Fem tjejer berättar om hur de blev gravida trots att de hade p-piller.
1 av 5
Fem tjejer berättar om hur de blev gravida trots att de hade p-piller. - Foto: Pixabay/TT
Emelie blev gravid tre gånger – trots p-piller och kondom.

Kvinnan på bilden är inte Emelie.
2 av 5
Emelie blev gravid tre gånger – trots p-piller och kondom. Kvinnan på bilden är inte Emelie. - Foto: Pixabay
Anna blev gravid när hon var 21 år – och valde att behålla barnet.

Kvinnan på bilden är inte Anna.
3 av 5
Anna blev gravid när hon var 21 år – och valde att behålla barnet. Kvinnan på bilden är inte Anna. - Foto: Pixabay
Mimmi.
4 av 5
Mimmi. - Foto: Privat
Lovisa.
5 av 5
Lovisa. - Foto: Privat

Fem tjejer berättar: Jag blev gravid – trots att jag åt p-piller

Vad skulle du göra om du blev gravid – när du åt p-piller? Nyheter24 har pratat med fem tjejer som upplevt just det.


De flesta tjejer använder preventivmedel för att minska risken för oönskad graviditet. Men även om medlen är säkra så är de inte hundra procent säkra.

Nyheter24 har pratat med fem tjejer som har blivit gravida fastän de åt p-piller. Och i vissa fall har det hänt flera gånger. Men vad gör man om man blir gravid?

Blev gravid trots p-piller – flera gånger

Emelie var 15 år när hon blev gravid för första gången. Hon hade precis börjat gymnasiet och träffat sin första pojkvän.

– Jag hade mensliknande värk och illamående och trodde att mensen var på väg. Men en vän till mig köpte ett graviditetstest som jag fick göra i skolan – som visade sig positivt! Jag blev så himla rädd! berättar Emelie för Nyheter24.

Hon berättar att hon och pojkvännen var väldigt förvånade eftersom de även hade kondom. Emelie valde att göra abort men ett år senare hände samma sak. Efter ytterligare tid hände det en tredje gång.

– Den gången blev det en väldigt sen abort som jag än idag tänker på. Det var riktigt jobbigt men det bästa beslutet för oss som 18-åringar och hela livet framför oss! Vi var inte redo att ta hand om barn just där och då.

Emelie blev 2014 gravid när hon hade hormonspiral, men som slutade i ett missfall. Men idag har Emelie en 18 månader gammal son.

Gravid med p-piller: "Hoppsan! Vad gör vi?"

Runt julen 2015 började Lovisa, då 19 år gammal, misstänkta att hon var gravid, trots att hon hade ätit p-piller i fem år. Ett graviditetstest visade negativt och Lovisa släppte tanken.

– Men ju mer veckorna gick blev jag tröttar och mer slut i kroppen. Till slut började jag gå till toan på morgonen och spy, berättar hon för Nyheter24.

Det hade hunnit bli februari och hennes mamma övertygade henne om att göra ett nytt test – som den här gången visade ett starkt plustecken.

– När jag vände upp det och såg pluset hamnade jag i chock. Jag tog upp mobilen och skickade en bild till pojkvännen där jag skrev "Hoppsan! Vad gör vi?"

Tiden därefter mådde Lovisa psykiskt dåligt, och beslutade sig för att göra en abort. Det är ingenting hon ångrar idag.

Valde att fostra barnet helt på egen hand

En annan som blev gravid var Anna – då 21 år gammal och tog samma p-piller hon hade gjort sen hon var 13-14 år.

– Det var faktiskt en vän till mig som var på besök som såg på mig och sa att jag väntade barn. Jag sa “nej, det kan jag inte göra för jag använder p-piller” – men hon var envis, berättar Anna för Nyheter24.


När Anna väl hade kollat om påståendet stämde visade det sig att hon var gravid i vecka 10.

– När jag fick veta det så blev det väldigt blandade känslor. Efter lite tänkande valde jag att behålla och klara det själv då min pojkvän, pappan till barnet, var ute ur bilden eftersom han höll på med droger. Jag ångrar absolut inte mitt val att behålla barnet.

Började må väldigt illa under graviditet med preventivmedel

Rebecca hade ätit minipillret Exlutena i nästan nio år när hon som 23-åring plötsligt blev gravid.

– Jag upptäckte att jag var gravid eftersom jag började må väldigt illa och spydde, och jag hade jättemycket mensvärk utan att få någon mens, berättar Rebecca för Nyheter24.

Men trots chocken valde hon och sambon att behålla.

– Jag är superglad för det idag!

"Jag var inte redo för fem öre"

En annan som blev gravid trots p-piller var Mimmi – men hon hade inga symptom alls.

– Jag kände att det var något som inte var som vanligt med min kropp. Eftersom jag alltid hoppade över min mens, så kunde jag inte vara helt säker om jag hade blivit gravid eller inte, berättar Mimmi.


Till slut tog hon ett graviditetstest som visade sig vara positivt. Hon valde att inte behålla barnet.

– Jag hade gjort slut med min dåvarande pojkvän några veckor innan. Eftersom jag nyss börjat om på gymnasiet i ettan i Sverige och bodde hos mina morföräldrar var valet ganska självklart för mig att inte behålla barnet. Jag var inte redo för fem öre.

Mimmi tycker att det är viktigt att folk vet om att man kan bli gravid även om man har p-piller.

– Det suger rent ut sagt. Man använder preventivmedel, som oftast, för att motverka graviditet och sen blir man gravid. Det blir som en käftsmäll, berättar hon för Nyheter24.

Ovanligt att bli gravid trots p-piller

Enligt Catharina Zätterström, som är samordningsbarnmorska i Stockholm, är risken för att bli gravid när man äter p-piller liten.

– Det är inget som är hundra procent, men jag har sällan varit med om att det har hänt. Men oftast finns det en förklaring till varför kvinnan blir gravid, har hon tidigare sagt till Nyheter24.

Läs även om 25-åriga Annika som blev gravid fastän hon åt p-piller och killen frågade Lizette om hon åt p-piller inte förrän efter sexet – men hennes svar ägde honom totalt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit gravid fastän du skyddade dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.