9-åriga Olivia antastades av en äldre man. Då kom Haitham till undsättning.
1 av 3
9-åriga Olivia antastades av en äldre man. Då kom Haitham till undsättning. - Foto: Montage/privat
Olivia var väldigt rädd och ledsen.
2 av 3
Olivia var väldigt rädd och ledsen. - Foto: Privat
Haitham motade bort mannen.
3 av 3
Haitham motade bort mannen. - Foto: Privat

Olivia, 9, antastades av man på bussen – då kom Haitham till undsättning

34-årige Haitham tvekade inte att hjälpa till när 9-åriga Olivia antastades av en äldre man på bussen i Göteborg.


Måndagen den 12e september skulle 9-åriga Olivia börja på dansskolan. Men på väg dit byttes förväntan ut mot skräck.

Vid busshållsplatsen stötte hon och hennes mamma Eva Sterling på en man i 60-års åldern som börjar gnida sig mot Olivia i busskuren. Eva, i chock över att ha sett en man gå rätt på hennes dotter, försökte skydda Olivia men mannen fortsatte stirra på henne.

– Vi gick undan men mannen kom och stirrade på min dotter. Så började han andas han mer och mer, nästan upphetsad, berättar Eva för Nyheter24.

På bussen började mannen följa efter Eva och Olivia, som fick flytta sig flera gånger för att han stirrade på Olivia.

Till slut fick Eva fick ögonkontakt med två killar som börjar ana oråd.

En av killarna var 34-åriga Haitham Obaid Aljararwah som såg ut hur rädda och nervösa Eva och Olivia är.

– Jag tyckte att mannen kollade konstigt på flickan och han försökte vara nära henne så mycket som möjligt. Om man är släkt, familj eller bekanta brukar man ju prata med varandra, men de gjorde inte det. Jag hörde hur mamman frågade henne om hon ville att mannen skulle kolla på henne eller inte, och hon sade nej, berättar Haitham för Nyheter24.

PrivatPrivat

Till slut erbjöd Haitham Olivia och Eva att komma och sätta sig hos honom, och lovade att skydda Olivia mot mannen. Ytterligare en gång kom mannen efter dem, men Haitham sade emot.

– Jag sa att "du ska inte lämna din plats. Sätt dig ner innan jag tappar mitt tålamod och gör något elakt", berättar Haitham.

Mannen blev aggressiv när Haitham satte emot, och ytterligare en annan man som inte hade sett hela händelsen försökte försvara mannen. Men när Haitham berättade för honom på arabiska vad som hade hänt hjälpte han istället till att hålla mannen borta.

– Mannen i bussen ser bara den här lilla flickan. Till slut kunde hon inte längre hålla sig ifrån att gråta för att hon är så rädd. Och mamman var också rädd, hon visste inte vad hon skulle göra. Så jag sa åt honom att inte kolla på dem.

När Eva och Olivia skulle gå av bussen vid Vågmästarplatsen på Hisingen försökte även mannen följa efter. Men Haitham och den andra mannen hindrade honom från att gå av, och bestämde sig att stanna med Eva och Olivia för att se till att de mådde bra.

"Han har visat min dotter att ser man orättvisa så gör man någonting"

Haitham skulle inte tveka om att göra samma sak igen.

– Jag har gjort något som alla måste göra, inte bara jag. Om man ser något som är fel, va inte rädd för att gå emellan. Även om man är rädd för att bråka, kolla inte bara på.

Eva är väldigt tacksam för att Haitham var på bussen och rädda henne och Olivia från situationen.

– Han har visat min dotter att ser man orättvisa så säg någonting, gör någonting. Det är jag jättetacksam för att han visade min dotter.

Förundersökningen lades ner

Vid 22-tiden på måndagen polisanmälde Eva händelsen. Men redan fyra timmar senare lades förundersökningen ner, vilket Eva har kunnat utläsa av det brev hon fick från polisen först två veckor senare.

Utredningen har nyligen öppnats upp igen efter att mannen misstänks ha antastat en annan tjej. Men eftersom polisen vid första händelsen lade ner utredningen finns det inte längre tillgång till övervakningskameror från bussresan – de finns bara kvar under en begränsad tid.

Olivia mår väldigt dåligt

Olivia försöker glömma händelsen genom att inte prata om den, men det är tydligt att händelsen har varit ett trauma.

– Den senaste veckan har hon blivit väldigt nervös och orolig. Hon vill inte ens gå in i badrummet själv och borsta tänderna. Hon sover fortfarande inte i sitt eget rum för att hon är rädd för att drömma mardrömmar. Hon vill inte gå hem själv. Det är klart det påverkar henne, men hon vill inte berätta hur hon känner, berättar Eva.

Eva och Olivia kommer nu få tala med någon via Stödjouren.

Eva vill nu varna andra för mannen, och beskriver att mannen är runt 60-65 år, har en ärrig näsa, grått hår och är ungefär 175-180 centimeter lång.

Regeringen har nyligen lagt ett förslag om skärpt lagstiftning mot sexbrott.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!