Tisdag 20 Apr
Stockholm

Sofia hittade en mänsklig dödskalle i förrådet – nu blir hon inte av med den

Det ovanliga fyndet  i Sofias svärmors förråd i lördags visade sig bli startskottet på en väldigt märklig historia.
1 av 11
Det ovanliga fyndet i Sofias svärmors förråd i lördags visade sig bli startskottet på en väldigt märklig historia. Foto: Privat
Hon hittade nämligen ett kranium från en död människa i förrådet.
2 av 11
Hon hittade nämligen ett kranium från en död människa i förrådet. Foto: Privat
Efter en del efterforskningar bad Sofia om hjälp med att bli av med kraniet på ett värdigt och lagligt vis. Vilket visade sig vara lättare sagt än gjort.
3 av 11
Efter en del efterforskningar bad Sofia om hjälp med att bli av med kraniet på ett värdigt och lagligt vis. Vilket visade sig vara lättare sagt än gjort. Foto: Facebook
Det var många som erbjöd sig att ta över hennes kranium. Ännu fler förfrågningar kom in via mail.
4 av 11
Det var många som erbjöd sig att ta över hennes kranium. Ännu fler förfrågningar kom in via mail. Foto: Facebook
Mer eller mindre suspekta förslag kom också in.
5 av 11
Mer eller mindre suspekta förslag kom också in. Foto: Facebook
Sedan fanns det personer som med all rätt ville belysa den moraliska- och historiska aspekten.
6 av 11
Sedan fanns det personer som med all rätt ville belysa den moraliska- och historiska aspekten. Foto: Facebook
I en kåkstad utanför Lima i Peru firades nyligen Alla själars dag, som är en stor högtid i landet. Enligt gamla traditioner besöker de anhöriga de bortgångnas gravar och festar vid platsen, med alkohol, dans och en festmåltid.
7 av 11
I en kåkstad utanför Lima i Peru firades nyligen Alla själars dag, som är en stor högtid i landet. Enligt gamla traditioner besöker de anhöriga de bortgångnas gravar och festar vid platsen, med alkohol, dans och en festmåltid. Foto: TT BILD
Peru som land har en blodig historia. Den här arkivbilden visar kvarlevorna som är resultatet av landets inbördeskonflikter, där över 70 000 människor miste livet under perioden 1980-2000. Den mest omfattande avrättningen skedde på stäppmarkerna mellan Anderna och Amazonas.
8 av 11
Peru som land har en blodig historia. Den här arkivbilden visar kvarlevorna som är resultatet av landets inbördeskonflikter, där över 70 000 människor miste livet under perioden 1980-2000. Den mest omfattande avrättningen skedde på stäppmarkerna mellan Anderna och Amazonas. Foto: TT BILD
Det kranium som Sofia hittade är förmodligen väldigt gammalt, med tanke på kraniets form.
9 av 11
Det kranium som Sofia hittade är förmodligen väldigt gammalt, med tanke på kraniets form. Foto: Privat
Sofia berättar för Nyheter24 om hur svårt det har varit att se till att hanteringen av kraniet sker korrekt och respektfullt.
10 av 11
Sofia berättar för Nyheter24 om hur svårt det har varit att se till att hanteringen av kraniet sker korrekt och respektfullt. Foto: Privat
Just nu förvaras skallen i en låda i Sofias hall, i väntan på sitt slutgiltiga "hem".
11 av 11
Just nu förvaras skallen i en låda i Sofias hall, i väntan på sitt slutgiltiga "hem". Foto: Privat

Det obehagliga fyndet i villans förråd visade sig vara svårare än väntat att bli av med.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I lördags skulle Sofia Eriksson från Göteborg hjälpa sin svärmor att rensa i hennes villaförråd. Då gjorde hon ett makabert fynd som skulle bli starten på en väldigt märklig historia.

– Min svärmor sparar allt, så vi visste att vi säkert skulle hitta roliga saker, säger Sofia till Nyheter24.

Frågan är bara hur roligt just det här fyndet känns nu i efterhand. Det Sofia hittade var nämligen ett kranium från en död människa. Hon hade hört talas om förrådsfyndet förut men aldrig fått se det med egna ögon.

Bildkälla: Privat

– Det kändes ganska speciellt att få se en riktig dödskalle. Eller, märkligt är nog ett väldigt bra ord i sammanhanget. Det var inte otäckt, äcklig eller hemskt. Jag började snarare ganska direkt tänka på att kraniet hade tillhört en faktisk person. Någon som begravdes och förmodligen sörjdes en gång i tiden.

