Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
284
reaktioner idag

Svenske Mats Goldberg kan tävla i de ryska "hungerspelen"

Mats Goldberg från Älvdalen kan bli en av 30 tävlande i ryska Game2: Winter – realityserien där allt ska vara tillåtet.

Game2: Winter

Slagsmål, våldtäkt och mord. I det här spelet är allt tillåtet.

Det var i alla fall så det först marknadsfördes när nyheterna om “verklighetens Hunger Games” avslöjades i december.

Det hela handlar om den ryska realityserien Game2: Winter där 30 personer kommer att tävla i den sibiriska skogen. Ensam kvar vinner – och priset ligger på 15 miljoner kronor.

Svenska Mats Goldberg, 36, från Älvdalen tävlar nu för att bli en av deltagarna.

Mats är en äventyrare in i själen. Förutom sin bakgrund inom urban exploring simmade han185 kilometer förra året längst Österdalälven.

– Jag vill göra saker som andra gjort men på ett annorlunda sätt, eller sådana här tokigheter som ingen har gjort, berättar Mats för Nyheter24.

Bildkälla: Privat

"Lönar sig inte att ha ihjäl någon"

Mats hörde talas om Game2: Winter första gången i december när hans kompis påpekade att det inte vore särskilt konstigt om han sökte dit.

– Men nyheterna om det då sa att mord var tillåtet och då kände jag bara att “nej nej, det här skulle jag aldrig göra”.

Ändå sitter Mats på andra sidan telefonen och pratar om realityserien just för att han har ansökt. Under mellandagarna fick han nämligen en idé att undersöka saken närmre, och insåg att tidningen The Guardian hade tolkat spelreglerna fel.

– Det var ju arrangörens disclaimer: Vi tillåter allt, vi har ingenting med något att göra. Det tolkades då som att allt var tillåtet, men rysk lagstiftning råder och allt som leder till fängelsestraff leder också till diskvalificering. Så det lönar sig inte att ha ihjäl någon.

Men 15 miljoner är mycket pengar, och Mats menar att det inte går att förutse vad det kommer göra med människor.

– Jag har en känsla av att människor inte kommer försöka sabotera för varandra, men att sjukdom, kyla och hunger kommer få folk att droppa av, säger han och fortsätter:

– Enligt rysk lag är det okej att stjäla för sin egen överlevnad till exempel. Och det är det jag själv har känt kan göra mig till en dålig människa. Om det går riktigt illa tror jag att det är det jag kan komma att göra: stjäla mat.

Ska uppfylla en barndomsdröm

Visst att man kan vilja utmana sig själv, men lite galen måste man ju vara för att ställa upp i verklighetens hungerspel – eller hur?

Lika mycket som det handlar om att anta en utmaning, handlar det om att följa en barndomsdröm.

– När farmor blev fångad och tagen till koncentrationslägret i Auschwitz flydde farfar till Ryssland och blev tagen av ryssarna. Han jobbade i olika arbetsläger längs hela sibiriska fastlandet, berättar Mats.

Bildkälla: Sofi Wennstig

– Jag har haft en tanke sedan jag var barn och undrat vad det egentligen innebar. Vad var det verkligen han fick utstå med kyla och arbete egentligen? Det är något som har lockat mig att se hur det verkligen är.

Förberedelserna

Mats är ännu inte helt klar för tävlingen, utan måste röstas fram av folket, vilket står klart 1 juni. Två veckor senare åker de 30 deltagarna på hälsokontroll och utbildning, och den 1 juli tas deltagarna till den sibiriska vildmarken med helikopter.

Utan tillgång till sjukvård eller ens ett kameratam hack i häl (eftersom de kommer filmas med hjälp av 2 000 övervakningskameror) ska de alltså överleva under nio månader, i ett 900 hektar stort område som består av sibirisk skog. Ja, om de inte väljer att överge tävlingen.

Bildkälla: Henrik Sundqvist

Och i fall Mats får åka, förbereder han sig dygnet runt. Utöver sin utbildning som äventyrsledare med inriktning mot överlevnad läser han på nätet, går på kurser, tränar, ska ta jägarexamen, har gått en kurs i arktisk överlevnad och lär sig självförsvar.

– Även om mord inte är tillåtet är det viktigt att kunna självförsvar. Jag har själv inte tänkt hoppa på någon men blir jag själv attackerad måste jag ju veta hur jag ska gå tillväga, förklarar Mats.

Hans stora akilleshäl

Mats är i dagsläget singel och lämnar sålunda ingen partner hemma om han åker. Däremot har han två barn.

– De är min stora akilleshäl, barnen. Det kommer vara en stor saknad efter dem om jag kommer med, säger han.

Det är också just på grund av dem han försöker hålla en moralisk kompass.

– Vinstpengarna är inte det viktigaste för mig, som jag tror det är för andra som har sökt. Även om jag efter två-tre månader trycker på evakueringsknappen, som tar mig därifrån, har jag förhoppningsvis fortfarande gjort något jag kan vara stolt över.

Bildkälla: Filip Malmberg

Men om du står där med pengarna, vad gör du då?

– Om jag vinner, oavsett hur mycket det är, har jag sagt att hälften ska gå till välgörande ändamål. Jag har själv levt ett liv nästan på gränsen till personlig konkurs. Det finns människor som har det sämre än jag. Det är dem jag vill hjälpa, säger Mats till Nyheter24.

För att rösta på Mats så att han får delta i tävlingen kan ni rösta här och följa Mats på Facebook här.

Läs mer om Game2: Winter: Mord och våldtäkt – nästa år kommer realityserien där allt är tillåtet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kan du tänka dig vara med i Game2: Winter?

Mer:

Nya realitysåpan – här får oskyldiga leva med fångar i 60 dagar