Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
3340
reaktioner idag

Det är faktiskt helt lagligt att gifta sig med sitt syskon – i Sverige

Faktum är att en sådan speciell ansökan om att gifta sig med sitt halvsyskon godkändes förra året här i Sverige.

Det är tillåtet för halvsyskon att gifta sig i Sverige.

Efter tillstånd från Länsstyrelsen.

Och det har faktiskt hänt det senaste året.

Innan man gifter sig är det många papper och dokument som måste skickas in till myndigheterna. Bland annat måste man skriva under vilket namn som makarna vill ha (blankett SKV 7831) – och göra en så kallad hindersprövning.

Det gör man genom att fylla i en blankett som sedan skickas till Skatteverket. Anledningen är att man vill kontrollera att någon inte redan är gift, att någon inte är under 18 år eller så att man inte är släkt.

Det finns dock en liten sidoinformation på blanketten från Skatteverket:

Skatteverket. Från blankett SKV 7880: Hindersprövning – Ansökan och försäkran.

Man får alltså gifta sig om man är halvsyskon?? Eller hur funkar det?

– Ett hinder för att få gifta sig är ett nära släktskap, vilket innebär att ett äktenskap inte får ingås om personerna är släkt med varandra i rätt upp- eller nedstigande led eller är helsyskon, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Nyheter24.

Släktskapshinder gäller enligt svensk lag oavsett om släktskapet är biologiskt eller på grund av adoption. Däremot får helsyskon som båda är adopterade gifta sig – och halvsyskon kan få gifta sig efter tillstånd från länsstyrelsen där man bor.

År 2014 fick sex procent avslag på sin hindersprövning då det kom fram att de var bland annat helsyskon.

TT

Teoretiskt sett får två syskon som inte har både samma mamma och pappa alltså gifta sig. Tillståndet för det skickas först till länsstyrelsen. Frågan är bara hur vanligt det här är.

– Ärenden som gäller äktenskap mellan halvsyskon är mycket ovanliga. Jag fick en förfrågan om det för ett år sedan och då hittade jag omkring tre ärenden hos lika många länsstyrelser de senaste tio åren, säger Linnea Ornstein vid tillståndsenheten, länsstyrelsen i Stockholms län, till Nyheter24.

Linnea Ornstein har för sig att det tidigare var Skåne och Västra Götaland som fick samma förfrågningar, men hon har inte kollat på ärendena det senaste året. I Stockholm har man fått en förfrågan och en ansökan under det senaste året. Förfrågan genererade inte till en ansökan, men den ansökan som kom in beviljades.

För att få tillstånd att gifta sig som halvsyskon krävs särskilda skäl. Det är svårt att generalisera då det bedöms från fall till fall. Men för att göra det här så pedagogiskt som möjligt så gör vi ett exempel:

Jonna och Edward träffas på appen Tinder, matchar med varandra. Efter några dejter så börjar de bli kära i varandra. Paret har nu dejtat i ett år och helt plötsligt snubblar de över en helt sjuk grej. De är halvsyskon.

De har samma pappa, men har inte vetat om det. Just Jonna och Edward har inte haft någon kontakt alls med sin biologiska pappa och fick av en slump reda på släktskapet.

Får de gifta sig?

TT

– Då ska länsstyrelsen i sin prövning begära in ett yttrande från Socialstyren och deras etiska råd gör i sin tur en utredning och kan tillstyrka eller avstyrka ansökan. Tidigare har de här utredningarna varit otroligt omfattande och parterna har bland annat fått träffa psykolog, säger Linnea Ornstein.

Det kan också handla om att man har samma spermadonator och alltså har samma biologiska pappa. Som den här killen som har 150 barn med olika mammor. Eller så kan det vara som i Melania Trumps fall där hon inte visste om sin pappas "hemliga barn", alltså hennes halvsyskon.

Ärendet som godkändes i Stockholm förra året var inte lika omfattande och det verkar som att Socialstyrelsen inte behövt träffa paret.

– Så för att förtydliga. Det är dels utifrån Socialstyrelsens ytttrande och sedan övriga omständigheter i ärendet som länsstyrelsen tar ställning och beviljar tillstånd eller avslår ansökan, avslutar Linnea Ornstein.

För att sammanfatta är det alltså möjligt att gifta sig med sitt halvsyskon. Kraven är bland annat att de inte växt upp tillsammans som syskon. Hur skulle du reagera på en sådan sak?

Visste du förresten att Nala och Simba i Lejonkungen tekniskt sett är syskon?

Läs också om Kirsty som helt plötsligt fick reda på att hennes föräldrar var syskon – eller om personer som avslöjar varför de hade sex med sitt syskon.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du kunna gifta dig med ditt halvsyskon (om ni fick reda på det sent i förhållandet)?

Mer:

Här är anledningen till att många fantiserar om att ha sex med sin styvmamma