Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
131
reaktioner idag

Allt fler blir sjuka och dör av rökning – och så mycket kostar det

Allt fler personer väntas avlida till följd av rökning. 8 miljoner personer beräknas dö av rökning 2030.

Rökning är dyrt – inte bara för den som är beroende.

Tobaksbruk är dyrt för världen, eftersom många rökare blir sjuka.

Intäkterna från rökning motsvarar inte kostnaderna.

Rökning är inte bra för din kropp, vilket du så klart känner till.

Dessutom är det väldigt dyrt, och inte bara för rökaren själv. Svenska Dagbladet skriver via TT om hur mycket cigarettförbrukningen kostar i världen.

I hela världen handlar det om flera tusen miljarder kronor som går åt när folk blir sjuka av att de röker. Totalt kostar rökningen mer än 9 000 miljarder kronor – varje år.

WHO och USA:s nationella cancerinstitut har räknat ut att det är betydligt mer än intäkterna på tobaksskatt, som var ungefär 269 miljarder dollar, cirka 2 428 miljarder svenska kronor, under 2013 till 2014.

Fler kommer dö

Studien har också räknat ut att ännu fler kommer avlida till följd av sitt tobaksbruk. Enligt beräkningarna kommer dödsfallen öka från cirka 6 miljoner om året till 8 miljoner om året 2030.

"Regeringars rädsla för att tobakskontroll kan få en negativ ekonomisk effekt rättfärdigas inte av bevisen. Vetenskapen är tydlig; tiden för handling är nu", skriver Svenska Dagbladet via TT.

Snart kan det bli förbjudet att röka i bilen om du har barn med dig och läs här om hur foster påverkas om den gravida röker.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Mer:

Ska du sluta röka? Det här kommer hända med din kropp