Måndag 27 Jun
Stockholm

Är streaming olagligt? Så funkar det enligt lagen

Game of Thrones med Jon Snow på Gorillavid
Vad säger lagen om streaming?. Foto: Faksimil gorillavid / HBO / TT / Emojipedia (montage simon lundberg)

Har frågeställningen "bryter jag mot lagen om jag streamar" dykt upp i huvudet? Du är inte ensam. Nyheter24 reder ut hur lagligt det är att streama tv-serier – och då pratar vi inte om abonnemang via Netflix eller HBO.

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Du sitter framför din datorskärm och vill se senaste avsnittet av låt oss säga Game of Thrones på en sida som tillgängliggör gratis streaming. Då ploppar en frågeställning upp i huvudet: "Är det här verkligen lagligt – och kan jag råka illa ut?".

Svaret är egentligen både ja och nej. Att titta på streaming är i sig inte olagligt utan finns i en så kallad "juridisk gråzon". De som bryter mot lagen är de som har lagt ut materialet för andra att se. 

– Det är egentligen inte klargjort om det är olovligt eller inte att titta på streaming. Det kan nog ingen svara på till hundra procent. Våra utredningar fokuserar på de som bedriver olovliga streamingsajter, säger
Paul Pintér, nationell samordnare immaterialrättsliga brott för polisen, till Nyheter24.

I augusti åtalades bland annat personerna bakom sajten Dreamfilm. Och trenden verkar hålla i sig – här kan du läsa om Pirate Bay's planer om att sadla om till streaming-sajt.

Att streama film och serier går inte att likställa med att ladda ned någonting via exempelvis en bittorrentklient, men här är det också viktigt att ha koll. En klient som heter Popcorn Time streamar, men använder också bittorrentklient och då spelar du också ut när du tittar – vilket är olagligt.

Det gäller här alltså att skilja på tekniken och hur den används. Det är å ena sidan inte totalt tillåtet och å andra sidan inte helt otillåtet. Förvirrad? Det är inte fullt så enkelt i nuläget. På det stora hela säger lagen att distribution av upphovsrättsmaterial inte är lagligt om det görs utan tillstånd.

Men just nu förs en het debatt i Europa. 2014 bestämde EU-domstolen att internetleverantörer har ett ansvar att stoppa tillgången till piratsajter som erbjuder till exempel streaming av illegalt material, oavsett var i världen dessa sajter än må vara baserade. Men hur ser det ut i Sverige?

– Det är inte riktigt tillbörligt för oss då vi fortfarande letar efter de som ligger bakom de här sajterna. Lagen är också teknikneutral vilket ska kunna applicera på allt. Just nu vet jag inte om det kommer bli en ändring, men det är inte omöjligt.

Att tänka på är att många som lägger ut filer på så kallade streamingsajter genererar inkomst för de som äger sidorna. Du kan speciellt se det via alla tusen annonser som finns på sidan. Och då går inte ett öre till den som skapat serien eller filmen.

Men vad häller proxy och att byta sin ip-adress för att titta på exklusivt amerikansk laglig streaming, kanske du undrar nu? Jo, exakt samma sak. Det är en gråzon, med en brasklapp att det kan vara civilrättsligt olagligt.

Det finns ju nu också fler nya möjligheter att streama, exempelvis med Facebook Live och Periscope. Din kompis kanske streamade hela den senaste Justin Bieber-konserten. Är det lagligt?

TT

– Du tillgängliggör ju en sändning som du inte har rätt till och då begår den som sänder ett upphovsrättsbrott. Om den inte gör reklam för det är det givetvis svårt att upptäcka, men om det skulle bli stort. Det är också därför du inte får filma på bio exempelvis, säger Paul Pintér.

Lagarna kanske inte helt följer med teknikutvecklingen. Men samtidigt finns det en teknikneutral lag som ska anpassas på allt. Nu finns ju också laglig streaming via exempelvis Netflix och Spotify då personen bakom materialet får lite betalt i alla fall.

Vill du lära dig mer om upphovsrättsliga brott? Besök den här guiden. Vill du däremot läsa mer om personer som minst sagt är tveksamma till upphovsrättslagen – läs den här debattartikeln. Det är upp till dig att välja.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du streama serier gratis?
Tack för din röst!
Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.