Elisabet stalkades av sin gamla klasskompis: "Ringde varje natt"

- 06/09/2017, 18:25 -
Elisabet stalkades under fyra år av sin kollegas son.
1 av 8

Elisabet stalkades under fyra år av sin kollegas son.

Privat/TT

Elisabet lever idag på en annan ort.
2 av 8

Elisabet lever idag på en annan ort.

Privat

Under de fyra åren som killen stalkade Elisabet skrev han återkommande att han ville ha sex med henne.
3 av 8

Under de fyra åren som killen stalkade Elisabet skrev han återkommande att han ville ha sex med henne.

Privat

Han skrev även att han ville leka "nakenjaga" med henne i skogen.
4 av 8

Han skrev även att han ville leka "nakenjaga" med henne i skogen.

Privat

Elisabet kände allt mer obehag.
5 av 8

Elisabet kände allt mer obehag.

Privat

Han skrev också att han inte skulle ge upp förrän han fått ha sex med Elisabet.
6 av 8

Han skrev också att han inte skulle ge upp förrän han fått ha sex med Elisabet.

Privat

Elisabet fick slutligen nog och blockade killen på sociala medier.
7 av 8

Elisabet fick slutligen nog och blockade killen på sociala medier.

Privat

Då fick hon hem ett oadresserat brev från en "beundrare" istället.
8 av 8

Då fick hon hem ett oadresserat brev från en "beundrare" istället.

Privat

Elisabet stalkades av sin kollegas son i fyra år, och hotades med att det inte skulle sluta förrän hon haft sex med honom.

Det var när Elisabet precis slutat gymnasiet 2008 som hon började arbeta tillsammans med en gammal klasskamrats pappa som hon började få märkliga meddelanden på Facebook.

– Jag hade gått i samma klass som killen på gymnasiet. Jag hade aldrig hört honom prata, inte ens när en lärare tilltalade honom. Men han hade ibland skickat meddelanden till mig där han typ skrev "hur har din dag varit?", berättar Elisabet för Nyheter24.

Kollega med killens pappa

Efter att hon börjat arbeta med killens pappa förändrades dock situationen. Meddelandena blev fler och fler, och innehållet förändrades också. När det var som mest intensivt så fick Elisabet ett meddelande på Facebook varje kvart, nästan dygnet runt.

– Jag vet inte om det triggade att jag var nära och att han kunde se mig rätt ofta eftersom jag samåkte med hans pappa.

Bildkälla: Privat

Killen skrev till Elisabet om sina självmordstankar, sitt självskadebeteende och sin ångest. Det gjorde att hon skrev tillbaka av omtanke. Men snart började han prata om att han ville att de skulle leka något som han kallade för nakenjaga.

– Jag förstod efter ett tag att det han ville göra var att jaga mig i skogen, när jag var naken, och om han fångade mig så behövde jag ha sex med honom. Det var då jag började inse att något var fel, säger Elisabet.

"Kommer fortsätta tills jag får det så jag är nöjd"

De sexuella förslagen blev fler och fler. Han började även försöka övertala Elisabet att ha sex med honom, och när hon sade nej så skrev han att han inte skulle sluta skriva förrän de haft sex. Något som gjorde att Elisabeth blev rädd.

Samtidigt fortsatte han att skriva om sina självmordstankar för att få Elisabet att stanna kvar. Elisabet sade ifrån flera gånger och hotade till och med med att berätta för killens pappa, vilket fick honom att försvinna i perioder, men sedan kom han tillbaka.

Meddelandeväxlingen pågick enligt Elisabet i fyra år från den första kontakten till den dag då hon slutligen fått nog. Hon blockerade killen på alla sina sociala medier.

Bildkälla: Privat

Hörde av sig till Elisabets mamma

Sedan hörde hon inte ifrån honom på ett tag. Men samtidigt började Elisabets mamma få meddelanden på Facebook.

– När hon frågade mig vem den här personen som skrev till henne var så fick jag en chock. Jag sa till henne att hon inte fick skriva med honom eftersom han skrivit en massa till mig, så hon blockerade honom också.

En vecka efter att Elisabets mamma blockerat killen började ett dolt nummer ringa, varje natt.

– Det pågick kanske i två månader, att det ringde varje natt. Alltid från dolt nummer. När man svarade så hördes antingen ingenting, någon form av prassel eller bara någon som andades. Sedan upphörde samtalen, säger Elisabet.

"Jag vill gifta mig med dig"

Hon trodde att det kanske var över, men en dag hittade hon ett oadresserat brev utan frimärke eller avsändare i sin brevlåda. I brevet som var undertecknat med "Din beundrare" skrev personen bland annat att han ville gifta sig och "skaffa ett eller två barn med dig min sötsak".

– Det var så obehagligt eftersom någon fysiskt varit hemma hos mig och lämnat det. Jag tror ju att det var min kollegas son, allt annat känns orimligt. Han spelade i ett band med min granne så han visste exakt var jag bodde.

Bildkälla: Privat

Bestämde sig för att inte anmäla

Efter brevet har hon dock inte hört något mer från killen, varesig på telefon eller sociala medier. Efter att ha övervägt att anmäla det som hänt till polisen bestämde sig Elisabeth för att inte göra det, om han inte hörde av sig igen.

– En del av mig ville anmäla honom till polisen, för att det är olagligt att göra så som han gjort. Men en annan del av mig hade tanken i bakhuvudet att han måste vara en otroligt ledsen och förvirrad människa med tanke på allt han skrev till mig.

Elisabet är idag 24 år och lever på en annan ort med sin sambo sedan några år. Hon har fortfarande inte berättat för killens pappa om vad hans son gjort.

– Vad jag vet så bor han fortfarande kvar i samma by. Jag har sett honom två gånger efter att jag flyttade, första gången träffade jag på honom i matbutiken, då såg han väldigt besvärad ut och sprang sedan ut. En annan gång var det på gatan, då vände han bara och sprang, avslutar Elisabet.

Viktigt att säga ifrån enligt experten

Enligt stalkerforskaren Susanne Strand, som forskat på området i flera år, finns det fem olika typer av stalkare (läs mer olika typer av stalkers här). Hon tror att killen som stalkade Elisabet var en så kallad "intimitetssökare".

– De vill ha kontakt, de kanske också har en önskan om att vara nära den andra personen som byggts upp under lång tid. Det är viktigt att vara tydlig med den här typen av stalkare, att man säger ifrån att man inte vill ha mer kontakt, och sedan håller sig från att svara på något mer. All form av respons kommer de ta som en vilja till kontakt.

Hennes andra tips är att dokumentera både det stalkern skriver eller gör, och även skriva ner hur man som utsatt känner när man får de här meddelandena, breven, telefonsamtalen eller besöken. Vilket är viktigt för att man när den första känslan lagt sig inte ska bagatellisera det.

Och slutligen att det är viktigt att prata med någon så att en tredje part vet vad som pågår och hur det får dig att må.

I ett inlägg i tjejgruppen Pink Room på Facebook berättade Elisabet om det hon varit med om. Inlägget fick snabbt uppmärksamhet i gruppen och flera andra tjejer berättade även om sina egna stalkerupplevelser.

Är du utsatt för en stalker så kan du kontakta en kvinnour. Via Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) kan du hitta den kvinnojour som ligger närmast dig.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Cecilia som fick en komplimang på sociala medier men det utvecklades snabbt till något annat och hur du kan veta att du är utsatt för en stalker på sociala medier.

Se också videon om hur du vet om någon har kollat in dig på Facebook

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit utsatt för en stalker?