Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Upplopp, stenkastning och skott – här är vad som hände i Rinkeby inatt

- 21/02/2017, 07:34
Under måndagskvällen var det upplopp i Rinkeby.
1 av 3

Under måndagskvällen var det upplopp i Rinkeby.

TT/Google Maps (Montage)

Polisen kände sig tvingade att skjuta verkanseld, alltså för att träffa målet. I det här fallet stenkastarna.
2 av 3

Polisen kände sig tvingade att skjuta verkanseld, alltså för att träffa målet. I det här fallet stenkastarna.

TT

Rinkeby.
3 av 3

Rinkeby.

TT

Under natten till tisdagen började flera ungdomar i Rinkeby kasta sten mot polisen som därför avlossade verkanseld.

På måndagskvällen startades ett upplopp i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Ett stort antal personer gick till attack mot polisen genom att kasta sten. Oroligheterna började när polisen skulle gripa en person vid tunnelbanan.


Polisen berättade under måndagskvällen att de var tvungna att skjuta ett varningsskott. Men den informationen stämde inte med verkligheten.

– Polisen hamnade trängd mellan stenkastarna och sin bil och sköt mot stenkastaren men missade, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Rinkeby upploppTT

Det betyder att polisen istället sköt så kallad verkanseld – vilket innebär att polisen skjuter för att träffa målet. I det här fallet rakt mot stenkastarna.

Att det rörde sig om verkanseld kunde på tisdagen bekräftas av Stockholms vakthavande befäl Sylvia Odin, erfar Aftonbladet.

RinkebyTT

Hon berättar att situationen var extremt hotfull. Det handlade om flera som kastade sten och att polisen hamnade i en väldigt trängd situationen där de kände sig hotade.

– Butiker har även plundrats, det har kommit in larm om det via exempelvis vaktbolag. Sju, kanske åtta bilar har brunnit. Erfarenhetsmässigt vet vi att det i sådana här sammanhang handlar om personer mellan 15 och kanske 24 år, säger Lars Byström, Stockholmspolisens presstalesperson, till DN.

Två anmälningar om våldsamt upplopp upprättades och även att flera butiker hade plundrats. Polisen har också lämnat in en anmälan med anledning av att man sköt verkanseld.

Läs också om förslaget angående hårdare tag mot stenkastare.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.