Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
203
reaktioner idag

Senada, 18, startade insamling för hemlöse Rolf: "Vi betalar skatt, men för vad?"

Senada såg ett inlägg i en grupp på Facebook om den hemlöse mannan i Malmö. Då bestämde hon sig för att hjälpa honom.

18-åriga Senada Krasnic från Landskorna såg ett inlägg i en stor Facebook-grupp om en hemlös man i Malmö som alltid sov i samma busskur. Killen som gjort inlägget skrev att han försökt hjälpa mannen eftersom han frös så mycket och uppmanade andra att göra detsamma.

Flera personer kommenterade killens inlägg och skrev att de gärna ville skänka något för att hjälpa mannen. Senada som har sin pojkvän i Malmö bestämde sig då för att hjälpa mannen.

Bildkälla: Facebook

Hon lade upp ett eget inlägg i en tjejgrupp med över 90 000 medlemmar där hon skrev att hon kunde ta emot pengar via Swish eller lämna saker till mannen när hon var i Malmö under helgen.

– Under tiden jag sov fick jag 19 Swish-betalningar skickade till mig, och sedan fortsatte det bara. Allt som allt fick jag ihop runt 7 000 kronor, säger Senada.

För pengarna köpte hon hygienartiklar, underkläder, underställ, rakhyvel, skor vantar och två stycken presentkort på Hemköp och Ica. Plus en stor väska att lägga allt i. Då hade hon ändå 4 000 kronor över som hon tänker använda för att köpa mer saker till Rolf när han behöver det.

Se en video på det Senada köpt i spelaren under.

Hon och några andra personer gav sig sedan ut för att leta efter den hemlöse mannen. De hittade honom efter en stund i busskuren.

– Vi gick fram bara två personer för att han inte skulle känna sig utpekad, och så satt vi bara och snackade lite, säger Senada.

Mannen hette Rolf och var 74 år gammal. Han sade att han led av hjärtsvikt men förnekade att han skulle vara hemlös utan sa att han hade ett hem, men han kunde inte vara där. Och att han inte fick någon hjälp av Socialtjänsten.

– Jag vet inte riktigt varför han sa så, flera personer har skrivit att de sett honom på Malmös gator i flera år, en kvinna kommenterade att hon jobbade med utsatta personer för sex år sedan och då var han också hemlös. Han kanske skämdes, säger Senada.

Bildkälla: Privat

Tjejerna sa sedan att de sett att Rolf frös så de hade tagit med sig lite grejer till honom. De gav honom en ny jacka som en av tjejerna hade sedan tidigare och väskan med kläderna.

– Han sa inte så mycket, jag tror han blev lite överrumplad, han försökte säga att det var för mycket men efter en stund tog han emot det. Men när vi frågade om vi skulle ta honom till en läkare så sade han bestämt nej, säger Senada.

Senada lade sedan upp ett nytt inlägg i gruppen för att visa alla att pengarna faktiskt gått till Rolf och att han nu fått nya saker. Hon håller också insamlingen öppen om någon vill skicka in något mer. Sedan det inlägget har hon fått in ytterligare 4 000 kronor.

Bildkälla: Privat

Men hon känner också att det kommer vara svårt att åka hem efter helgen.

– Jag blir så ledsen över tanken på att han ligger ute och fryser om nätterna, jag önskar jag kunde göra mer för honom, men han ville ju inte gå till läkaren. En så fin människa som han är, med ett gott hjärta, förtjänar tak över huvudet lika mycket som andra. Ingen ska egentligen uppleva sådant här, säger hon och fortsätter:

– Vi betalar skatt, men för vad? För att samhället ska bli bättre eller för att de som tar emot pengarna ska åka på lyxsemester?

Senada planerar att besöka Rolf igen och ge honom fler saker så fort hon kan, och nästa steg är att se om de kan ordna en plats på ett ålderdomshem åt Rolf eftersom han tyckte det skulle vara okej att bo på ett sådant.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Claudia som bjöd in en hemlös kvinna till sig, men då reagerade hennes grannar på ett riktigt hemskt sätt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde människor bli mer givmilda?

Mer:

"Mystiska flickan" i Rom är svensk 21-åring: "Smärtsamt se sin dotter hemlös"