Måndag 20 Sep
Stockholm

Nu har den klassiska Max-burgaren försvunnit – och en annan ska byta namn

Snabbmatskedjan Max riskerade rejäla bötessummor efter att ha fortsatt sälja hamburgare som inte varit tillåtna att säljas.
1 av 3
Snabbmatskedjan Max riskerade rejäla bötessummor efter att ha fortsatt sälja hamburgare som inte varit tillåtna att säljas. Foto: TT/Max
Low Carb-hamburgaren kommer att byta namn.
2 av 3
Low Carb-hamburgaren kommer att byta namn. Foto: Max
GI-hamburgaren togs bort den 15 december.
3 av 3
GI-hamburgaren togs bort den 15 december. Foto: Max

Snabbmatskedjan Max riskerade rejäla bötessummor efter att ha fortsatt sälja hamburgare som inte varit tillåtna att säljas.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var sommaren 2015 som Livsmedelsverket vid en livsmedelskontroll upptäckte att hamburgerkedjan Max sålde hamburgare med ”GI” och ”low carb” i namnet, något som inte är tillåtet.

Anledningen till att det inte är tillåtet är att lågkolhydratskost, som omfattar GI och low carb, är en diet som saknar vetenskapliga belägg för viktnedgång, rapporterade Dagens Nyheter tidigare i veckan.

Trots det fortsatte Max att sälja hamburgarna. Då bestämde sig Livsmedelsverket för att det var nog och hotade hamburgerkedjan med en rejäla böter. För varje månad Max fortsatte att sälja sina hamburgare så skulle be böta 100 000 kronor.

Senast den 1 januari respektive 1 juni 2017 ska hamburgarna ha bytt namn enligt Livsmedelsverkets besked.

– Eftersom det är en process i sig att byta namn på en hamburgare så vände vi och vred på det hela och kom fram till beslutet att "GI-hamburgaren" tas bort helt och hållet och "Low Carb-hamburgaren" kommer att byta namn, säger snabbmatsrestaurangens PR-chef Marita Wengelin till Nyheter24.

Den 15 december togs GI-hamburgaren bort från menyn och den andra hamburgaren kommer att fortsätta säljas och senast den sista maj 2017 kommer den att byta namn.

– Det betyder att vi byter namn på "low carb-hamburgaren" och har tillåtelse att fortsätta sälja den och behöver inte betala böter. Vi har haft en bra dialog och ett bra samarbete med Livsmedelverket.

Max hamburgare low carbMax

Max började sälja hamburgarna innan EU-lagstiftningen fanns, vilket är förklaringen till varför hamburgarna har haft dessa namn.

– Produkterna i sig har inte varit ett problem utan det handlar om hur man reglerar hälsopåståenden och näringspåståenden. Det finns föreskrifter och vi håller med om att det ska finnas en tydlighet för konsumenterna.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du om Max hamburgare?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela