Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya trenden bland rika och kända: Bygga ett privat "panikrum"

- 02/12/2016, 13:09 -
1 av 4

Tom Jerry Boman / TT

2 av 4

TT /

3 av 4

TT

4 av 4

Tom Jerry Boman

Kändisar och rika människor har börjat förbereda sig för det allra värsta. De bygger panikrum i sina hem.

Visst händer det mycket i världen som kan skapa oro just nu. Vissa tycker det är läskigt att Donald Trump röstats fram till nästa president i USA och vissa är skräckslagna över att klimatet är på väg käpprätt åt helvete.

Nu har rika och kända personer på Östermalm och i Vasastan i Stockholm börjat förbereda sig för det allra värsta.

– Det är personer som är väldigt rika eller har ett stort medialt utrymme. Vanligast är att man gör sovrummet säkert. Anledningen till det är att om ett angrepp mot en person inträffar så sker det troligtvis nattetid då folk är hemma, säger Jens Petersen, som arbetar med ett bygga den här typen av rum, till stadsdelstidningen Vi i Vasastan.

Det syns inte på rummet att det är säkrare än andra. Det utrustas med extra lås och säkerhetsfönster och ibland även specialteknik som skyddar mot olika gaser eller kameror som visar vad som sker utanför rummet.

– Det man oftast utrustar rummen med är petflaskor med vatten, förbandslåda och någonting som kan uppta barnens uppmärksamhet. Allt för att undvika panik. Bor man till exempel i Vasastan eller på Östermalm så är insatstiden väldigt kort. Bor man däremot längst ut på Värmdö kan man behöva sitta en längre tid innan polis är på plats, säger Petersen till Vi i Vasastan.

Här kan du läsa 11 barndomsminnen du kommer ihåg om du är väldigt rik.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Vill du ha ett säkerhetsrum hemma?