Fredag 18 Jun
Stockholm

Den här gröna kometen passerar jorden ikväll – så här ser du den

Under fredagskvällen och natten kommer du kunna se kometen 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková.
Under fredagskvällen och natten kommer du kunna se kometen 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková. Foto: NASA

Under fredagskvällen och natten kommer du kunna se kometen 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla som älskar fenomen på himlen kommer älska det som kommer ske på fredagskvällen och natten.

Då kommer nämligen kometen med namnet som ni alla borde försöka uttala när ni läser det 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková passera så nära att den går att se från jorden.

Och den är speciell. 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková har nämligen ett grönt sken och vad som ser ut som en lila svans efter sig. Något som antagligen skett efter avdunstningen av tvåatomigt kol som skett när den åkt genom rymden.

– Det kommer bli svårt att se den med blotta ögat, du kommer nog behöva en kikare eller ett teleskop för att se den, säger Nils-Eric Olsson på Stockholms amatörastronomer till Nyheter24.

Klockan 23:00 kommer du kunna se den men desto längre du väntar ju större chans har du att se den då den stiger upp över horisonten.

Och Nils-Eric har några tips om du vill se 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková.

– Om man vill se den ska man gå upp på en höj höjd och det ska vara så mörkt som möjligt. Sen ska du titta mellan nordost och ost.

För allra största chans att se den ska du hitta Karlavagnen för att sedan följa de två stjärnorna på dragstången som är i led. Ta det avståndet gånger sex och du har som bäst chans att se den vackra kometen.

Kommer du själv gå ut och och se den?

– Om det är stjärnklart så ska jag gå ut och se på den men jag väntar nog till midnatt i alla fall, berättar Nils-Eric Olsson till Nyheter24.

Kommer du titta på kometen?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela