Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rebecca, 25, tittade ner i mobilen när hon gick i skogen – då small det till

- 14/10/2016, 16:53
Rebecca mötte en älghona.
1 av 5

Rebecca mötte en älghona.

Privat

Eller snarare krockade in i en.
2 av 5

Eller snarare krockade in i en.

Privat

Bilderna togs dagen innan.
3 av 5

Bilderna togs dagen innan.

Privat

Allt löste sig även om det var dramatiskt.
4 av 5

Allt löste sig även om det var dramatiskt.

Privat

Rebecca.
5 av 5

Rebecca.

Privat

Helt plötsligt smällde det till när Rebecca var ute på en promenad och kollade ner i mobilen.

Har du någonsin stått ansikte mot ansikte med en älg? Det har Rebecca Johansson, 25, från Norrtälje gjort. Hon var nämligen ute på en kvällspromenad under torsdagen som slutade med en älgkrock.

– Jag var ute på en gångväg nära ett bostadsområde och klantig som jag var stirrade jag ner i mobilen. Dessutom hade jag hörlurar på så jag hörde ingenting – och så helt plötsligt smällde det till, säger Rebecca till Nyheter24.

Det var väldigt mörkt ute och mörkare blev det när en älghona stod ovanför Rebecca. Båda blev väldigt rädda och älgen backade ner i diket. Med sig hade hon också en kalv och då kan det bli extra farligt eftersom hon vill skydda sin unge.

Privat

Rebecca trodde först att allt var lugnt och började backa bakåt. Då ställde sig älghonan bredbent i en attackposition.

– Hon kollade lite lömskt på mig och jag forsätter backa. Då närmar hon sig mig allt snabbare. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra.

Privat. Bild som Rebecca tog dagen innan hon krockade med älgen.

Då bestämde sig Rebecca för att ringa 112 och berättade att hon hölls "gisslan hos en älghona med en kalv". De kopplade henne till polisen som efter ett tag kopplade Rebecca till en viltvårdare.

Deras råd: stå still och börja prata högt.

– Och det gjorde jag då efter att vi bestämt att jag skulle ringa tillbaks. Älghonan fortsatte kolla lömskt på mig, men började att gå längre bort.

Till slut smet mammaälgen med tillhörande kalv längre bort och då började Rebecca att röra sig mot ett av grannhusen.

– Jag är ju nyinflyttad och hade hört att älgarna kunde gå på tomterna, men jag trodde inte att de gick längs vägarna.

"Surt att jag inte kunde filma när det här hände"

Det var inte förrän efter att allt adrenalin hade släppt som hon kände att det gjorde lite ont i nacken efter krocken. Men händelsen var lika delar läskig som fascinerande.

– De här älgarna hade varit på min tomt innan och då filmade och fotade jag djuren. Lite surt att jag inte kunde filma när det här hände, men vad ska man göra när man är lite panikslagen.

Är du rädd för älgar efter händelsen?

– Nej, jag älskar djur och är inte rädd för älgar. Däremot ska man visa älghonor med sina kalvar respekt för hon vill ju bara skydda sin kalv. Och kanske inte gå gå och stirra ner i mobilen när man är ute och går. Olyckan kan vara där på bara någon sekund.

När Rebecca pratade med polisen i telefon så sa hon att "det var det konstigaste samtal jag ringt om". Varpå polisen svarade "det är nog det konstigaste samtal jag fått under min tid här".

Här kan ni se ett bildspel som Rebecca gjort till en video från dagen innan krocken:

Läs också om Christian som blev jagad av tre älgar och fångade allt på film.

Ladda ner vår app för mer dramatiska nyheter.

Har du stått öga mot öga med en älg?