Fideli och Hanna, 16, fick inte resa in i Sverige – hånades av gränskontrollanter

- 10/01/2017, 20:34 -
1 av 3

Privat / TT Bild

2 av 3

Privaat

3 av 3

TT Bild

Av misstag hamnade Fideli och Hanna i Danmark. När de skulle åka tillbaka stoppades de i id-kontrollerna och hånades av vakterna.

Det som skulle blivit en härlig shoppingdag för vännerna Fideli och Hanna slutade helt fel.

16-åringarna, som bor i Lund, tog tåget till Malmö för att besöka centret Emporia. När de skulle gå av på stationen Malmö Hyllie öppnades inte vagnens dörrar och tjejerna blev kvar på tåget.

De kontaktade konduktören som gav dem svaret att de nu behövde köpa biljett och åka med till Danmark. Och om de inte betalade för biljetten skulle de få böter.

Tjejerna betalade och åkte med över Öresundsbron, då de inte direkt hade något val. Väl där ville de såklart komma tillbaka till Malmö så snabbt som möjligt, men när de skulle tillbaka till Sverige stoppades de av vakterna vid id-kontrollerna.

Trots att resan inte var planerad att gå över gränsen hade Fideli med sig sitt pass, men det hade inte Hanna. Hennes familj skickade över en bild på passet så att hon skulle ha något att visa. Trots att de gjorde sitt bästa så vägrade de danska kontrollanterna låta Hanna åka med – istället hånades tjejerna.

– De frågade om vi var svenskar och vi sa ja och de fnissade. De pratade med min mamma som försökte hjälpa oss över telefon men tog det inte seriöst så till slut gick vi därifrån, säger Hanna till Nyheter24.

– Det var förnedrande. Det var som att bara för att jag är ung så tar ingen mig seriöst, säger hon.

Fideli upplevde också situationen som mycket otrevlig.

– De började imitera oss. De skrattade och efter ett tag sa det ungefär att "gå härifrån, det är ingen idé för ni får inte gå på". Jag förstår att de har en policy så vi inte får gå på och att de kan vara hårda, men det var just attityden, säger Fideli.

Trots att det var tvärtstopp att få gå på tåget kunde tjejerna hitta en taxichaufför som var beredd att ta dem hem till Sverige. Det hela kostade hundratals kronor – och förstörde tjejernas dag.

– Om bara någon av vakterna varit väl inställd och velat hjälpa oss hade man i alla fall känt sig bättre på insidan, säger Fideli.

Camilla Bunke på Skånetrafiken beklagar det inträffade och säger att de ser mycket allvarligt på händelsen.

– Det är väldigt olyckligt. Vi vet ännu inte vad som kan ha varit fel på dörren men vi håller på att gå till botten med det och om det var så att det var något fel på dörren så får vi bli bättre på att informera om det. Vi har även varit i kontakt med flickorna och sagt att de så klart kommer få full ersättning för det inträffade.

Rörande id-kontrollanternas bemötande säger Camilla Bunke att det absolut inte är okej och hon kommer skicka ut nya informationsdirektiv inför framtida, liknande situationer. Hon ska även framföra synpunkterna till danska DSG som har hand om id-kontrollerna på danska sidan.

– Vi kan ju tyvärr inte säga att de ska göra undantag i id-kontrollerna, men vi kommer be dem att ta hand om de här personerna och ge dem tips och hjälp. Rekommendera att de tar en taxi och kontakta föräldrarna. Samt be dem höra av sig till oss så vi kan kompensera dem för utläggen, avslutar hon.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det bra med gränskontroller?