Söndag 24 Okt
Stockholm

Svenska Andra, 23, drömde om att bli rik – nu har hon blivit miljonär

Många drömmer säkert om att bli miljonär en vacker dag.
1 av 3
Många drömmer säkert om att bli miljonär en vacker dag. Foto: Dilshan Fernando / TT Nyhetsbyrån
Andra Farhad från Fittja är en av de som har lyckats.
2 av 3
Andra Farhad från Fittja är en av de som har lyckats. Foto: Dilshan Fernando
Trots att hon bara är 23 år gammal har hon blivit miljonär – på börsen.
3 av 3
Trots att hon bara är 23 år gammal har hon blivit miljonär – på börsen. Foto: TT Nyhetsbyrån

När Andra var liten hade hon pengar som ett av sina största intressen. Då upptäckte hon börsen – och nu är hon miljonär. Så här gjorde hon.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad är en aktie?

En aktie är en andel i ett företag.

Många drömmer säkert om att bli rik en vacker dag. Andra Farhad från Fittja är en av de som har lyckats. Trots att hon bara är 23 år gammal har hon blivit miljonär – på börsen.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för pengar eftersom jag har känt att det har varit en väldigt begränsad resurs i mitt liv, berättar Andra Farhad för Nyheter24.

Andra var bara 15 år när hon fick höra talas om aktier för första gången. Hon började att läsa på nätet om hur man kan tjäna pengar på börsen – och hennes intresse bara växte. Ett år senare köpte hon aktier i ett stålbolag för alla sina besparingar. På bara några månader steg aktiekursen och Andra gjorde en vinst på 30 procent.

– Jag hade ingen aning om vad jag köpte. Nu i efterhand inser jag ju att jag körde ren roulette. Som tur var gick det bra, men då hade jag inte förstått att man kan bränna sig och göra förlustaffärer också.

Andra FarhadAndra Farhad. Bildkälla: Dilshan Fernando

Andra berättar att hon också har förlorat pengar på börsen många gånger. Det var först när hon slutade att lyssna på tips från experter och i stället gjorde sina egna analyser av bolag som hon började att tjäna pengar på riktigt.

Vid 21 års ålder hade hon tjänat sin första miljon.

– Aktiehandel handlar om att jobba med sitt psyke. Ju starkare psyke man har, desto mer kommer man att kunna tjäna. Problemet med många småsparare som investerar på börsen är att de är alldeles för svaga mentalt. Så fort ett bolag dippar lite får de panik och säljer av innehavet direkt. Det ska man inte göra. Börsen går upp och ner, precis som allt annat i livet, säger Andra Farhad.

BörsenBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men när Andra väl hade tjänat sina miljoner började hon känna att det var något som fattades. Hon startade ett anonymt Instagram-konto som fick namnet "Börshajen". Kontot blev snart en snackis på nätet.

Samtidigt hade Andra upptäckt att det fanns ett stort sug hos många hon pratade med att lära sig mer om börsen. Hon tog därför "Börshajen" ett steg vidare, startade ett eget bolag och började att utbilda människor i sparande och privatekonomi.

– Jag trodde att pengar var min drivkraft och motivation, och det var det på den tiden. Men när jag började att tjäna pengar var det inte lika kul längre. Jag älskar att komma i kontakt med nya människor, och det var det som gjorde att jag tillslut slutade med aktiehandel, säger Andra Farhad.

Läs också om hur sjukt mycket som Sveriges 19 bäst betalda mediekändisar tjänar.

Skulle du kunna tänka dig att spara pengar på börsen?
Tack för din röst!
Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela