Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Missbrukade amfetamin i 20 år: "Jag fick välja mellan att sluta eller dö"

- 02/02/2017, 18:41
Camilla missbrukade amfetamin i 20 år innan hon lyckades vända sitt liv.
1 av 4

Camilla missbrukade amfetamin i 20 år innan hon lyckades vända sitt liv.

Privat

Då hade hon använt drogen sedan hon var 14 år.
2 av 4

Då hade hon använt drogen sedan hon var 14 år.

Privat

Idag har hon varit nykter i fyra månader och vet att hon har en lång väg kvar.
3 av 4

Idag har hon varit nykter i fyra månader och vet att hon har en lång väg kvar.

Privat

Camilla som hon såg ut när hon var på botten till vänster och Camilla idag till höger.
4 av 4

Camilla som hon såg ut när hon var på botten till vänster och Camilla idag till höger.

Privat

När Camilla gick i åttan provade hon amfetamin för första gången, den dagen började ett 20 år långt missbruk som nästan kostade henne livet.

Camilla Grahn var sina föräldrars lilla prinsessa. Hon var glad och full av liv, som de flesta andra barn. Men när hon gick i åttan började hon och hennes vänner hänga med en grupp lite äldre killar som började bjuda de unga tjejerna på alkohol, cannabis och amfetamin.

Det blev starten för ett beroende som skulle prägla Camillas liv under 20 år.

– Jag minns att jag ogillade ruset av alkohol, jag mådde inte bra av det. Men från den dagen jag provade amfetamin var jag fast. Jag älskade hur det fick mig att känna mig lugn, och att jag hade kontroll, berättar hon för Nyheter24.

Bildkälla: Privat

Alltid haft det städat runt sig

När Camilla sedan började på gymnasiet så träffade hon en ett år äldre tjej. Hon och hennes killkompis brukade röka på, men de hade också amfetamin. Camilla berättar att alla droger går att hitta överallt, bara man vill.

Trots att hon använde amfetamin lyckades hon gå ut gymnasiet från handels och administrations-programmet med fullständiga betyg. Sedan fick hon en anställning som hon har kvar än idag.

– Jag har alltid lyckats sköta skolan och jobb, jag har alltid kommit i tid. Jag har hållit mitt missbruk så privat att det inte märktes utåt, men det är också det som gjorde att det blev så djupt.

Som många andra övergick Camilla dock aldrig till att börja injicera drogen. Hon har alltid snortat den eller tagit den i så kallade "bomber" då pulvret är inlindat i papper som man sedan sväljer.

Under två år levde hon däremot tillsammans med en sprutnarkoman. Mannen blev dömd för grov kvinnofridskränkning mot Camilla.

Bildkälla: Privat

Bytte ut amfetamin mot alkohol

Efter det eskalerade beroendet så att Camilla tog drogen dagligen, tills hon en dag insåg att hon behövde hjälp. November 2015 lade hon därför in sig på avgiftning på egen hand. Men det ledde till att hon bytte ut amfetaminet mot alkohol och hon blev snabbt alkoholist istället.

Under hela tiden har hon haft delad vårdnad om sina två barn, åtta och fem år gamla. Men hon säger att hon aldrig lät sitt beroende gå ut över barnen.

– Jag har alltid haft det fint och ordnat hemma. Jag skötte mammarollen bra, med läxläsning och godnattsagor, de märkte aldrig något, ända tills förra sommaren då allt brakade samman.

Då hade alkoholen tagit över Camilla och hon såg ingen utväg. Hon beskriver det som att alkoholen var starkare än hon själv. Hon åt inte, hon var blåslagen och blek. Och för fyra månader sedan kom till slut vändpunkten.

– Jag fick veta att mitt långa missbruk börjat påverka kroppen. Jag tappade korttidsminnet, jag var helt sinnesförvirrad. Det var då jag fick valet: sluta eller dö. Jag valde att sluta.

Camilla som hon såg ut när hon var på botten till vänster och Camilla idag till höger. Bildkälla: Privat

"Jag är ett levande bevis på hur det kan gå"

Hon kom då i kontakt med Anonyma Narkomaner och Anonyma Alkoholister och 12-stegs programmet. Nu har hon varit nykter och drogfri i fyra månader.

Hon säger att de personer som tror att amfetamin är en partydrog inte vet vad de pratar om.

– Jag är ett levande bevis på hur det kan gå. Det är en fruktansvärt beroendeframkallande drog.

Till de personer som fortfarande kämpar mot ett missbruk vill Camilla berätta att det alltid finns hopp och en möjlighet att bli ren.

– När man väl är på botten, för alla människor har en botten, och man inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv – då måste man hitta den där sista ljusstrimman och söka hjälp. Och tro mig, du kommer alltid få den hjälp du själv vill ha, för den finns där, du måste bara våga be om hjälp, avslutar hon.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Dejah som tog heroin varje dag, så här ser hon ut efter fyra år som drogfri och Josefine, 21, som tog droger varje dag innan hon fick beskedet som förändrade allt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du tagit amfetamin?