Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är det slutfilmat med drönare – oavsett användningsområde

- 22/10/2016, 18:24 -
Den nya lagen slår fast att det är olagligt att filma och fota med drönare.
1 av 3

Den nya lagen slår fast att det är olagligt att filma och fota med drönare.

TT

Enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.
2 av 3

Enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.

TT

Så nu är det slutfotat och filmat.
3 av 3

Så nu är det slutfotat och filmat.

TT

Det är inte längre lagligt att filma eller fota med drönare i Sverige enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.

Alla de hundratals användningsområden som drönare skapat de senaste åren kommer nu försvinna eftersom en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att det är olagligt i Sverige, det skriver M3.

Från och med nu kommer det inte längre vara tillåtet att fota eller filma med en drönare. Så alla tv-produktioner som använder sig av drönare, privatpersoner, mäklare, lantmätare och andra som dragit stor nytta av uppfinningen kommer få se sig om efter andra – och antagligen dyrare alternativ.

Den nya domen säger att drönare räknas som kameraövervakning. Och för att kameraövervaka något behövs ett speciellt tillstånd. Detta tillstånd ges dock bara i syfte att hindra, upptäcka och dokumentera brott, skriver M3.

Men det är fortfarande tillåtet att filma med drönare inomhus. För den som har lust att filma sitt eget hem. Men för alla andra är det bara att vinka hejdå till coola flygfoton och snygga landskapsvideos.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Tycker du drönare räknas som kameraövervakning?