Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rebecka rensade mobilen – fick en chock över det läskiga hon hittade

- 01/03/2017, 10:19 -
1 av 5

Privat

2 av 5

Privat

3 av 5

Privat

4 av 5

Privat

5 av 5

Privat

21-åriga Rebecka Ask blev riktigt förvånad när hon kollade igenom sina kontakter på telefonen.

De flesta av oss har någon gång behövt rensa mobilen för att utrymmet har tagit slut.

Och det var just detta Rebecka Ask, 21, från Stockholm gjorde tidigare under tisdagen när hon upptäckte något chockerande.

– Jag började skratta så jag grät, berättar Rebecka för Nyheter24.

Det hela började med att utrymmet på telefonen blev allt mindre, och hon förstod inte riktigt vad det kunde vara.

– Jag hade redan rensat sms, appar och bilder. Så jag tänkte att det kanske var att jag hade många kontakter i telefonen, berättar Rebecka.

Det var då hon såg något väldigt oväntat.

I hennes kontaktlista fanns kontakter som "HeyThereNightmareWhereDidYouGetThemTeeth", "SexyEarsCanILickThem" och "FinaBärDuHarMellanTänderna".

– Jag började skratta så jag grät, för jag undrade om det var något jag hade skrivit på fyllan. Men det fanns ju inget nummer under kontakterna så då blev jag orolig och sedan rädd!

Bildkälla: Privat

Rebecka skrev ett inlägg i en Facebookgrupp och bad om hjälp – varför hade hon de här kontakterna egentligen? Hade hon blivit hackad??

Enligt Joacim Melin, redaktör på Macpro.se, kan det ha flera orsaker.

– Det kan bero på att man har synkat adressboken mellan Facebook och telefonen. Det kan även bero på att man delar iCloud-konto med någon annan och att den personen har lagt till kontakterna, eller att man har fått spam från någon i sin mejlapplikation. Det finns en inställning som gör att kontakter i mejl automatiskt läggs in i adressboken, berättar han för Nyheter24.

Bildkälla: Privat

Så undviker du konstiga kontakter

Om du misstänker att du har blivit hackad bör du byta lösenord. Melin föreslår att dessutom använda tvåfaktorsautentisering för Apple-konton. Det innebär att du använder både konto och en sexsiffrig kod när du loggar in på nya enheter, vilket du kan läsa mer om här.

Ett annat tips är att inte låta Facebook komma åt ens kontakter, för det är alltså så kontakterna kan växa sig allt fler i din telefon. Att de har lustiga namn beror på vad olika personer har för Facebook-id.

– Facebook använder detta för att matcha de kontakter du har på Facebook med de du har i adressboken, förklarar Joacim Melin.

"En panikartad dag"

Rebecka fick ett liknande tips på Facebook om att kolla sin Outlook. Mycket riktigt stämde det att hon hade flera konstiga kontakter som hade förts över till telefonen.

– Jag kontaktade till och med Apples support och de skrattade på grund av namnen på kontakterna. Så det har varit en liten rolig och panikartad dag!

I framtiden kommer Rebecka inte synka kontakterna med Outlook.

Läs även om 18-åriga Felicia som tog en selfie – och sen upptäckte att hon inte var ensam.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du också hittat konstiga kontakter i din telefon?