Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Monsterkylan har tagit över Sverige – nytt köldrekord uppmätt i natt

- 05/01/2017, 07:52
Det är sjukt kallt ute.
1 av 3

Det är sjukt kallt ute.

TT

Med minusgrader i hela landet.
2 av 3

Med minusgrader i hela landet.

TT NYHETSBYRÅN

BURR indeed.
3 av 3

BURR indeed.

TT

Säsongens kallaste temperatur har nu uppmätts i Sverige – och det är fruktansvärt kallt.

Monsterkylan är här. I hela landet är det minusgrader och under natten mättes minus 41,3 grader i Nikkaluokta i Norrbotten enligt SMHI:s mätningar. Det är det kallaste som uppmätts i vinter, uppger SVT.

Kommer kylan att ligga kvar? Ja, antagligen hela veckan faktiskt. Sedan blir det plusgrader längs kusterna, men nu är alltså vintern här på allvar.

Privat/Twitter. Bild från förra årets monsterkyla.

Kylan har också ställt till det med problem. Under onsdagskvällen fastnade ett tåg stående söder om Nattavaara under minus 38 grader. Där fick 140 passagerare sedan hjälpas via ett så kallat hjälplok medan det var närmare minus 15 grader inuti vagnarna, skriver Norrbottens-Kuriren.

Det är dock långt kvar tills Sverige får ett nytt rekord för kallaste temperaturen någonsin. Den uppmättes 1966 i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen. Temperaturen var då fruktansvärt kalla minus 52,6 grader.

Läs också om var köldrekordet är minus 71 grader någonstans. Och det är ganska nära Sverige. Burr.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.