En mamma som misstänkts ha dödat sitt barn får nu ett stort skadestånd.
1 av 3
En mamma som misstänkts ha dödat sitt barn får nu ett stort skadestånd. - Foto: TT
I januari förra året kom en svårt skadad fem månaders bebis till Centralsjukhuset i Karlstad. Flickan dog senare av sina skador.
2 av 3
I januari förra året kom en svårt skadad fem månaders bebis till Centralsjukhuset i Karlstad. Flickan dog senare av sina skador. - Foto: TT
Hon misstänks ha dödats, men båda föräldrarna skyller på varandra.
3 av 3
Hon misstänks ha dödats, men båda föräldrarna skyller på varandra. - Foto: TT

Tros ha dödat sin egen bebis – får 162 000 i skadestånd

Två föräldrar misstänks ha dödat sin fem månaders gamla bebis, men kunde inte fällas. Nu får de båda skadestånd.


Det var en natt i januari förra året som en fem månader gammal flicka kom in på Centralsjukhuset i Karlstad. Hon var medvetslös med svåra skallskador, och dog senare av sina skador.

Polis, åklagare och advokat är säkra på att en av föräldrarna dödade dottern. Men båda skyllde på varandra, och ingen kunde åtalas.

Nu får mamman 164 000 kronor i skadestånd för tiden hon suttit i häkte. Även pappan förväntas få lika mycket, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Skyllde på varandra – åtal uteblev

När bebisen dog polisanmälde en läkare dödsfallet och dagen därpå hämtades mamman, som uppges vara i 30-årsåldern, på ett asylboende i Värmland till förhör. Kvinnan anhölls och häktades misstänkt för mord. Några veckor senare häktades även barnets pappa, som är en man i 20-årsåldern.

Men trots att båda föräldrarna misstänktes blev det aldrig någon rättegång. Både föräldrarna har sagt att de befann sig i rummet när bebisen fick sina skador, men båda har nekat till att ha orsakat hennes död och skyllde på varandra.

Men vem av dem som talade sanning gick inte att bevisa. Efter mer än tre månader i häkte släpptes båda föräldrarna fria.

Åtal kunde inte väckas.

– Vi vet tiden och platsen och att någon av dem gjort det. Men deras berättelser går isär och vi kan inte bevisa vilken version som stämmer, så det finns ingen möjlighet att åtala någon, sa åklagare Barbro Brännlund till Aftonbladet då.

164 000 kronor i skadestånd

Efter misstankarna har mamman sökt och beviljats skadestånd på 164 000 kronor för lidande av Justitiekanslern, JK, för tiden hon satt häktad.

– Det är i alla fall ett litet plåster på såren, säger mammans advokat, Roland Tidén, till NWT.

Även pappans advokat kommer att begära ersättning, men det är oklart hur stor summan blir.

– Men jag utgår ifrån att den kommer att bli i samma härad som kvinnans, säger Ulf Ljungqvist, pappans advokat, till tidningen.

"Känns för jävligt"

Beskeden innebär att den person som dödade barnet både slipper straff och får skadestånd. Något som känns upprörande och bittert för polis och åklagare.

– Det är klart att det känns för jävligt när vi vet att en av dem har gjort det, säger Jonny Thomann, förundersökningsledare vid Karlstadspolisen till NWT.

– Att det är ett litet värnlöst barn som drabbats gör ju att man blir ännu mer berörd. Vi vet ju att någon gjorde det, säger Thomann till NWT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.