Sjukdomen var nära att ta Rebeccahs liv: "Man tror aldrig det ska hända"

- 24/02/2017, 15:05 -
Rebeccah blev akut sjuk förra året.
1 av 3

Rebeccah blev akut sjuk förra året.

Privat

Det visade sig att hennes lunga hade kollapsat.
2 av 3

Det visade sig att hennes lunga hade kollapsat.

Privat

Så här ser hennes sår ut idag.
3 av 3

Så här ser hennes sår ut idag.

Privat

När Rebeccah först blev sjuk visste hon inte att hon var nära på att dö. Efter att ha överlevt insåg hon något viktigt om livet.

Ibland är det de plötsliga vändningarna i livet som får oss att inse vad vi har. Så var det för 22-åriga Rebeccah Lundqvist från Luleå som förra året blev så allvarligt sjuk att hon hade kunnat dö.

– Jag förstod ju att något var riktigt illa så som de betedde sig, berättar Rebeccah för Nyheter24.

Det var i februari förra året som Rebeccah sökte vård för lunginflammation. Hon hade då i en veckas tid haft oförklarlig smärta i bröstet som strålade ut i arm och rygg, och maginfluensa som gjorde att hon till slut spydde blod.

När hon till slut sökte vård skickades hon hem med smärtstillande och med orden att hon troligtvis inte hade lunginflammation. Men Rebeccah gav inte upp.

– Senare reagerade jag och min sambo på att det klickade ifrån mig. Min sambo stod flera meter bort men hörde ändå det klickande ljudet, berättar Rebeccah.

Från röntgen till operation – på en timme

Måndagen den 22 februari kunde Rebeccah inte stå upp. Hon hostade så att det pep från lungorna och var så andfådd att hon måste ta pauser mellan orden.

Efter samtal med sin pappa körde han henne till hennes mamma. I sin tur körde de henne till vårdcentralen och begärde att få rönta lungorna. När hon sa hej då till sina föräldrar visste hon inte hur hennes liv skulle förändras.

– Jag kom in till röntgen och hann inte mer än ta en bild innan sköterskorna började bete sig väldigt konstigt. De började oja sig och behandla mig som om jag vore gjord av glas, berättar Rebeccah.

Lungorna kollapsade

Inte långt senare var Rebecca på en brits på akuten med flera sköterskorna runt sig. Hon var så andfådd och hade hjärtklappning att hon knappt kunde prata med läkarna. Hon togs snabbt iväg till operation.

– Jag ringde till min sambo och hann bara få fram att “det ser inte bra ut, jag vet inte vad som händer”.

– Jag kände mig nästan panikslagen. Jag förstod ju att något var riktigt illa så som de betedde sig, berättar hon.

Det visar sig att Rebeccah inte bara hade en dubbelsidig lunginflammation, utan en spontan pneumothorax – luft i lungsäcken och kollapsad lunga. Dessutom hade hennes vänstra lunga kollapsat helt och var en så kallad ventil-pneumothorax.


Tillståndet är ovanligt men när det sker är det livshotande och innebar att luften Rebeccah andades in inte kom ut, och började pressa och flytta på hjärtat.

Något som till slut kan ge hjärtstillestånd. Vilket förklarade varför personalen på mindre än en timme tagit henne från röntgen till operationsbordet.

Till slut fick Rebecca ett dränage fäst vid lungan för att lätta på trycket.

Lever med posttraumatisk stress

Efter händelsen var Rebeccah sjukskriven i elva veckor, men kände sig inte frisk förrän i höstas då det hade gått mer än sju månader.

– Jag hade så fruktansvärda smärtor att jag knappt kunde gå. Min familj fick hjälpa mig att klä på mig och tvätta mitt hår.

Rebeccah har länge haft problem med panikångest och efter händelsen utvecklade hon posttraumatisk stressyndrom, så kallad PTSD.

– Allt blev så akut och så livsfarligt. Från att ligga hemma sjuk till att nästan kunna dö, och det var min egen kropp som hade sett till att det blev så, förklarar Rebeccah.

– Jag lever med ständiga flashbacks till när det här hände och det utlösa stark ångest hos mig. Detta är något jag fortfarande kämpar och får hjälp med.

"Man måste ta till vara på varandra"

Händelsen har fått Rebeccah att värdera livet annorlunda.

– Man tror ju inte att lungan på en 21-, snart 22-årig tjej ska sluta fungera. Även om man är medveten om att saker kan ske så tror man det ändå inte. Man måste ta till vara på varandra – och sig själv, berättar hon och fortsätter:

– Allt är inte livsviktigt. Men ens eget mående är det. Hälsan är viktig och jag vill att folk ska ta vara på den, berättar hon för Nyheter24.

Mår du psykiskt dåligt? Då kan du kontakta Hjälplinjen på telefonnummer 0771-22 00 60. De har öppet varje dag klockan 13-22.

Läs även om Joakim som missbrukade heroin – då sa hans mamma något som förändrade hans liv.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du också varit väldigt sjukt?