommer hända med samtyckeslagen. Jag personligen tror inte det, säger Baharak avslutningsvis.

Mari Heidenborg är huvudansvarig för att se över hur en samtyckeslag skulle kunna se ut i framtiden. Hon ska presentera förslaget för justitieministern och regeringen i övermorgon.

Mari är kritisk till Baharak Vaziris uttalande.

– Att gå ut med ett sådant uttalande när man inte ens vet hur den tänkta lagstiftningen skulle se ut, det säger mer om henne än om lagstiftningen. Det är naturligtvis inte fråga om någon omvänd bevisbörda. Den fulla bevisbördan ligger kvar på åklagaren, säger Mari Heidenborg till Nyheter24.

– Jag skulle gärna se att man avvaktar att göra uttalanden innan man vet hur förslaget kommer att se ut. Läs betänkandet till förslagen och sen får man tycka och tänka vad man vill därefter, tillägger Marie Heidenborg.

Nyheter24 har tidigare tagit ställning för en samtyckeslag i kampanjen #församtycke.Här är sju bra råd till dig som vill hjälpa en person som har blivit utsatt för övergrepp.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler aktuella nyheter.

Tycker du att Sverige borde införa en samtyckeslag?
Tack för din röst!
Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela