Zarah kidnappades av sin bästa vän – hölls fången som sexslav i Malmö

- 22/01/2017, 19:37 -

En av de andra fångarna var fortfarande bara ett barn. Nu berättar Zarah för första gången helt öppet för Nyheter24 om mardrömmen.

För några år sedan skakades Sverige av ryska Natasja Tenjevas livsöde. I boken "Såld" berättade hon om sina upplevelser av att leva kidnappad som sexslav i Stockholm.

Vad många inte vet, är att ett liknande helvete utspelade sig även i Malmö ungefär vid samma tidpunkt. Den kidnappade tjejen var en helt vanlig svensk skolflicka från en mindre stad i södra Sverige.

Zarah, 31, har tidigare berättat om sina upplevelser anonymt i media, men nu väljer hon för första gången att gå ut med sitt namn och tala helt öppet om den mardrömslika tonårstiden.

– Jag hade det inte så lätt när jag var liten. Jag växte upp i ett missbrukarhem, min pappa var gravt alkoholiserad. Så jag bodde i fosterhem som jag hela tiden rymde ifrån och jag hade mycket kontakt med socialen, säger Zarah till Nyheter24.

Zarah från Kristianstad berättar för första gången öppet med namn och bild om terrorn hon upplevde i Malmö. Bildkälla: Privat

När hon var 16 år beslutades det att hon skulle byta skola till en internatskola, där hon med andra ord skulle få bo och gå i skola samtidigt.

Redan första dagen i nya skolan träffade Zarah en kille där som hon blev förälskad i. De var ihop under hela första året i skolan, men det visade sig snart att han var väldigt våldsam och misshandlade Zarah.

– Den enda han tillät mig vara kompis med var en tjej som hette Mariana. Hon var ganska överbeskyddande och tog hand om mig, hon blev min stöttning i allt.

Tillslut blev situationen med Zarahs pojkvän så ohållbar att hon fick lämna skolan och bo tillfälligt på skyddat boende. Pojkvännen slängdes sedan ut från skolan och Zarah fick komma tillbaka. Skolan hade tagit in vakter som skulle se till att hon var i säkerhet. Hon fick inte heller lämna skolans område av säkerhetsskäl.

– Det var en väldigt jobbig situation. Men då hade jag ingen aning om hur mycket värre livet faktiskt skulle bli.

När hennes pojkvän äntligen hade slutat höra av sig så började Zarah och Mariana att röra sig ute igen.

– Vi åkte in till Malmö och gick på fester nästan varje kväll, vi hade väldigt roligt tillsammans. Mariana var lite äldre, hon var min stöttepelare och jag hade fullt förtroende för henne.

Malmö skulle snart komma att bli staden där en stor del av Zarahs förflutna utspelade sig. Bildkälla: TT

De gick ofta till en pizzeria i en förort till Malmö där de lärde känna ägarna och fick gratis alkohol, trots att Zarah bara var 17 år. De festade också en del hemma hos Josef, en äldre släkting till Mariana som också kände ägarna av pizzerian.

– Josef hade köpt ut sprit till oss flera gånger tidigare. Det var ingen sund relation direkt men vi uppskattade det i den åldern, det är ju ofta så.

En lördag sa Mariana att de skulle åka och förfesta hemma hos Josef, som vanligt. Men den här gången var allt annorlunda när de kom hem till hans lägenhet.

I vardagsrummet stod stolar uppradade, framför en stor svart skinnsoffa och ett soffbord av glas. På de uppradade stolarna satt fem unga och håglösa tjejer som Zarah inte hade sett förut.

Ingen av de andra tjejerna kunde tala eller förstå svenska eller engelska. Den yngsta tjejen i rummet var inte mer än 11-12 år gammal.

Helt plötsligt blev Josef totalt personlighetsförändrad.

– Han skrek på mig: "Nu ska du sitta ner här på stolen och lyssna jävligt noga! Vi har letat upp var dina föräldrar bor, vi vet dina småsyskons namn. Vi kommer tortera din lillasyster om du inte gör exakt som vi säger."

Zarah blev chockad och förstod inte alls vad han ville. Mariana sa att åt henne att lyssna på Josef och lyda honom. Hon var också väldigt hård, vilket gjorde Zarah väldigt förvirrad.

– Min lillasyster var bara 10 år då. Jag vet inte om Mariana hade berättat för männen att just min lillasyster var min enda riktigt ömma punkt. Det tog hårt när de hotade att tortera min lillasyster och det visste hon uppenbarligen. Jag gör ju vad som helst i världen för min lillasyster.

De andra tjejerna såg också rädda ut, men ändå som att de var vana vid den jargongen, på ett sätt som Zarah i efterhand förstod berodde på att de förmodligen hade varit i Josefs våld en längre tid.

Malmös hamn. Bildkälla: TT

Snart transporterades tjejerna iväg i flera bilar till en annan lägenhet, av Josef och en annan släkting till Mariana. Med i sällskapet fanns också männen från pizzerian.

– Vi kom till en trerummare med ett litet kök och ett runt bord med stolar. Det låg bara madrasser på golven där vi skulle sova och ta emot kunder. Jag förstod när vi kom dit att det var det som var tanken.

Den kvällen våldtogs Zarah av Josef.

Mariana själv hade stannat kvar i hans lägenhet. Efter våldtäkten sa Josef åt henne att gå och göra sig i ordning, för nu skulle hon ta emot sin första kund.

– De andra tjejerna som var lite äldre hjälpte mig att tvätta av mig. Jag var så chockad att jag inte förstod någonting och blev helt handlingsförlamad.

Sen kom den första kunden till lägenheten, en man i 40-årsåldern.

– Det låter konstigt, men han var faktiskt väldigt snäll. Han gjorde inget konstigt eller perverst. Men han gjorde ju ändå det han gjorde mot mig, även om han inte var hotfull eller våldsam. Jag vet inte om han förstod att jag var där under hot.

Zarah kunde inte berätta för kunden att hon hade blivit kidnappad och hotad. Hon var så fruktansvärt rädd och hade samtidigt hotet över sig att hennes lillasyster skulle bli torterad om hon inte gjorde som hon blev tillsagd.

Ytterdörren hölls låst från utsidan så att de tillfångatagna tjejerna inte kunde ta sig ut. Det var svårt för dem att kommunicera med varandra. Men Zarah förstod tillslut att de andra tjejerna hade blivit lovade jobb i Sverige, men var skuldsatta och tvingades att betala av resan till Sverige genom prostitution.

– Det var så fruktansvärt för dem, de var ju mer utsatta. Jag fick faktiskt komma därifrån och gå till skolan för att ingen skulle bli misstänksam och efterlysa mig. Men jag var under sträng bevakning av Mariana hela tiden i skolan.

På dagarna var Zarah i skolan, men ingen visste om hennes påtvingade dubbelliv. Bildkälla: Pixabay

Från att ha varit rar och snäll började Mariana hota Zarah, spotta på henne och kalla henne för "en jävla hora". Hela tiden upprepade Mariana hotet; "kom ihåg vad Josef har sagt". Om Zarah så bara skulle gå på toaletten så vaktade Mariana henne på andra sidan dörren.

Vid 23-tiden varje kväll hämtades Zarah vid internatet och smusslades därifrån, så att ingen skulle upptäcka vilket liv hon levde. Väl på plats i lägenheten tog de droger som amfetamin och kokain. I början tvingades Zarah att ta drogerna under hot, men ju mer hon fick desto mer blev hon beroende.

– Jag vet att det låter hemskt, men drogerna blev en räddning då. Det var det enda sättet att stå ut. Men det var ju noga uträknat allting, de visste hur de skulle göra. För sen hotade de med att inte ge oss drogerna om vi inte tog emot kunder och gjorde precis det kunderna ville göra med oss.

Det var oerhört psykiskt påfrestande för Zarah att leva det här dubbellivet och att aldrig få sova och behöva låtsas som ingenting i skolan, samtidigt som hon såg hur hennes klasskompisar levde helt vanliga liv.

– Ibland bad jag Mariana att jag skulle bli inlåst istället så att jag skulle slippa se alla i skolan, men då sa hon bara att det inte gick, eftersom att jag skulle bli efterlyst i sådana fall. Det enda jag ville var att få sova, det var en så hemsk tid.

Kunderna som Zarah tvingades ta emot var alla möjliga typer av personer. Allt från ensamstående singlar i små ettor, till familjefäder i flotta villor.

– Jag var hemma hos kunderna allt oftare istället för att ta emot dem i lägenheten. Jag såg bilder på deras barn på väggarna och förstod att mannen hade fru och barn och samtidigt köpte sex i smyg och tog hem en när familjen var borta. Än idag känns det helt befängt att tänka på.

Zarah beskriver att de sexköpare hon kom i kontakt med var av alla möjliga slag. Bildkälla: Pixabay

Många av kunderna hade perversa böjningar, vissa ville kissa på henne och det var mycket förnedring inblandat generellt. Kunderna betalade i förskott, men om de inte blev nöjda så krävde de ibland pengarna tillbaka.

Det resulterade i att männen som höll tjejerna fångna misshandlade och våldtog dem. Därför lärde de sig snart att det var bättre att vara medgörlig med kunderna, även om det innebar obehag. Det fanns grader i helvetet.

– Jag tror att kunderna uppfattade mig som rätt medgörlig, men inte aktiv, så kan man nog säga. Jag var inte förförande på något sätt. Mot slutet var jag så apatisk att det måste ha synts tydligt hur fruktansvärt dåligt jag mådde. Jag bara låg där.

Såhär såg livet ut i drygt två års tid för Zarah, dag ut och dag in.

Vid något tillfälle fick hon åka hem och fira jul för att ingen skulle fatta misstankar om vilket dubbelliv hon levde. Då fick hon också träffa sin älskade lillasyster, men i övrigt hade hon inte kontakt med sin familj under den här svåra tiden.

I skolan hade de haft sina aningar om att något inte stod rätt till. En gång gjorde Zarah ett modigt försök att nå fram till skolkuratorn. Hon hade blivit inkallad dit för att de ville försöka hjälpa henne och förstå hur det egentligen stod till.

– Men Mariana satt såklart utanför dörren och väntade. Så jag skrev "hjälp mig" på en lapp och sträckte över till skolsköterskan. "Med vad, hur?" fick jag tillbaka och det enda jag kunde skriva då var "jag kan inte berätta".

Zarah vågade inte berätta för någon om det hot hon levde under. Bildkälla: Pixabay

Det är oklart om saken har ett samband, men strax därefter togs Mariana in för drogtest på skolan, vilket hon testade positivt på och med andra ord blev hon utslängd från skolan. Det gjorde Zarah väldigt vilsen och förvirrad, eftersom att Mariana hade bevakat hennes varje steg i drygt två års tid.

– Jag var så rädd och orolig, vad skulle hända härnäst? Skulle de hämta mig, skada mig? Skada min familj? Jag visste verkligen ingenting och det var helt knäpptyst i flera veckor.

Men så en dag ringde Mariana upp Zarah. Hon sa att hon och männen var på väg till skolan för att hämta upp Zarah. Men istället turades männen om att våldta Zarah i hennes eget rum på internatet.

Innan de lämnade henne efter våldtäkterna sa Mariana att Zarah skulle se till att dyka upp på en adress i Malmö kommande helg. Zarah vågade inte göra annat än att lyda och åkte dit.

Men besöket i Malmö slutade med att Zarah blev inlåst i pizzerians källarlokal, i två dygn. Där blev hon våldtagen upprepade gånger av Josef, männen som ägde pizzerian och någon annan som hon än idag inte vet vem det var.

– När de släppte ut mig efter de två dygnen så var jag helt.. alltså, det fanns ingenting kvar av mig. Jag var så förstörd att när jag kom tillbaka till skolan låg jag bara apatisk i sängen, jag kunde inte ens ta mig upp eller gå på toaletten. Jag tänkte att de får göra vad de vill nu, de får döda mig. Jag skiter i om de kommer och tar mig igen.

Men istället inträffade äntligen det som skulle bli Zarahs räddning.

Äntligen en ljusning efter flera år av våld, prostitution och hot. Bildkälla: Pixabay

Personalen på internatskolan kom till hennes rum och hjälpte henne upp ur sängen. Sedan såg de till att drogtesta henne. En handläggare från socialen kom också dit och berättade att hon skulle tas in på ett behandlingshem.

– Det första jag gjorde då var att slänga bort min mobiltelefon. Jag skaffade en ny och bytte nummer, allt för att inte kunna bli nådd på något sätt av Mariana eller de andra.

Vid det här laget hade Zarah hunnit bli 19 år och hon blev kvar på behandlingshemmet i ett år. Snart därefter träffade hon en kille som än idag är hennes sambo. Efter bara fem månaders förhållande blev Zarah gravid och det var svårt att besluta om de skulle behålla barnet.

– Men det var hon som blev min verkliga räddning. När jag fick upp min dotter på bröstet för första gången, då tänkte jag att "för dig gör jag allt." Det blev en sån kontrast, det var helt otroligt.

Självklart har familjelivet inte alltid varit lätt, men Zarah hann få ett barn till och även utbilda sig till undersköterska, allt bara flöt på. Fram tills för två år sedan, när hon lyssnade på en radiodokumentär som utspelade sig i samma område som pizzerian där all terror hade börjat.

– Jag hade i princip förträngt allt som hade hänt, men nu kom det tillbaka. Jag blev så sjuk, så paranoid. Jag trodde att de skulle söka upp mig och helt plötsligt stå utanför fönstret. Jag gick in i en psykos helt enkelt.

Zarah fick diagnosen posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Bildkälla: TT

Det var då Zarah äntligen kom i kontakt med psykiatrin på riktigt och blev sjukskriven. I perioder låg hon även inlagd på sjukhuset. Under hela förra sommaren låg Zarah inlagd och medicinerades, samtidigt som hon genomgick en omfattande PTSD-behandling. Tack vare den mår hon idag äntligen bra, så bra hon kan må med tanke på allt hon har gått igenom.

– Tyvärr dog min pappa i somras, precis när vi hade fått kontakt igen. Han kom till mig på sjukhuset och bad om förlåtelse för att han hade missbrukat under min uppväxt. Det var så sorgligt att han togs ifrån mig då.

Nu har det gått ungefär tio år sedan mardrömmen tog slut. Zarah har hållit sig borta från Malmö och därmed inte riskerat att behöva träffa på någon utav kunderna från den tiden. Männen som höll henne fången har hon inte heller sett eller hört något från.

– Men Mariana hittade jag på Facebook. Hon hade lagt ut väldigt utmanande bilder på sig själv, jag fick känslan av att hon var i den svängen fortfarande. Men jag ser henne ändå som ett offer, hon hade det säkert inte lätt och var lika manipulerad som vi andra.

I samband med att Zarah blev sjukskriven så polisanmälde hon det hon hade varit med om, trots att det hade gått ett tag sedan det hände. Men tillslut valde hon i samråd med utredaren att lägga ner hela förundersökningen, situationen ansågs vara för riskfylld.

Zarah har ju två barn som hon måste skydda och hon vill inte heller utsätta sin familj för den stressen det skulle innebära att behöva bo i skyddat boende. Men på senare tid har hon börjat tänka om och funderat på att ta upp anmälan igen.

– Jag är lite kluven, de kanske ser mig på nyheterna och det är ju en säkerhetsrisk. Men de skulle ju vara rätt jävla dumma i huvudet om de skulle göra något, då skulle de ju bli misstänkta direkt.

Lillasystern som Zarah kämpade för att hålla i säkerhet har hon en väldigt nära relation med idag, de pratar i telefon i princip dagligen. Lillasystern som nu är vuxen har väldigt dåligt samvete för det Zarah gick igenom för att skydda henne, även om hon vet att det inte är hennes eget fel.

Zarah och hennes lillasyster stod varandra nära både då och nu. Bildkälla: Pixabay

Trots att Zarah har gått vidare i sitt liv och mår bra nu, så kan hon inte släppa tankarna på vad som hände med de andra unga tjejerna som var i Josefs våld. Hon har ingen aning om hur det gick för dem.

– Jag tänker speciellt på den lilla tjejen, som vi försökte skydda så gott vi kunde. Hon var extra utsatt eftersom att hon var så ung. Männen var våldsamma mot alla, även mot henne. De gjorde ingen skillnad på oss på det sättet. Jag har tänkt på det mycket, hur man kan vara så fruktansvärt kall.

– Jag litar egentligen inte på någon man, förutom min sambo. Alla andra ser jag som potentiella sexköpare. Jag litar inte på någon.

Nu skriver Zarah en bok tillsammans med författaren Mathias Olofsson och hoppas att något förlag ska välja att publicera den, så att hennes livsberättelse kan ge stöd åt andra som befinner sig i ett liknande helvete.

Zarah vill visa att det finns en väg ut. Hennes råd till andra som är i samma situation eller liknande, är att kontakta polisen. Oavsett vilket land du kommer ifrån så har du rätt att få hjälp.

Fotnot: Alla namn i artikeln utom Zarahs är fingerade av säkerhetsskäl.

Här kan du hitta information om det viktiga EU-gemensamma journumret 116 000, samt andra nummer för dig som är utsatt, i nöd eller behöver någon att prata med.

Tveka inte att kontakta polisen om situationen är akut eller om du är utsatt fara.

Nyheter24 har tidigare intervjuat Elina, 23, om barndomens svåra trauma – innan hon slutligen lyckades fly från sin pappas och styvmammas våld. Här kan du också läsa när Isabel Eriksson för första gången berättar om skräcktiden i läkarens bunker.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att det satsas för lite på insatser mot trafficking?