Snabbmatskedjan Max riskerade rejäla bötessummor efter att ha fortsatt sälja hamburgare som inte varit tillåtna att säljas.
1 av 3
Snabbmatskedjan Max riskerade rejäla bötessummor efter att ha fortsatt sälja hamburgare som inte varit tillåtna att säljas. - Foto: TT/Max
Low Carb-hamburgaren kommer att byta namn.
2 av 3
Low Carb-hamburgaren kommer att byta namn. - Foto: Max
GI-hamburgaren togs bort den 15 december.
3 av 3
GI-hamburgaren togs bort den 15 december. - Foto: Max

Nu har den klassiska Max-burgaren försvunnit – och en annan ska byta namn

Snabbmatskedjan Max riskerade rejäla bötessummor efter att ha fortsatt sälja hamburgare som inte varit tillåtna att säljas.


Det var sommaren 2015 som Livsmedelsverket vid en livsmedelskontroll upptäckte att hamburgerkedjan Max sålde hamburgare med ”GI” och ”low carb” i namnet, något som inte är tillåtet.

Anledningen till att det inte är tillåtet är att lågkolhydratskost, som omfattar GI och low carb, är en diet som saknar vetenskapliga belägg för viktnedgång, rapporterade Dagens Nyheter tidigare i veckan.

Trots det fortsatte Max att sälja hamburgarna. Då bestämde sig Livsmedelsverket för att det var nog och hotade hamburgerkedjan med en rejäla böter. För varje månad Max fortsatte att sälja sina hamburgare så skulle be böta 100 000 kronor.

Senast den 1 januari respektive 1 juni 2017 ska hamburgarna ha bytt namn enligt Livsmedelsverkets besked.

– Eftersom det är en process i sig att byta namn på en hamburgare så vände vi och vred på det hela och kom fram till beslutet att "GI-hamburgaren" tas bort helt och hållet och "Low Carb-hamburgaren" kommer att byta namn, säger snabbmatsrestaurangens PR-chef Marita Wengelin till Nyheter24.

Den 15 december togs GI-hamburgaren bort från menyn och den andra hamburgaren kommer att fortsätta säljas och senast den sista maj 2017 kommer den att byta namn.

– Det betyder att vi byter namn på "low carb-hamburgaren" och har tillåtelse att fortsätta sälja den och behöver inte betala böter. Vi har haft en bra dialog och ett bra samarbete med Livsmedelverket.

Max hamburgare low carbMax

Max började sälja hamburgarna innan EU-lagstiftningen fanns, vilket är förklaringen till varför hamburgarna har haft dessa namn.

– Produkterna i sig har inte varit ett problem utan det handlar om hur man reglerar hälsopåståenden och näringspåståenden. Det finns föreskrifter och vi håller med om att det ska finnas en tydlighet för konsumenterna.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om Max hamburgare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.