Zara stalkades av sin chef: "Såg hans bil köra runt mitt kvarter"

- 07/09/2017, 20:59
Zara stalkades av sin chef. Kvinnan och mannen på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 3

Zara stalkades av sin chef. Kvinnan och mannen på bilden har inget med artikeln att göra.

Shutterstock/TT

Hon tyckte det kändes konstigt redan när hon fick jobbet.
2 av 3

Hon tyckte det kändes konstigt redan när hon fick jobbet.

TT

Sedan eskalerade situationen mer och mer tills Zara tvingades säga upp sig.
3 av 3

Sedan eskalerade situationen mer och mer tills Zara tvingades säga upp sig.

Shutterstock

24-åriga Zara stalkades och trakasserades av sin chef, men när hon inte besvarade hans känslor blev hon uppsagd.

För fem år sedan arbetade Zara på ett företag som sysslade med telemarketing, något hon inte trivdes speciellt bra med.

En dag hittade hon en jobbannons för ett jobb som låg på samma ort där hon bodde. Eftersom Zara saknade körkort så tänkte hon att det var perfekt, det enda problemet var att hon var okvalificerad för tjänsten.

Men eftersom hon inte hade något att förlora så skickade hon iväg en ansökan och tänkte inte så mycket mer på det. Men så en dag fick hon ett mail där hon kallades till intervju.

Chefen på företaget var en man i 30-års åldern, lite smårund och absolut inte attraktiv. Men vi klickade väldigt bra under intervjun. När jag gick därifrån var jag mest glad över att få en intervju, berättar Zara för Nyheter24.

Bara några dagar senare fick Zara veta att hon fått jobbet.

– Först skämtade han lite med mig om att jag inte fått jobbet, sedan sa han bara: "Det är ditt". Det kändes så himla bra, jag skrev på och sade upp mig från mitt gamla jobb.

Började få sms från chefen

När Zara börjat på jobbet började hon få sms från sin chef. Han frågade henne om hennes adress stämde, hennes personnummer och om hon ville följa med på jobbresor. Chefen började bjuda med Zara på luncher och sade att hon var väldigt välkommen hem till hans gård som låg en bit utanför samhället.

I efterhand säger Zara att hon borde börjat ana oråd redan då, men just då tyckte hon bara att chefen var trevlig.

Det var efter att Zara fått en jobbtelefon som hon började tycka att chefen betedde sig märkligt. Hon började få sms flera gånger om dagen med frågor rörande hennes fritid eller saker som inte hade med hennes jobb att göra.

– Jag började väl förstå att allt inte stod rätt till lite smått, men det var en så bra tjänst att jag inte ville förstöra något, säger Zara.

"Jag började panikgråta"

Ett tag senare var Zara och chefen på ett kundbesök i Norge. Efter att de ätit middag och kommit tillbaka till hotellet fick Zara plötsligt ett sms från chefen där det stod: "Jag har känslor för dig, hur löser vi det?".

– Jag började panikgråta och ville bara ringa hem, men min man hade fått spel om jag gjort det. Så jag tog en kalldusch, halsade en öl och gick in på chefens rum. Jag satte honom på en stol och sa jag skulle ringa polisen om han rörde sig. Sedan skällde jag ut honom och frågade vad han höll på med. "Du är så underbar, du har sån fin personlighet. Svårt att inte tycka om dig" blev hans svar.

När Zara kom hem från Osloresan bröt hon ihop och berättade allt som hänt för sin man. Hon anmälde även chefen till facket. Något som ska ha gjort chefen otroligt arg. Det visade sig även att han var facklig representant på företaget.

Facket föreslog att Zara och chefen skulle ha ett möte med den högsta chefen.

– Jag satt med tårar i ögonen och högsta chefen, som var man, såklart kommer in och säger: "Detta är så olyckligt, han ber såklart om ursäkt och bla bla". Efter samtalet gick jag hem och sjukskrev mig.

"Jag kunde se hans bil köra rundor runt mitt kvarter"

När hon kom hem fick hon ett sms där chefen kallade henne för ett "jävla svin" eftersom någon på företaget fått vetskap om vad som hänt. Efter en månads sjukskrivning kom Zara tillbaka och hon fick snabbt mer och mer att göra av chefen, han började även hota henne.

– Och när jag stod ute och rökte på kvällarna kunde jag se hans bil köra rundor runt mitt kvarter. Jag sov med mina hundar tätt intill mig på nätterna under den perioden, Han började också dyka upp i rum där jag var och exempelvis kopierade något och stod alldeles för nära mig i fikakön, det var fruktansvärt obehagligt.

Blev uppsagd

Zara anmälde chefen till facket två gånger till. Men det slutade med att Zara blev uppsagd på grund av arbetsbrist, trots att hon nästan drunknade i jobb. Hon kände att hon inte orkade anmäla chefen till facket igen, och inte heller till polisen, utan bestämde sig för att låta det vara och sluta frivilligt.

– Aset sitter kvar på sin tjänst. Facket hjälpte mig inget alls. Han kör fortfarande förbi då och då plus att hans dotter leker med vår granne snett över. Jag ryser så fort jag ser hans bil… och hans fru. Det här var verkligen det värsta jag varit med om.

Idag jobbar Zara som trafikledare på ett logistikföretag och trivs bra. Hon känner sig numera tillfreds med sitt liv, men sedan händelsen med chefen har hon haft lite svårt att kunna lita på människor.

– Nu i efterhand känner jag väl att jag borde fightats mer, men jag orkade verkligen inte då.

Viktigt att vara uppmärksam om personens beteende förändras enligt experten

Enligt stalkerexperten Susanne Strand finns det fem olik typer av stalkers. Hon tror att Zaras chef kan vara en så kallad "intimitetssökare" med motivet att ha ett förhållande, snarare än skada.

– Den här typen av stalkare kan dock reagera väldigt starkt om de blir avvisade eftersom de uppfattar det som en stor kränkning. Det är viktigt att man är uppmärksam om personens beteende börjar förändras, att personen dyker upp utan anledning eller närmar sig på andra sätt. Det är den första eskaleringen till våldsbrott.

Hennes tips är att dokumentera både det stalkern skriver eller gör, och även skriva ner hur man som utsatt känner när man får de här meddelandena, breven, telefonsamtalen eller besöken. Vilket är viktigt för att man när den första känslan lagt sig inte ska bagatellisera det.

Och slutligen att det är viktigt att prata med någon så att en tredje part vet vad som pågår och hur det får dig att må.

Zara berättade om det som hänt henne i en tråd i Facebook-gruppen Pink Room där flera andra tjejer berättade om sin stalkerupplevelser, bland annat Elisabet som stalkades av en gammal klasskamrat i fyra år.

Är du utsatt för en stalker så kan du kontakta en kvinnour. Via Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) kan du hitta den kvinnojour som ligger närmast dig.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit utsatt för en stalker?