Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Julstormen Urd väntas slå hårt mot nordiska kusten – extremvarning har utfärdats

- 26/12/2016, 09:21
Stormen Urd väntas nå Sverige under måndagskvällen.
1 av 2

Stormen Urd väntas nå Sverige under måndagskvällen.

MET/TT

Arkivbild från stormen Sven.
2 av 2

Arkivbild från stormen Sven.

TT

Under måndagen kommer stormen Urd slå till mot Norge och västra Sverige. I Norge har man redan gått ut med en extremvarning.

Under måndagen väntas julstormen Urd nå den nordiska kusten. I Norge, främst i området Vestlandet, varnar norska väderinstituttet för vindbyar på uppemot 45 meter i sekunden. De varnar också för monstervågor som kan bli upp till 11 - 13 meter höga.

– De är livsfarliga och dessutom lätta att underskatta. Sådana här vågor är fascinerande att se och drar till sig många åskådare men man behöver hålla avstånd, säger räddningsledare Bjørn Åmlid till VG.

Urd kommer nå Sverige på måndagskvällen och då främst drabba Bohuslän, Halland, delar av Kronoberg samt Skåne där SMHI redan utfärdat en klass 2-varning.

Bland annat varnar de för fallande träd eller andra föremål då vindarna kan nå uppemot 25 till 29 meter i sekunden. Trafikverket har även bestämt att ställa in trafiken på flera tågbanor i västra Sverige.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Kommer du drabbas av stormen?