Det Sofia vet om dödskallens bakgrundshistoria, är att den kommer från Peru och förmodligen är väldigt gammal, med tanke på den ovanliga formen på kraniet.

– Någon gång under 70-talet var en släkting på besök i Peru och tyckte att det var en käck idé att plocka med sig kraniet hem från ett gravfält. Så det är nog i högsta grad olagligt insmugglat. Personen som tog dödskallen tänkte väl att det fanns så många skelettdelar där att det inte gjorde så mycket, men det gör det ju inte mer moraliskt rätt.

Sofia har fått berättat för sig att det ska ha funnits ett stort gravfält i en öken utanför Lima i Peru, där indianer begravdes sittandes i krukor med sina dyrbaraste ägodelar. Krukorna ska senare ha slagits sönder av gravplundrare som sedan har lämnat skelettdelar spridda över det stora fältet.

Peru har historiskt sett drabbats av många avrättningar. Bilden visar en annan utgrävning i landet. Bildkälla: TT

När hon hittade den peruanska skallen kunde hon inte sluta tänka på den. Så under måndagsmorgonen ringde Sofia polisen för att be om råd kring vad hon skulle göra med den.

– Vi kan ju inte ha den liggande här. Men polisen bara skrattade och sa att det var en konstig fråga, att det inte var ett polisärende om skallen var så pass gammal och inte aktuell för en brottsutredning. Sedan blev jag bara bortkopplad, efter att ha pratat med ganska många.

Därefter ringde Sofia till Världsmuseet i Göteborg, men inte heller där fick hon napp.

– De har ett pågående utredningsärende med textilier från Peru, så de ville inte riskera att ta emot något som kan få dem att hamna i blåsväder.

Sökandet efter svar fortsatte. Sofia ringde till Perus ambassad, men den visade sig vara stängd. Då bestämde hon sig för att be om råd i den stora Facebookgruppen "What do you need help with today, buddy?"

Uppståndelsen kring hennes fynd blev enormt. Det fullkomligen vällde in kommentarer från personer som ville ta emot dödskallen.


– Folk verkar vara helt obekymrade och föreslog saker som att att man ska använda den som blomkruka eller saltkar. Vissa tycker det är en skojig grej bara, men andra som är mer antikolonialister och vet hur indianer har behandlats tycker att det är fruktansvärt.


De värsta förslagen fick Sofia via privata meddelanden. En person erbjöd sig att köpa kraniet för 7 000 kronor.

– Det kan säkert ha varit seriöst, han sa att han ville ha den för att måla av. Men nej, så tycker jag faktiskt inte att man ska göra. Jag tror inte att man får det heller.

En vän till Sofia kontaktade till och med en shaman, som nu säger sig ha rådfrågat sin andliga guide. Enligt shamanen måste Sofia begrava skallen på en bergstopp som en begravningsritual. Många andra andliga personer som har kontaktat henne menar att skallen måste begravas med en riktig ceremoni i rätt sorts jord i Peru.

– Jag är inte andlig av mig själv, men självklart vill jag hantera kraniet respektfullt. Som det ser ut nu kommer förhoppningsvis en forskare i Lund ta över det, men hon vet inte heller om hon får det i och med att det inte är en svensk skalle. Man skulle kunna säga att det är både laglöst och landlöst, säger Sofia med ett uppgivet skratt.


– Det är så många privatpersoner som har velat ta hand om det, men det finns ju en historia till skallen och då ska det inte bara hamna i bokhyllan hos någon djävulsdyrkare. Marknaden är tydligen jättestor har jag förstått nu, men den är ju inte direkt laglig.

Nu ligger dödskallen i en låda i hallen, i väntan på att någon faktiskt ska förbarma sig över det på ett rätt och riktigt sätt.

Bildkälla: Privat

– Det känns inte direkt otäckt att ha det där i hallen, utan snarare oväntat bra på något vis. Shamanen sa att skallen tydligen ska välsigna hem, men det kan man ju tolka som man vill. Jag vill bara att det ska bli rätt, säger Sofia Eriksson.

Nyheter24 har tidigare skrivit om det uppmärksammade fallet där en kvinna trodde att hennes son hade flyttat hemifrån. Men det visade sig att han hade legat död i huset i 20 år. En annan person visade sig nyligen ha sovit med ett ruttnande lik under sin säng, i hela tre veckors tid.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både via Google Play och App Store.

Känner du någon som har skelettdelar hemma?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela